Novi rumeni karton Golobovi ekipi

Po koalicijskem vrhu je Robert Golob napovedal, da bodo izpraznjena ministrska mesta zapolnjena do konca tega meseca.
Fotografija: Pred letom dni je največjo koalicijsko stranko podpiralo več kot 34 odstotkov vprašanih. FOTO: Blaž Samec/Delo
Odpri galerijo
Pred letom dni je največjo koalicijsko stranko podpiralo več kot 34 odstotkov vprašanih. FOTO: Blaž Samec/Delo

Nova anketa in nov rumeni karton ekipi Roberta Goloba. Tako bi lahko komentirali nove podatke o podpori volilnega telesa, namenjeni Gibanju Svoboda. Pop TV je namreč sinoči objavil najnovejšo javnomnenjsko anketo, ki kaže, da se trend padanja podpore največji vladni stranki nadaljuje.

image_alt
Na levici jih je strah nadaljnjega padanja Goloba

V Delu smo pred dvema tednoma objavili podatke, da je podpora največji vladni stranki padla na 14,4 odstotka, a je nova meritev inštituta Mediana za komercialno televizijo pokazala še nižjo, le 13,4-odstotno podporo Golobovi stranki.

Pred letom dni je največjo koalicijsko stranko podpiralo več kot 34 odstotkov vprašanih. Za nadaljnje ankete bo pomembno, ali bo vlada s svojim delom in novimi člani ekipe prepričala javnost, da ji je (še) vredno zaupati. Zdaj vlada deluje v okrnjeni sestavi; manjkajo trije ministri.

Po koalicijskem vrhu v začetku meseca je premier Golob sicer napovedal, da bodo izpraznjena ministrska mesta zapolnjena do konca tega meseca, a nam včeraj več sogovornikov iz vlade ni znalo odgovoriti na vprašanje, ali se bo to ta teden tudi zares zgodilo.

Predsednik vlade se po operaciji kile še ni pojavil v javnosti, na bolniškem dopustu pa je imel gotovo čas za premislek, kako naprej. Trije ministri Gibanja Svoboda so po dveh ministrskih odstopih kolegov (Sanja Ajanović Hovnik je odšla zaradi afere z javnim razpisom za nevladnike, Uroš Brežan je izgubil premierjevo naklonjenost zaradi premajhne učinkovitosti) in eni razrešitvi (Irena Šinko je bila razrešena zaradi izgube zaupanja) dodatno obremenjeni, saj kot začasni ministri poleg svojega vodijo še eno ministrstvo.

image_alt
Občuten padec zaupanja v politiko, najbolj v predsednika vlade

Golob je sicer tudi v začetku oktobra, ko se je poslovil od že petega ministra Gibanja Svoboda, napovedal, da bodo nekateri novi »ministri znani zelo hitro«. Neuradno je zakrožila informacija, da se je z Boštjanom Koritnikom, ministrom v tretji Janševi vladi, dogovoril, da se bo vrnil na ministrstvo za javno upravo, kako uspešen pa je pri iskanju drugih dveh ministrskih kandidatov, ni znano.

Preberite še:

Komentarji: