Molčečega Boštjana Skalarja zaposlili na ministrstvu

Od predloga za razrešitev z mesta v. d. direktorja Spirita do zaposlitve za določen čas. Nagrada, ker je ves čas molčal?

Objavljeno
01. april 2014 21.04
Tina Kristan, Ozadja
Tina Kristan, Ozadja

Ljubljana – Boštjan Skalar, nekdanji v. d. direktorja Spirita, je dobil zaposlitev na ministrstvu za gospodarstvo, in sicer v direktoratu, ki ga vodi Marjan Hribar. Prav Hribar pa je predsednik sveta Spirita – organa, ki je zahteval razrešitev Skalarja. Je zaposlitev nagrada, ker je ves čas molčal?

Boštjan Skalar od prejšnjega ponedeljka nadomešča uslužbenko na porodniškem dopustu, so potrdili na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo z Metodom Dragonjo na čelu. Je višji svetovalec, za kar mu pripada 35. plačni razred oziroma 1650 evrov bruto plače. Za določen čas je zaposlen na direktoratu za turizem in internacionalizacijo, ki ga vodi mag. Marjan Hribar.

Prav Hribar pa predseduje tudi svetu javne agencije za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) – torej organu, ki je vladi pred dobrim mesecem predlagal razrešitev Skalarja z mesta v. d. direktorja Spirita.

Vlada o tem predlogu v slabih treh tednih ni razpravljala, je pa v tem času Skalarju potekel trimesečni mandat za vršilca dolžnosti. Njegovo razrešitev zaradi objektivne odgovornosti je svet Spirita predlagal, ker je ministrstvo razveljavilo pogodbo o sofinanciranju razvoja novih izdelkov in s tem javno povabilo, ker da »obstaja preveliko tveganje glede transparentnosti dodeljevanja sredstev«.

Ugotovili so, trdijo na ministrstvu, da je »bilo v pripravo programa in javnega povabila vključeno osebje Spirita, ki je bilo, sodeč po poznejših izločitvah, tako ali drugače interesno povezano z nekaterimi prijavitelji na javno povabilo«.

Ministrstvo zavajalo

Da ključni argumenti ministrstva za razveljavitev javnega povabila ne držijo, smo razkrili v Delu. Predlagana izločitev članov strokovne komisije Spirita namreč za ministrstvo še novembra ni bila potrebna. To dokazuje elektronsko sporočilo, kjer so zapisali, da izstop članov komisije zaradi povezanosti »ni potreben, če oseba ne ocenjuje vloge, ki je sporna«.

Le dan kasneje, kar je bilo tudi zadnji delovni dan za prijavo na javno povabilo, so povabilo v ključnih točkah spremenili. Tri mesece kasneje pa so ga še, po naših informacijah zaradi interesov posameznikov na ministrstvu, razveljavili. Za to so potrebovali razlog in, kot kaže, ga je bilo najpriročneje najti pri zaposlenih Spirita. Tako so podjetja ostala brez razpisa, ki je ponujal trideset milijonov evrov, od tega večino evropskih sredstev, ki pa so zdaj najverjetneje izgubljena.

Ob tem je treba vedeti, da je Spirit izvajalska agencija ministrstva, kar pomeni, da nobena odločitev ne more biti sprejeta mimo njega. Kljub vsem neresničnim očitkom, ki so leteli na Spirit, se tedanji prvi človek agencije ni odzval niti enkrat. Zakaj ne, nam ni odgovoril. Kot tudi ne, ali je kot v. d. direktor, ki bi se moral zavzemati za verodostojnost institucije, molčal zato, da bi pristal na gospodarskem ministrstvu.

S čim je pristojne prepričal človek, za razrešitev katerega je zaradi objektivne odgovornosti svet Spirita pozval vlado, včeraj nismo izvedeli. Glede na molk ministrstva lahko predvidevamo, da protikandidatov ni imel. Ker gre za nadomeščanje, ministrstvu namreč niti ni bilo treba objaviti prostega delovnega mesta.