Klovnovski marš po prestolnici

Gibanje Okupirajmo Ljubljano: Klovni so bolni, klovni so kreditov polni!

Objavljeno
14. januar 2012 20.27
Anže Božič, notranja politika
Anže Božič, notranja politika
Ljubljana – »Joj, ne vem kaj naj si mislim. Nič dobrega. Dobra namera, ampak dosegli ne bodo ničesar,« je bila nad pohodom klovnov po prestolnicii zaskrbljena gospa Klasida. Gibanju 15o je namreč prekipelo. Ustanovili so militantno krilo vojske klovnov in okupirali strateške točke Ljubljane. In to s pomočjo kolegov iz Trsta.

Nova teatralna akcija gibanja, ki se po vsem svetu od lanskega 15 oktobra bori proti nebrzdanemu koruptivnemu pohlepu, se je, kot vse prejšnje, začela pred ljubljansko borzo – še vedno preimenovano v »Boj za«. Osnovna oprema so bili rdeče pobarvani nosovi, velika mera ogorčenosti, čut za pravičnost, humor in umetni brki v slogu največjega evropskega diktatorja iz Nemčije.

Kakšnih dvajset klovnov je najprej odčitalo lekcijo medijem. Italijansko govoreči »vrhovni poveljnik« vojske klovnov je dal ukaz: »Soldati, pripravite časopise!«, ga je prevedel njegov tolmač. »Smo pripravljeni na iskanje neumnosti?«, je vprašal poveljnik. »Nismo povsem prepričani, gospod!«, je bil enoglasen odgovor vojske. Sledilo je besno listanje po dnevnikih, s katerim so protestniki želeli opozoriti na prevelik medijski poudarek politično-kapitalskim vsebinam. Te bi po mnenju članov gibanja 15o lahko zamenjalo poročanje o kritičnih in alternativnih pogledih na obstoječi družbeni sistem. Prizanesli niso niti televiziji. Pred številnimi kamerami, fotoaparati in mikrofoni so se postavili v bojno formacijo in se družno »uscali« po starem televizorju.

Iz »štaba« se je karavana preselila na ljubljanske trge in ulice. Prvi postanek je bil pred Banko Slovenije, kjer se je začela operacija »Kot muhe na drek«. Klovni so si okoli glave ovili žico, na koncu katere so jim pred nosovi viseli obešeni bankovci. Sledilo je brezglavo tekanje in zaletavanje za denarjem, ki ga sevena niso mogli nikoli ujeti. Analogija z vsakdanjim življenjem ni bila zgolj naključna.

Na prešernovem trgu se je slovenski četici militantnih klovnov z malo zamude pridružil še tržaški korpus. Vojska se je okrepila na slabih sto članov in kamlu popestrila turistično ponudbo v središču glavnega mesta. Po prebranem manifestu na prešernovem in kongresnem trgu je sledil marš po nabrežju ljubljanice. Presenečeni turisti so bili navdušeni nad korakajočo četico in bučno spremljajočo glasbo. Malo manj razumevanja pa so pokazali po okoliških kafičih poskriti domačini. Posmehljive poglede izza krznenih plaščev in dizajnerskih jaken ni bilo mogoče spregledati.

Eden ocvirkov sicer povsem mirnega protesta je bil tudi klovnovski apel tistim nekaj policistom, ki so nadzirali shod. »Borite se na napačni strani in to veste. Zato je pravo vprašanje; kdo je tu pravzaprav klovn?«, so bili pikri protestniki. Policisti sarkazma niso vzeli osebno, zato so lahko slovenski in italijanski protestniki uspešno zaključili klovnovsko matinejo.