V Podravju zalite hiše, a hujših posledic še ni

Voda je že zalila nekaj manjših poslopij in hiš, vendar gasilci pravijo, da situacija ni kritična.

Objavljeno
07. november 2014 12.19
Grosuplje
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor, Mateja Celin, Bojan Rajšek,S. P., Delo.si
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor, Mateja Celin, Bojan Rajšek,S. P., Delo.si

Grosuplje, Litija, Maribor - Obilno deževje je v litijski in dolski občini poplavilo nekatere ceste. V Grosupljem je zadrževalnik na potoku Bičje preprečil poplave.

Lokalna cesta med Dolskim in Lazami je zaradi poplavljenega ceste zaprta za ves promet. Gasilci v Lazah so v pripravljenosti. Prav tako je zaprta lokalna cesta med naseljema Senožeti in Jevnico, kjer je deroča Sava podrla gol in močno poškodovala ograjo nogometnega igrišča.

Pod jevniškim mostom pa se je zagozdilo drevo. Polovična zapora ceste v smeri Ljubljane je tudi na glavni zasavski cesti pri spomeniku v Zgornjih Ribčah. K sreči je pretok Save v Šentjakobu v upadanju in trenutno znaša 1124 kubičnih metrov na sekundo, vendar pa vremenoslovci napovedujejo padavine še danes popoldan, ponoči in jutri.

Zadrževalnik preprečil poplave v Grosupljem

Zadrževalnik na potoku Bičje, ki je vodni krst pred štirimi leti odlično prenesel, je tudi danes preprečil, da bi bil dobršen del Grosuplja pod vodo. Za zapornico se je nateklo približno 300.000 kubičnih metrov vode, kar za zdaj omogoča potoku Grosupeljščica na drugem koncu mesta nemoten pretok proti Radenskemu polju.

Direktor grosupeljske komunale Tomaž Rigler je za spletno Delo povedal, da je pretok potoka Bičje skozi zapornico na zadrževalniku povsem ustavljen. Zaradi obilnega dežja nobena stanovanjska hiša v Grosupljem ni ogrožena, a so kljub temu tamkajšnji prostovoljni gasilci v najvišji pripravljenosti. Njihov predsednik Iztok Vrhovec je povedal, da so dopoldan s peskom napolnili približno 250 protipoplavnih vreč, prav toliko pa jih bodo še do večera, saj vremenska napoved ni obetavna.

Glavna zasavska cesta med Litijo in Zagorjem je v naselju Spodnji log zaprta v obe smeri.

Razdelili 150 kubičnih metrov peska

»Na srečo do tega trenutka Drava na območju Maribora ni poplavila nobenega stanovanjskega ali gospodarskega objekta in upamo, da bo tako tudi ostalo,« je dopoldan dejal poveljnik mariborske civilne zaščite Andrej Verlič. Po njegovih besedah glede na napovedan pretok Drave tudi v prihodnjih urah ni pričakovati večjih izlivov.

Poveljnik mariborskih poklicnih gasilcev Aleš Ciringer je pojasnil, da imajo ta trenutek vse pod nadzorom, doslej pa intervencij zaradi morebitnih poplavljenih objektov še niso imeli, tako da so delovali bolj ali manj preventivno. Med drugim so na ogrožena mesta prepeljali 150 kubičnih metrov peska in razdelili protipoplavne vreče, ki so jih namestili okoli nekaterih objektov.

Pretok Drave do 1700 kubičnih metrov na sekundo

Med najbolj ogroženimi lokacijami v mariborski občini je sicer območje Trčove, je povedal Andrej Verlič, a tudi tam upajo, da vendarle ne bo prišlo do večjega izliva. Pravtako budno spremljajo dogajanje neposredno pod hidroelektrarno Mariborski otok nasproti Koblarjevega zaliva, kjer pa so razmere zaenkrat stabilne.

Kot je pojasnil tehnični direktor Dravskih elektrarn Maribor (DEM) Andrej Tumpej, je ponoči in zjutraj pretok Drave iz Avstrije znašal okoli 1500 kubičnih metrov na sekundo, skupaj z lokalnimi pritoki pa se je dosegel do 1700. Približno tolikšen je na relaciji med Falo, Mariborom in Ptujem tudi ta čas, povečanja pa v DEM ne pričakujejo več, saj se pritok iz Avstrije že upadel na 1200 kubičnih metrov.

»Ocenjujemo, da je ta vodni val Drave, ki gre trenutno čez Slovenijo, maksimum. Napovedi za jutri kažejo največ do 1360 kubičnih metrov na sekundo, za nedeljo pa še za kakšnih 100 kubikov manj,« je povedal tehnični direktor DEM.

Gasilci v Malečniku pripravljeni na najhujše

Pravkar so sirene na Ptuju opozorile na poplavljanje Drave. Ta je bregove že prestopila pod jezom v Markovcih in poplavila cesto pri Borlu, ki je že zaprta za ves promet.

Podravje - Po dokaj mirni noči, ko se niso uresničile Arsove napovedi o močnih padavinah, se v Dravogradu danes zjutraj pripravljajo na povečan pretok Drave, ki bi lahko poplavila nižje ležeče predele ob strugi. Aktiviran je občinski štab civilne zaščite in nekaj gasilskih društev, polnijo protipoplavne vreče ter opozarjajo ljudi, naj upoštevajo opozorila.

Na mariborskem koncu Drava zaenkrat ni povzročila večjih težav. V Malečniku, kjer so bile pred dvema letoma pod vodo praktično vsi nižjeležeči objekti vključno z gasilskim domom, so se tamkajšnji prostovoljni gasilci sicer že zjutraj pripravili na najhujše. Poveljnik PGD Malečnik Jože Štelcer je povedal, da je Drava v zgodnjih jutranjih urah na najbolj kritičnih točkah že prestopila bregove in so morali pred vrata nekaj kleti in garaž postaviti vreče s peskom.

Izčrpavanje vode in postavljanje vreč s peskom

Nekoliko huje, a še vendar ne tako kot pred dvema letoma, ko je moral posredovati celo policijski helikopter, s katerim so nekaj poplavljencev prepeljali na varno, je v bližnji Krčevini pri Vurbergu. Voda je že zalila nekaj manjših poslopij in hiš, vendar gasilci pravijo, da situacija ni kritična. Ljudem pomagajo pri izčrpavanju vode iz kleti ter postavljajo vreče s peskom.

»V kleti smo imeli začasno kuhinjo, a zdaj je vse zanič, kuhinjski elementi, hladilnik, oljnata peč. Pred dvema letoma mi je tudi vse crknilo, pa še ženo imam hudo bolno,« je potarnal Štefan Rodošek iz Krčevine, medtem ko so mu gasilci iz kleti črpali vodo, ki je dosegla vsaj en meter višine, ter iz nje pobirali orehe. »Za potico bo,« je pripomnil eden izmed njih.

Čeprav daljšega močnejšega deževja ni bilo in pretok Drave v Dravogradu včeraj ni presegel 1300 kubičnih metrov na sekundo, pa je zaradi padavin v Avstriji ponoči narastel in zjutraj dosegel 1400 kubikov na sekundo in strugo napolnil do vrha. Kot je povedala Bojana Flis iz dravograjskega štaba civilne zaščite, Drava že zaliva območje okrog policijske postaje, kjer stavbo poskušajo zavarovati s protipoplavnimi vrečami, zaliva tudi dovozne ceste ob ogroženi ulici proti ribiškemu domu tik ob strugi.

Meža je v Dravogradu zaenkrat še v strugi

Iz Uprave RS za zaščito in reševanje so v Dravograd poslali dodatnih 2000 protipoplavnih vreč ter sprožili opozorilno sireno. »Upam, da bodo ljudje razumeli in upoštevali opozorila«, pravi Flisova.

Pretok Drave naj bi se na vstopu v Slovenijo danes zaradi odpiranja zapornic avtrijskih elektrarn dvignil še do 1500 kubikov na sekundo, nato naj bi se ustalil.

Meža je v Dravogradu zaenkrat še v strugi, a ker ji visoka Drava preprečuje odtekanje vanjo, pričakujejo, da bo čez dan še narasla in lokalno poplavljala. Na najbolj ogrožene dele, kjer je poplavljala v preteklosti, nameščajo protipoplavne vreče. Pravkar se je sprožil tudi plaz na Kronski gori, trenutno pa na Koroškem ne dežuje.

Posavje

Naraščanje Save v zgornjem toku in njenih pritokov se počasi umirja, v srednjem in spodnjem toku pa Sava še narašča. Sava v Posavju že poplavlja na izpostavljenih mestih in še narašča, v spodnjem toku bo tekom dneva presegla opozorilno vrednost.