Nastanitveni centri za zdaj prazni, prihaja nov val beguncev

Danes ob 7. uri je bilo le v Centru za tujcev v Postojni nastanjenih 23 tujcev.

Objavljeno
23. september 2015 10.43
Begunci v Sloveniji
Ma. F., Delo.si, STA
Ma. F., Delo.si, STA
Ljubljana − Sprejemni in nastanitveni centri so po tistem, ko se je begunski val v zadnjih dnevih precej zmanjšal, tako rekoč prazni. Danes ob 7. uri je bilo le v Centru za tujce v Postojni nastanjenih 23 tujcev. A notranje ministrstvo pričakuje, da se bo val migrantov v prihodnjih dneh znova okrepil.

Državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic je v torek dejal, da Slovenija v prihodnjih dneh pričakuje večjo intenzivnost prihodov. Država ima namreč informacije, da je večje število beguncev na poti čez Srbijo proti Hrvaški.

To po njegovih besedah utegne ponovno vplivati tudi na Slovenijo, pri čemer je vse odvisno od tega, katero pot bodo begunci izbrali − ali bodo šli iz Hrvaške proti Madžarski ali proti Sloveniji. V zadnjih dneh je sicer v Slovenijo prišlo približno 3600 migrantov, ki so državo stali okoli 1,5 milijona evrov.

Marko Zidanšek: Evropa, zavaruj meje

Po oceni predsednika SLS Marka Zidanška je Evropa in posledično Slovenija nezadostno pripravljena na naslednji val migrantov: »Kmalu se lahko zgodi, da vsi napori, ki jih naša policija in varnostne službe vlagajo v logistiko obravnave migrantov, ki prečkajo slovensko mejo, ne bodo več dovolj. Dokler jim uspeva popisati, nastaniti, nahraniti migrante in jih prepeljati naprej do Avstrije, ki je njihov naslednji cilj, je to še sprejemljivo. Kaj pa bomo storili v primeru, da Avstrija zapre svoje meje in migrante vrne v Slovenijo? Razumeti je treba, da dogovor o številu migrantov, ki naj bi jih Slovenija sprejela, takih primerov ne vključuje. Schengenska meja ni več dovolj, saj je preveč prehodna. Kaj schengen sploh še pomeni, če je za druge bolj prepusten kot za lastne državljane in lahko migranti brez dokumentov prečkajo mejo?«

Nove zaposlitve zaradi obravnave prebežnikov

Ministrstvo za notranje zadeve je danes objavilo razpise za prosta delovna mesta, ki jih je odobrila vlada zaradi predvidenega povečanega prihoda prebežnikov ministrstvu. Odobrenih je 25 dodatnih zaposlitev, iščejo pa različne profile, od svetovalcev na uradniških delovnih mestih do socialnih delavcev, peric in kuharjev.

Slovenija dobila dva uradna opomina

Evropska komisija je sprejela štirideset odločitev v okviru postopkov zaradi nespoštovanja evropske azilne zakonodaje proti 19 državam EU, tudi Sloveniji. Slovenija je dobila dva uradna opomina, ker komisije še ni obvestila o prenosu direktive o azilnih postopkih in direktive o minimalnih standardih za sprejem prosilcev za azil v svojo zakonodajo.

Uradni opomin je prvi uradni korak v okviru postopka zaradi kršenja evropske zakonodaje. Članice imajo po prejetju prvega opomina dva meseca časa za ustrezen odziv, sicer lahko komisija ukrepa z drugim opominom, imenovanim obrazloženo mnenje. Če tudi ta ne zaleže, lahko članico napoti na Sodišče EU.

O migrantski krizi danes na delno zaprti izredni seji razpravlja državni zbor. Poslanci bodo razpravljali o poročilu komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o varnostnih vidikih begunske krize in ilegalnih migracij.

Psihologi na pomoč beguncem

V pomoč in podporo beguncem, ki prečkajo Slovenijo oziroma so vanjo namenjeni, se vključuje tudi Društvo psihologov Slovenije. Iz društva so sporočili, da imajo evidentiranih že več kot 60 psihologov, ki bi želeli pomagati in beguncem nuditi psihosocialno pomoč.