Minister Hojs razburil policiste

Zaposleni so ogorčeni in vznemirjeni zaradi izjave, da bodo v policiji lahko delali le preboleli in cepljeni.
Fotografija: V sindikatu menijo, da bi moral minister svoja mnenja podati premišjeno in preudarno, da ne povzroča nepotrebnega vznemirjenja. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V sindikatu menijo, da bi moral minister svoja mnenja podati premišjeno in preudarno, da ne povzroča nepotrebnega vznemirjenja. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Včerajšnja izjava ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da bodo v policiji lahko delali le cepljeni in tisti, ki so covid-19 preboleli, je vznemirila članice in člane Policijskega sindikata Slovenije (PSS).

»Dolžni smo se odzvati na včerajšnje izjave ministra za notranje zadeve Aleša Hojsa, da bodo na policiji lahko delali le cepljeni oziroma da bi po mnenju ministra na policiji lahko delali samo tisti, ki so bolezen covid-19 preboleli ali se cepili. Minister zgoraj predstavljenega 'mnenja' ni nikoli predstavil Policijskemu sindikatu Slovenije, pa bi ga bil moral, če bi spoštoval kolektivne dogovore in pozitivno zakonodajo,« so poudarili v PSS.

image_alt
Sindikat policistov se ne strinja s pogoji PCT


Ministrovo mnenje, tako pravijo, tudi tista, ki se nanašajo na zagotavljanje varnosti in zdravja zaposlenih, bi morala biti preudarna in odgovorna, saj lahko z nepremišljenimi in neodgovornimi izjavami povzroči vznemirjanje v delovnih okoljih, kot je to tudi v tem primeru. Prepričani so, da se s takšnimi neodgovornimi izjavami lahko ustvarja nasproten oziroma protestni učinek pri zaposlenih, saj se jih preprosto smatra za neresna in neodgovorna.
 

Predpise in akte bodo preučili


»Obveščamo vas, da glede na pozitivno zakonodajo zgoraj predstavljeno ministrovo 'mnenje' ni niti pravno niti dejansko mogoče, saj veljavni predpisi in akti takšnih zahtev (obveznost cepljenja) od uslužbencev ne zahtevajo. V primeru, da se bodo spreminjali, pa v skladu z veljavnimi predpisi pričakujemo, da bomo tokrat le povabljeni k sodelovanju in usklajevanju.«

Morebitne nove predpise ali akte delodajalca bodo preučili in nanje podali mnenja, ki jih bomo posredovali tudi članstvu v seznanitev.

Sklenili so, da se Policijski sindikat Slovenije zaveda trenutne situacije glede covida-19, prav tako se zavzema za zagotavljanje visoke ravni varnosti in zdravja pri delu, vendar se je treba o ukrepih preudarno in odgovorno dogovoriti, ker lahko še tako učinkoviti ukrepi izzvenijo, če se jih ne predstavi resno in odgovorno.

Preberite še:

Komentarji: