Ko mladi spregovorijo o mladih

Šest mladih Delovih novinarjev predstavlja šest mladih ljudi, ki so na svojih področjih tako ali drugače uspešni.

Objavljeno
11. avgust 2017 12.35
Lucijan Zalokar
Lucijan Zalokar

Organizacija združenih narodov (OZN) se je leta 1999 odločila, da bo en dan v koledarskem letu posvetila mladim. S pojasnilom, zakaj prav 12. avgust, se ni ravno potrudila. OZN je pri posvečevanju dni nadvse radodarna, saj jih lahko naštejemo preko 140: med drugim imajo svoj dan tune, stranišča in joga. Kljub temu mednarodni dan mladih mladim nudi odlično priložnost, da spregovorijo o - mladih. O njihovem položaju v družbi, pravicah, dolžnostih in težavah: zadnje čase moramo debato o mladini obvezno začiniti še s prekarnostjo, tujino in (negotovo) prihodnostjo.

Ob omembi te ranljive, a vseeno perspektivne družbene skupine se premalokrat pojavljata besedici uspeh in zadovoljstvo. Zato se je šest mladih Delovih novinarjev odločilo predstaviti šest mladih ljudi, ki so na svojih področjih tako ali drugače uspešni. Nočemo si zatiskati oči pred očitnimi težavami, s katerimi se mladi spopadajo, temveč zagotoviti prostor v medijih tistim, ki si ga zaslužijo, a ga ne dobijo kar na lepe oči.

Med portretiranci so fotograf, modna oblikovalka, kapetanka slovenske reprezentance v odbojki sede in študentka psihologije, mladinska delegatka pri OZN, glasbenik in skladatelj ter ustanovitelj podjetja. Prehodili so različne poti: nekateri se z današnjim poklicem ukvarjajo skorajda od rojstva, drugi še pred nekaj leti niso vedeli, kaj bodo v življenju počeli.

Čeprav tujina mladim predstavlja izziv, znajo ceniti domovino. »Vsakemu bi želela, da se za nekaj časa preseli iz teh naših sončnih in zelenih Alp, kajti šele ko določene stvari nimaš, se zaveš njenega pomena,« pravi Sabina Carli, mladinska delegatka pri OZN. Vsem predstavljenim pa je skupno, da so za dosego cilja pripravljeni delati več in izven ustaljenih okvirjev. Ali je to posledica »krute kapitalistične zveri, ki uničuje delovna mesta«, kot se je pred kratkim v intervjuju za Sobotno prilogo izrazil ameriški režiser Oliver Stone, ali posledica mladostniškega elana in užitka ob delu? Presodite po prebranem.


Foto: Jure Eržen/Delo

Čez dan bomo na spletni strani objavili portrete: Sabine Carli, Lene Gabršček, Kaje Repenšek, Bojana Saftića, Leona Firšta in Roka Mlinarja.