Alarm v Ilirski Bistrici, največ težav na Igu in v Cerknici

Reka Reka zapira pot pritokoma Bistrica in Sušec. Položaj je kritičen, ogroženi so prebivalci starega jedra Ilirske Bistrice.

Objavljeno
07. november 2014 05.59
Posodobljeno
07. november 2014 05.59
Poplave
Dragica Jaksetič ,Ilirska Bistrica, Bl. M., Tolmin, Š. P., S.P.,Delo.si; STA
Dragica Jaksetič ,Ilirska Bistrica, Bl. M., Tolmin, Š. P., S.P.,Delo.si; STA

Ljubljana - Trenutno so razmere najbolj kritične v Ilirski Bistrici, kjer reka Reka zapira pot pritokoma Bistrica in Sušec ter je ogroženo staro mestno jedro. Reka ogroža tudi vasi proti Vremski dolini, je za Slovensko tiskovno agencijo pojasnil poveljnik civilne zaščite Srečko Šestan. Po njegovih besedah žal kaže tudi na ponovitev nočnega scenarija na Cerkniškem in Igu.

To so tista območja, kjer bodo ponoči verjetno morali posredovati. Kot pravi Šestan, je trenutno v pripravljenosti za morebitne intervencije dovolj ljudi, predvsem gasilcev, saj domačim pomagajo tudi drugi iz cele regije. Zaenkrat pa upajo, da stvari ne bodo tako hude, da bi potrebovali še dodatno pomoč.

Po Šestanovih besedah je danes na terenu pomagalo in še pomaga več kot 1200 ljudi, predvsem gasilcev in pripadnikov civilne zaščite. Na ljubljanskem območju je v pripravljenosti tudi sto vojakov in če bo treba, se bodo v pomoč na terenu vključili v soboto.

Prav tako je na mariborskem območju sto vojakov v pripravljenosti za primer, če bi močno narasla Drava in bi pomagali pri polnjenju ter postavljanju protipoplavnih vreč, kar zaenkrat ni potrebno. Ob reki Dravi se namreč stvari za zdaj umirjajo in težav, razen manjših v Dravogradu, ki pa so obvladljive, zaenkrat ni.

Slovenska vojska je sporočila, da bo od polnoči dalje na zahtevo civilne zaščite v pripravljenosti 260 vojakov.

Drava zaenkrat poplavlja v manjšem obsegu

Na Koroškem narasla Drava po podatkih agencije za okolje (Arso) zajezuje odtok reke Meže, zato je ta v manjšem obsegu pričela poplavljati ob strugi. Močno povečani so pretoki rek v osrednji Sloveniji, na Notranjskem, Gorenjskem in Primorskem. Poplavljenih je več hiš v Ljubljani, Cerknici in na Igu. Kot kaže, pa dežja še ne bo konec.

Deževje se bo na vzhodu nekoliko umirilo

Največ padavin bo v zahodni Sloveniji, vodotoki bodo še naraščali, je za STA pojasnil dežurni meteorolog Brane Gregorčič. Količina padavin je v zadnjih dneh po njegovih besedah marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji presegla 100 litrov na kvadratni meter, ponekod pa tudi prek 200 litrov.

V zadnjih 12 urah je na območju od Notranjske do severne Primorske padlo od 70 do 80 litrov dežja na kvadratni meter, v Slovenski Istri in v osrednji Sloveniji od 30 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, drugod pa večinoma manj.

Deževje se bo danes na vzhodu nekoliko umirilo, težišče padavin se bo počasi iznad južne Slovenije tekom dneva oz. proti večeru preselilo na zahod države. V naslednjih 24 urah največjo količino padavin, tudi med 50 in 100 litri na kvadratni meter, lahko pričakujemo predvsem v zahodni polovici države in v zahodnem delu osrednje Slovenije. V južni Sloveniji lahko pričakujemo od 30 do 70 litrov padavin, drugod pa manj, je povedal dežurni meteorolog na Agenciji RS za okolje.

»Žal daljšega sušnega obdobja ni na vidiku, bo pa prekinitev padavin nastopila v nedeljo in verjetno bo v glavnem suho tudi še v ponedeljek,« je dejal Gregorčič in dodal, da se od torka naprej žal napoveduje novo jesensko deževje. Kako intenzivno bo, vremenoslovci še ne morejo napovedati.

Notranjska

Cerknica se po burni noči, ko je civilna zaščita dvakrat sprožila alarm, ki je opozoril na nevarnost poplav, umirja. Kljub dežuranju gasilcev je ponoči vse presenetila Cerkniščica, ki je pridrvela z Vidovske planote in v 20 minutah, kot je za Delo povedal Matjaž Krap, pri cerkniški gasilski zvezi zadolžen za stike z javnostmi, narasla za pol metra.

»Utrgal se je oblak nad Rakitno,« je dejal eden izmed gasilcev, ki je odpravljal posledice nočnega neurja v gasilskem domu. Zalilo je namreč tudi gasilski dom, tako da so tudi gasilci, ki so dežurali v njem, presenečeni nad hitrim vdorom vode, komajda uspeli rešiti svoja vozila.

Hudourniška Cerkniščica je podzemno garažo stanovanjske soseske Za mlinom je spremenila v bazen, poln vode in poln parkiranih avtomobilov, saj so jih lastniki uspeli rešiti le nekaj. Cerkniščica je zalila tovarno negorljivih plošč Mineralka, Brest Pohištvo in vse hiše ob strugi. V Vidmu, delu Cerknice v okolici osnovne šole, je voda hiše zalila tudi do metra visoko. »Kljub temu, da so bili ljudje doma, nihče ni utegnil rešiti svoji avtomobilov,« je povedal Krap. Šolo so ubranili z vrečami zaradi hitrega odziva gasilcev.

Ob dveh ponoči v hiši že pol metra vode

Voda je zalila tudi hiše vzdolž struge Cerkniščice proti Cerkniškemu jezeru v Dolenji vasi. V domačiji s hišno številko 35 je voda v hišo vstopila kar skozi okno, po tej poti pa jo tudi izčrpavajo. »Začelo se je že ob polnoči. Iz pritličja somo začeli odnašati pohištvo in stvari. Voda je v začetku pronicala kar s tal, po katerih so začeli teči potočki. Ob dveh ponoči smo šli po vreče čez most, nazaj pa že skoraj nismo mogli več z vozili, zato smo vreče nosili čez most do hiše. V hiši je bilo že pol metra vode. Voda se je dvigovala tri ure in pol, sprva na hitro na 30 centimetrov, potem pa je naraščala še do enega metra,« je povedal Grega Vereš iz Dolenje vasi 22.

V Cerknici je bilo zalitih približno 80 hiš. Ponoči je bilo aktiviranih 130 gasilcev Gasilske zveze Cerknice, dopoldne pa je bilo na terenu 300 gasilcev, tudi iz sosednjih regij. Krap je povedal, da se je z odzivom in materialno pomočjo izkazala civilna zaščita, ponoči pa je bila v pripravljenosti in je priskočila na pomoč tudi Slovenska vojska.

Ker je voda zalila Štab civilne zaščite se je zaradi zalitega gasilskega doma preselil na cerkniško policijsko postajo. Cerkničani morajo danes vodo za prehrambene namene prekuhavati. Do zdaj so cerkniški gasilci razdelili 2000 vreč za zaščito objektov, povpraševanje po vrečah, ki jih ljudje polnijo tudi sami, pa je ogromno, pravi Krap. Gasilci jih sicer polnijo v industrijski coni v Podstrajniku.

»K sreči je dolina Cerkniščice pred Cerknico, kar široka, deluje kot nekakšen zadrževalnik, in to nas je rešilo pred še večjo škodo. Ljudje pravijo, da se gotovo več kot 60 let ni zgodilo, da bi voda tako na hitro narasla. In to kljub temu, da smo struge in mostove po žledu vse očistili,« je v Dolenji vasi povedal župan Marko Rupar.

Vode se umirjajo, a še dežuje

V Loški dolini je hudourniška voda zalila približno deset hiš v Starem trgu inv Ložu, sosednje so zavarovali s protipoplavnimi vrečami, iz poplavljenih hiš pa izčrpavajo vodo. Osem hiš je bilo poplavljenih tudi v Iga vasi.

Vreče, kot nam je povedal gasilec Iztok Mihelčič, delijo ljudem, ki si želijo zavarovati hiše pred mogočim narščanjem voda. Te se sicer umirjajo, a še vedno dežuje. Deset hiš je zalilo tudi v občini bloke v Novi vasi in v Velikih Blokah, voda je vstopila tudi v nekaj kleti v Hitenem in okolici.

Razmere v občini Ilirska Bistrica se umirjajo. Na intervenciji je sodelovalo 100 gasilcev in pripadnikov civilne zaščite, ki so posredovali na okoli 60 objektih, razdelili so približno 500 protipoplavnih vreč s peskom. Štab CZ ostaja aktiviran, ker pričakujejo dodatne večje količine padavin, ki bi lahko ponovno oz. dodatno zaostrile razmere.

Po nočnem deževju so v občinah Velike Lašče in Dobrepolje narasli nekateri hudourniki, vendar voda ni povzročila večjih nevšečnosti in se počasi umirja. Na lokalni cesti Knej-Karlovica je voda zalila nekaj objektov, med drugim tudi Trubarjevo domačijo na Rašici. Na kritičnih območjih so še vedno gasilci, civilna zaščita in cestne službe.

Občina Ig: evakuirali tudi novorojenčka in nosečnici

Razmere v občini Ig, kjer je poplavila Iška, se umirjajo. Poveljnik civilne zaščite Ig Anton Pucihar je pojasnil, da so poplave hujše kot leta 2010. Gasilci so odšli na teren že pred drugo uro. Poplavljenih je več kot 300 hiš in več cest. Voda je sicer upadla, vendar pa zdaj ogroža Črno vas in Lipe, je pojasnil Pucihar.

Vodja oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Mestne občine Ljubljana Robert Kus je povedal, da je reka Iška po obilnih nočnih padavinah močno narasla in poplavlja, tako da se razmere zaostrujejo v krajih Iška vas in na Lipah. Ogrožene so predvsem tamkajšnje hiše. V tem trenutku še preverjajo, kaj bo ta narasla voda pomenila za Ljubljansko barje. Na terenu pomagajo vse enote ljubljanskih gasilcev. Po predvidevanjih Kusa se bo Iška najverjetneje umirila.

Župan Iga Janez Cimperman je za Radio Slovenija povedal, da so razmere katastrofalne. Okoli enih so aktivirali civilno zaščito in gasilce, ki so takoj priskočili na pomoč ljudem. Po Puciharjevih besedah se z Iško bojuje 215 gasilcev.

Iška je hudournik in očitno je bilo ogromno dežja tudi na območju Blok, kjer izvira, je pojasnil župan. Pod vodo so poleg dela Iga še vasi Matena, Brest, Tomišelj, Vrbljene, Strahomer in Iška vas, je naštel Cimperman, ki pa škode še ne more oceniti, pričakuje pa, da bo ogromna.

Tomišelj in Iški Vintgar nista dostopna, prav tako je zaprta cesta Ig-Podpeč. Poveljnik civilne zaščite Ig je med drugim pojasnil, da gasilci vozijo otroke do šole, iz previdnosti pa so na varno evakuirali tudi novorojenčka in nosečnici.

Iška ob večjih nalivih znova pride na plano

Zaradi ponovnih padavin so razmere na Ljubljanskem barju negotove, je za STA povedal vodja ljubljanskega oddelka za zaščito, reševanje in civilno obrambo Robert Kus. Težave na barju za zdaj povzroča predvsem Iška, ki je ponoči poplavila v občini Ig, zdaj pa ogroža predvsem vas Lipe. Ob močnejših padavinah pričakujejo porast manjših vodotokov.

Po Kusovih besedah je z Iško na območju Mestne občine Ljubljana problem, ker se je v mostne pregrade gorvodno od vasi Lipe zagozdilo približno 200 kubičnih metrov naplavin. Te intenzivno odstranjujejo, hkrati pa so gasilci za štiri hiše ob Iški postavili protipoplavne vreče. Na terenu pomagajo vse enote ljubljanskih gasilcev.

Iška je hudournik, nekdanja reka, ki je pred leti v večjem delu presahnila, a ob večjih nalivih znova pride na plano. Po besedah Cimpermana je bilo tokrat očitno ogromno dežja na območju Blok, kjer izvira.

Tomišelj in Iški Vintgar nista dostopna, prav tako so zaprte ceste Ig-Podpeč, Matena-Ljubljana in Ig-Škofljica. Poveljnik civilne zaščite Ig je med drugim pojasnil, da gasilci vozijo otroke do šole, iz previdnosti pa so na varno evakuirali tudi novorojenčka in nosečnici.

Posočje, Goriško, Vipavsko

Opozorilni pretoki so po podatkih Arsa preseženi v vsem porečju Vipave ter na Reki pri Trnovem. Vipava in Reka v zgornjem toku upadata, v svojem srednjem in spodnjem toku še naraščata in poplavljata na območju pogostejših poplav.

Minulo noč so imeli veliko dela gasilci iz Šempetra in Nove Gorice, kjer so meteorne vode zalile gostinski lokal.

Včerajšnji popoldanski občasni nalivi so v Posočju do večera že prekinili normalno življenje v občinah Nova Gorica, Šempeter-Vrtojba in Renče-Vogrsko. Več cest je bilo poplavljenih predvsem v okolici Šempetra ter Ajševice. Voda je kakor ponavadi najprej zalila prav novogoriški gasilski dom, na več območjih pa tudi v stanovanjske in gospodarske objekte. Zaradi plazu v Stari Gori je ogrožena hiša.V občinah Miren Kostanjevica, Renče Vogrsko , Šempeter - Vrtojba in Nova Gorica je bilo na terenu več kot 120 gasilcev in pripadnikov Civilne zaščite. Sicer pa so vse službe za zaščito in reševanje še naprej v pripravljenosti, pripadniki Civilne zaščite pa bodo nadaljevali z ogledi stanja na terenu.

Še vedno je prekinjen železniški promet po Baški grapi zaradi poškodovanja temeljev železniškega mostu pri Grahovem. Med postajama Grahovo in Podbrdo je zato urejen nadomestni avtobusni promet. Za ves promet je zaprta cesta Grahovo-Bukovo. Drugih večjih težav pa na območju, ki ga je vodna ujma prizadela pred 14 dnevi, tokrat ni bilo.

Osrednjeslovenska regija

Prav tako bo po napovedih Arsa danes še naraščal pretok Ljubljanice in pritokov na Barju, kjer bo poplavljala na območjih pogostih poplav. Medija, Višnjica in Bistrica (Sodražica) se razlivajo na običajnih območjih, v naslednjih urah bodo njihovi pretoki počasi upadli. Opozorilni pretok so presegle in upadajo še Tržiška in Kamniška Bistrica, Pšata, Rača, Gradaščica in Sora se v zgornjem toku, v spodnjem toku pa bo Sora v prihodnjih urah še nekoliko narasla.

Nekaj težav je deževje povzročilo tudi na Škofljici, a hujših posledic ni bilo. Kot je pojasnil župan Škofljice Ivan Jordan, je voda zalila kletne prostore petih hiš v Želimljah in eno v Škofljici. Voda že upada, pripadniki civilne zaščite pa obvladujejo situacijo, je pojasnil župan in dodal, da so jih pred hujšimi posledicami rešili pred kratkim zgrajeni zadrževalniki.

Z uprave za zaščito in reševanje med drugim poročajo o posameznih zalitih hišah v Tržiču, na Jesenicah in Škofji Loki. V Žireh je hudournik ogrožal stanovanjski objekt.

Ob nadaljnjem deževju, z možnimi močnejšimi lokalnimi nalivi, lahko še vedno hitro narastejo manjše reke in zaledne vode na območjih zahodne, osrednje in severne Slovenije, predvsem reke v predalpskem in alpskem svetu, ob dinarski pregradi ter na Notranjskem in Dolenjskem. Danes bodo začele naraščati tudi kraške reke (Krka, Kolpa).

Gorenjska

Intervencije so potekale po različnih delih Gorenjske. Gasilci so črpali vodo iz posameznih objektov v občinah Škofja Loka, Žiri, Jesenice, Kranj in Tržič. Ponekod so utrdili nekaj nasipov, v Šenčurju pa prekopali potok. Na Seničnem v občini Tržič se ukvarjajo tudi z zemeljskim plazom, ki se je sprožil za hišo. Zaenkrat deževje na Gorenjskem ni povzročilo česa hujšega. Vodotoki so sicer polni. Vendar kot pojasnjujejo na Agenciji RS za okolje, se naraščanje Save v zgornjem toku in njenih pritokov počasi umirja.

Obala

Morje na mareografski postaji Koper lahko v času jutranje plime med 8. in 10. uro doseže višino 310 centimetrov in poplavi nižje dele obale. V Piranu je morje v četrtek zvečer poplavilo najnižje dele obale, v Strunjanu in Kampolinu pa je voda ogrožala stanovanjske hiše.