Ljubelj končno z lastnikom

Premik: Po 69. obletnici osvoboditve koncentracijskega taborišča Ljubelj bo spominski park prevzelo ministrstvo za kulturo

Objavljeno
14. junij 2014 20.43
Taborišče Ljubelj
Marjana Hanc, Kranj
Marjana Hanc, Kranj

Podljubelj - V spominskem parku taborišča Ljubelj v Podljubelju je bila danes spominska slovesnost ob 69. obletnici osvoboditve podružnice koncentracijskega taborišča Mauthausen, ki se je je udeležila tudi premierka v odstopu Alenka Bratušek.

V sklopu slovesnosti je francoski veleposlanik v Sloveniji Pierre-François Mourier ob spomeniku Obtožujem! odkril novo ploščo v spomin 700 francoskim taboriščnikom, ki so med 2. svetovno vojno gradili predor. Dotrajano iz leta 1955 pa bodo izročili Muzeju novejše zgodovine.

Tržiški župan Borut Sajovic je pohvalil sedanjo vlado, ker končno razrešuje lastništvo spominskega parka. Zanj namreč vsa leta nihče ne skrbi, le tik pred junijsko slovesnostjo je občina običajno naročila košnjo trave ob ostankih taborišča.

Vlada pa je prejšnji četrtek sprejela sklep, da park, ki je zavarovan kot kulturni spomenik državnega pomena, upravlja ministrstvo za kulturo. To ga bo, kot je zagotovil minister za kulturo Uroš Grilc, še ta mesec predalo v lastništvo in upravljanje občini Tržič in Tržiškemu muzeju. S tem bo prišla tudi možnost kandidiranja za evropska sredstva, da se območje taborišča uredi, je prepričan minister.

Kot slavnostni govornik je Grilc dejal, da svoboda in demokracija nikoli ne prideta enkrat za vselej in da boj za družbeno pravičnost, pravico slehernega človeškega bitja do dostojanstva ni nikoli končan, le sredstva se spreminjajo.

»Za vpliv na to, kakšna bo naša prihodnost, imamo na voljo vsa potrebna orodja. Začne se z volilno skrinjico in z jasno zavezo politike k iskanju rešitev za pravičnejšo in bolj solidarno družbo. Nadaljuje se z budnim spremljanjem, kako se bodo obljube uresničevale. Sooblikovati moramo družbo, v kateri bo prostor za slehernega posameznika in za njegovo dostojanstvo. Tako se bomo najbolje poklonili tistim, ki jim je bilo tu, na tem mestu, pred več kot 70 leti njihovo človeško dostojanstvo sistematično zanikano,« je prepričan minister.