Fides z minuto molka za javno zdravstvo v Sloveniji

Mediacija med vlado in Fidesom ni uspela, stavka se nadaljuje. Ministrici za zdravje je žal, da dogovor ni bil dosežen.
Fotografija: Zdravniki FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Zdravniki FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Mediacija med vlado in zdravniškim sindikatom Fides je bila neuspešna: nasprotni strani sta se srečali petkrat, skupaj so sedeli 24 ur.

Kljub velikemu trudu mediatorjev in pogajalcev, njihovim prizadevanjem ter iskreni izmenjavi stališč udeležencema ni uspelo uskladiti rešitve stavkovnih zahtev, sta v skupni izjavi zapisala vlada in Fides.

»Udeleženca se zavezujeta, da bosta še naprej nadaljevala pogajanja o stavkovnih zahtevah,« sta v izjavi še poudarila vlada in Fides. Izjavo so posredovali iz mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, kjer so vodili mediacijo med stranema.

Predsednik Fidesa Damjan Polh je na današnji  tiskovni konferenci pohvalil potek mediacije, ki je bila izjemno profesionalna. Pohvalil je tudi vladno pogajalsko skupino, ker niso imeli lahkega dela. Ob tem je izrazil kritiko premiera Roberta Goloba, češ da je že s svojo izjavo pred mediacijo le to okužil: »In tako se je tudi mediacija končala, kot so se slišale njegove besede takrat. To ni dobra popotnica za naprej.« Na vprašanje, katera je bila izjava Goloba, ki je določila neuspešnost mediacije, je Polh dejal, da je predsednik vlade že samo mediacijo označil kot nek poskus, ki pa najverjetneje ne bo uspešen. »Nekajkrat je dejal tudi izjave, ki so neposredno vplivale na potek mediacije, ker je bil očitno na tekočem z zadevami in jih ni znal zamolčati.«

Vlada se je po Polhovih besedah trudila, da ponudbe ostanejo take, kot so jih dajali na začetku stavke, brez zavez in odprte. Vladna skupina ni imela nobenih pogajalskih izhodišč, da bi našli nek skupen jezik glede reševanja stavkovnih zahtev, je razočarano sklenil Polh in dodal, da se zdi, kot da si vlada reform ne želi.

Ministrici za zdravje dr. Valentini Prevolnik Rupel je žal, da mediacija ni prinesla uspeha, saj so vanjo polagali velike upe. Spomnila je, da potekajo redni tedenski sestanki z direktorji bolnišnic in da ti za zdaj zaradi stavke ne napovedujejo večjih izpadov programa. Ministrica je poudarila še, da bi imeli vsi sistemski ukrepi, ki jih na ministrstvu načrtujejo, boljši in hitrejši  učinek, če bi bili izvedeni v sodelovanju z vsemi akterji. Zato je Fides pozvala k stebrnim pogajanjem, da dosežejo čim prejšnji dogovor. Državni sekretar Denis Kordež je poudaril, da je stališče na vladni strani ves čas enako: »Treba je poskrbeti za vse zaposlene v javnem sektorju. Parcialni dogovori lahko ta del, ki je bil že opravljen in še teče med vsemi sindikati javnega sektorja, bi bil s kakršnimikoli parcialnimi dogovori lahko ogrožen.«

image_alt
Mediacija med vlado in Fidesom podaljšana za teden dni

Mediacija med vlado in Fidesom se je začela pred dvema tednoma. Rok za njen zaključek je bil sprva prejšnji četrtek, a sta se strani takrat strinjali za njeno podaljšanje.

Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom. Stavka zdravnikov je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej.

Preberite še:

Komentarji: