Pahor ni želel komentirati Janševega tvita o zmagi Trumpa

V molk so se zavili tudi na zunanjem ministrstvu. Na prošnjo po pojasnilu, ali so tviti uradno stališče države ali Janševo osebno mnenje, se niso odzvali.
Fotografija: V uradu Boruta Pahorja se niso opredelili niti do vprašanja, kako bi lahko tviti premiera Janeza Janše vplivali na odnose med Slovenijo in ZDA. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
V uradu Boruta Pahorja se niso opredelili niti do vprašanja, kako bi lahko tviti premiera Janeza Janše vplivali na odnose med Slovenijo in ZDA. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Predsednik republike Borut Pahor ni želel komentirati tvitov predsednika vlade Janeza Janše, ki je na ta način že v sredo ocenil, da je volitvah v ZDA dan pred tem zmagal aktualni predsednik Donald Trump. Pri čemer volitve niti danes še niso odločene. Pahor se tudi ni opredelil, ali to razume kot stališče Slovenije in ali je bilo stališče z njim usklajeno. 

»Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se o notranji politiki ZDA ne izreka, izvolitev predsednika je stvar ameriškega ljudstva. Predsednik Pahor bo novoizvoljenemu predsedniku čestital po uradni razglasitvi rezultatov,« so za STA sporočili iz predsednikovega urada.

image_alt
Janša: Precej jasno je, da je zmagovalec Trump


Enak je bil odgovor na vprašanja, ali predsednik stališča premiera ocenjuje kot stališče države ali kot njegova osebna stališča. V uradu se tudi niso opredelili do vprašanj, kako bi tviti premiera lahko vplivali na odnose med Slovenijo in ZDA, ter odgovorili na vprašanje, kako sicer ocenjujejo odnose z ZDA.
 

Neodzivno zunanje ministrstvo


Podobno skopi s pojasnili so bili na zunanjem ministrstvu. Na prošnjo po pojasnilih, ali so tviti Janše uradno stališče države ali njegovo osebno mnenje, se niso odzvali. Na več vprašanj – tudi glede tega, ali je bilo premierovo stališče usklajeno z državnim zborom ali predsednikom republike, je govorec MZZ Aleksander Geržina po več kot dnevu za STA odgovoril le, da »MZZ ne komentira notranjepolitičnih reakcij na volitve v ZDA«.

Zatrdil je še, da je Sloveniji »v interesu močno transatlantsko partnerstvo še naprej, ker je ključno za Evropo samo in za ZDA«. Prav tako so Sloveniji v interesu nadaljnji dobri dvostranski odnosi z ZDA, je še sporočil.

Drugod so bili odzivnejši. Janša je namreč poskrbel za precej začudenja predvsem v mednarodni javnosti. »Več ko bo zavlačevanja in zanikanja dejstev s strani osrednjih medijev, večji bo triumf za predsednika,« je zapisal, republikancem pa čestital za dobre rezultate volitev po vseh ZDA.

To je sporočil le kakšno uro po tistem, ko je Trump sam razglasil zmago na volitvah, pa čeprav je bilo takrat treba prešteti še več kot 30 milijonov glasov.

»MZZ ne komentira notranjepolitičnih reakcij na volitve v ZDA,« so odgovorili z zunanjega ministrstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
»MZZ ne komentira notranjepolitičnih reakcij na volitve v ZDA,« so odgovorili z zunanjega ministrstva. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo


Preberite še:

Komentarji: