Med 161 vzorci koronavirusa v 98 odstotkih različica delta

Med statističnimi regijami je različice delta največ na Gorenjskem (39 primerov), sledita Podravje (33 primerov) in Jugovzhodna Slovenija (27 primerov).
Fotografija: Skupno so letos s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov analizirali že 10.171 vzorcev. FOTO: Chaiwat Subprasom/Reuters
Odpri galerijo
Skupno so letos s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov analizirali že 10.171 vzorcev. FOTO: Chaiwat Subprasom/Reuters

V 161 vzorcih novega koronavirusa, ki so jih sekvencirali med 18. in 25. julijem, so različico delta zaznali v kar 98,1 odstotka vzorcev. Vzorce je sekvenciral Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) v sodelovanju s kliničnim inštitutom za specialno laboratorijsko diagnostiko Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

image_alt
Krek pravno podlago za aplikacijo pričakuje jeseni


Med statističnimi regijami je različice delta največ (39) na Gorenjskem, sledita Podravje (33) in Jugovzhodna Slovenija s 27 primeri. V drugih regijah je potrjenih primerov te različice manj. Tako jih je v pomurski 18, obalno-kraški 13 in savinjski deset. Preostale statistične regije imajo manj kot deset primerov.

Različico alfa so potrdili v dveh primerih, so navedli. Različic beta in gama v obdobju od 18. do 25. julija niso potrdili.

Različica delta je bolj nalezljiva kot druge različice, polno cepljeni pa razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. FOTO: Brendan McDermid/Reuters
Različica delta je bolj nalezljiva kot druge različice, polno cepljeni pa razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici. FOTO: Brendan McDermid/Reuters

 

Nalezljiva različica


Različica delta je bolj nalezljiva kot druge različice, zato tudi v NLZOH pozivajo vse prebivalce, ki še niso polno cepljeni, da naj se cepijo čim prej. Polno cepljeni namreč razvijejo visoko zaščito tudi proti tej različici.

Od začetka januarja do 25. julija so s sekvenciranjem zaporedij celotnih genomov sicer analizirali 9514 vzorcev, od tega je bilo 1671 genomov sekvenciranih v sodelovanju z Evropskim centrom za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Dodatno so na inštitutu za specialno laboratorijsko diagnostiko sekvencirali še 496 vzorcev. Skupno jih je torej 10.365, od tega 10.171 iz letošnjega leta.

Preberite še:

Komentarji: