Janša: Precej jasno je, da je zmagovalec Trump

Slovenski premier je že med predvolilno kampanjo nakazal simpatije do aktualnega predsednika ZDA.
Fotografija: Da je Donald Trump osvojil drugi mandat, je sicer poleg republikančevih največjih zagovornikov prepričan tudi slovenski premier Janez Janša. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Da je Donald Trump osvojil drugi mandat, je sicer poleg republikančevih največjih zagovornikov prepričan tudi slovenski premier Janez Janša. FOTO: Reuters

Večina svetovnih voditeljev se za zdaj izogiba neposrednemu komentiranju izidov ameriških predsedniških volitev. Tekma je namreč še vedno tesna in zna se zgoditi, da zmagovalec še nekaj časa ne bo znan, kljub temu da je ameriški predsednik Donald Trump med svojim prvim govorom po zaprtju volišč na ogorčenje tekmecev in opazovalcev tako rekoč razglasil zmago.

Da je Trump osvojil drugi mandat, je sicer poleg republikančevih največjih zagovornikov prepričan slovenski premier Janez Janša, vsaj sodeč po eni izmed njegovih zadnjih objav na twitterju. »Precej jasno je, da so Američani Donalda Trumpa in Mika Pencea izvolili za nova štiri leta,« je v angleščini tvitnil premier ter republikanski stranki čestital za dobre rezultate po vseh ZDA. Janša je v isti objavi zapisal tudi, da bo »z zamudami in medijskim zanikanjem dejstev Trumpova zmaga na koncu samo še večja«.Družabno omrežje Twitter je v skladu s svojimi uporabniškimi pravili dodalo pripis k Janševem tvitu, v katerem je opozorilo, da uradni viri v času objave še niso razglasili zmagovalca.

Slovenski premier je že med predvolilno kampanjo nakazal svoje simpatije do aktualnega predsednika ZDA in tudi neposredno podprl njegovo ponovno izvolitev, medtem ko je o njegovem demokratskem tekmecu Joeju Bidnu dejal, da bi bil v primeru izvolitve »eden najšibkejših predsednikov ZDA v zgodovini«.Današnji tvit premiera Janše je bil omenjen tudi v Bruslju, kjer je predstavnike medijev zanimalo, ali njegova vsebina skrbi evropsko komisijo oziroma če z njene perspektive predstavlja primer širjenja dezinformacij, glede na to da štetje glasovnic v ZDA še vedno traja. Predstavnik evropske komisije premierovega tvita na redni tiskovni konferenci neposredno ni želel komentirati, a je vseeno poudaril, da bo komisija upoštevala uradne rezultate volitev, kot jih bodo podali pristojni organi, in da bi to morali storiti tudi drugi.

Preberite še:

Komentarji: