Kandidat za ministra za izobraževanje predvidoma do konca tedna

Iskanje novega, že tretjega ministra za izobraževanje, znanost in šport v mandatu Cerarjeve vlade prehaja v zadnjo fazo, je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ povedal premier.

Objavljeno
20. april 2015 17.00
bsa/okrogla miza
S. P., Delo.si, STA
S. P., Delo.si, STA
Ljubljana − Premier Miro Cerar ocenjuje, da bo morda že do konca tedna izbral ustreznega kandidata za ministra za izobraževanje, potem ko se je izkazalo, da je prejšnja ministrica, Klavdija Markež, ponaredila svojo magistrsko nalogo. Opravil bo še nekaj pogovorov, dosedanjih − opravil ga je tudi s profesorico Majo Makovec Brenčič − pa noče komentirati.

Tudi odločitev SD o obrambnem ministru Cerar pričakuje morda v tem ali prihodnjem tednu. Iskanje novega, že tretjega ministra za izobraževanje, znanost in šport v mandatu Cerarjeve vlade prehaja v zadnjo fazo, je v izjavi novinarjem ob robu seje DZ povedal premier. Ti pogovori morajo biti po njegovih besedah izčrpni, vključujejo vse vidike, navsezadnje tudi soglasje potencialnega kandidata.

»Vse to bom upošteval in predvidoma v tem tednu, če mi le uspe, razkril kandidata,« je pojasnil Cerar. Vendar pa posameznih pogovorov ni hotel komentirati, saj bi s tem po njegovem mnenju na neki način diskriminiral druge možne kandidate v postopku. Tako tudi ni hotel povedati, ali ga je prorektorica Univerze v Ljubljani Makovec Brenčičeva prepričala.

Medtem stranka SD išče novega ministra za obrambo. Kot je pojasnil Cerar, mu je predsednik SD Dejan Židan dejal, da preučuje, kdo bi lahko bil kandidat. Predsednik vlade tudi to odločitev pričakuje v tem ali morda prihodnjem tednu, po njegovih besedah verjetno kmalu.