Mediacija med vlado in Fidesom podaljšana za teden dni

Pogajanja potekajo v strogi tajnosti. Nobena stran doslej ni komentirala poteka mediacije.
Fotografija: V zadnjih dneh se vrstijo številni pozivi in pritiski na obe strani.  FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
V zadnjih dneh se vrstijo številni pozivi in pritiski na obe strani.  FOTO: Blaž Samec/Delo

»Danes se je iztekel rok za mediacijo med vlado ter Sindikatom zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides, ki stavka od 15. januarja, a je vlada izrazila željo, da se rok podaljša za teden dni. Z našo namero, da se mediacija podaljša, se kaže volja z naše strani, in upam, da tudi s strani Fidesa, da dosežemo dogovor,« je po današnji seji vlade povedal podpredsednik vlade Matej Arčon. Iz Fidesa so sporočili, da soglašajo s podaljšanjem mediacije za še eno srečanje.

Ali bo tako kratek čas dovolj za uspešen dogovor, je težko napovedati. Arčon je dejal, da si vlada želi, da bi bilo dovolj.

Zadeve, ki jih obravnavajo na mediacijah, so zelo raznolike; včasih je za rešitev dovolj ura, včasih leto dni. Postopek mediacije sicer res traja največ 90 dni, a se lahko s pisnim soglasjem strank tudi podaljša. Mediatorji se vedno trudijo, da mediacijski postopek, ki je zelo fleksibilen, poteka hitro in učinkovito, je pred kratkim pojasnila Iris Pensa, vodja mediacijskega centra odvetniške akademije Odvetniške zbornice Slovenije, kjer tudi vodijo mediacijo med vlado in Fidesom.

Danes je spomnila še, da postopek poteka v strogi tajnosti in da za zdaj ne morejo razkriti niti podatka o tem, koliko časa je mediacija, ki se je začela prejšnji teden, potekala doslej in na koliko sestankih so se srečali.

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel zjutraj pred redno tedensko sejo vlade ni želela komentirati poteka mediacije. Je pa na vprašanje, ali bi bilo smiselno mediacijo podaljšati, odgovorila: »Smiselno je pač doseči neki dogovor, tako da če bo to potrebno, bo to potrebno.«

image_alt
Vlada in Fides uskladila in potrdila dogovor o mediaciji

Da sta vladna stran in zdravniški sindikat Fides uskladila ter na svojih organih tudi potrdila dogovor o mediaciji za reševane stavkovnih zahtev zdravnikov, so prejšnji teden sporočili iz mediacijskega centra odvetniške akademije.

Mediacija med stranema se je nato prejšnji teden tudi začela, nobena stran pa njenega poteka in uspešnosti od tedaj ni komentirala.

Vladna stran je sicer želela, da v času trajanja mediacije zdravniki svoje delo opravljajo v polnem obsegu. V Fidesu pa so medtem poudarjali, da razloga za zamrznitev stavke med mediacijo ne vidijo. Po dostopnih podatkih stavka med mediacijo sicer ni bila zamrznjena.

Stavka, ki poteka 12. teden, je že postala najdaljša zdravniška stavka v Sloveniji doslej. Fides stavka od 15. januarja. Zahteva ureditev plačnega sistema zdravnikov v posebnem zdravstvenem stebru, določitev karierne poti zdravnika in odpravo plačnih nesorazmerij, vključno z dvigi plač starejšim zdravnikom.

V zadnjih dneh se sicer vrstijo številni pozivi in pritiski na obe strani. Na vlado in ministrstvo za zdravje so se z javnim pismom obrnili zdravniki iz izolske, jeseniške in slovenjgraške bolnišnice.

image_alt
Na oddelkih za pediatrijo ter ginekologijo in porodništvo ne opravijo nujnega

Med drugim so poudarili, da stavka bistveno ne vpliva na dostopnost do zdravstva pri bolnikih, vlado pa pozvali k vzpostavitvi normalnih pogojev za delo.

Preberite še:

Komentarji: