Mufti: Ponosni smo, da je Slovenija na pravi strani zgodovine

»Vsi imamo pravico do dostojnega življenja, svobode, miru, domovine, doma in družine,« je mufti Nevzet Porić poudaril na bajramski slovesnosti.
Fotografija: Osrednja molitev ob začetku bajrama v Hali Tivoli leta 2018. FOTO: Matej Družnik/Delo
Odpri galerijo
Osrednja molitev ob začetku bajrama v Hali Tivoli leta 2018. FOTO: Matej Družnik/Delo

Po koncu postnega meseca so danes muslimani začeli tridnevno praznovanje ramazanskega bajrama. V Sloveniji bo osrednja bajramska slovesnost potekala v Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana, začela se je ob 6. uri. Vodil jo je mufti Nevzet Porić, molitev ramazanskega bajrama pa so prvič neposredno prenašali na drugem programu RTV Slovenija.

Islamska skupnost v Sloveniji je to izpostavila kot zgodovinski trenutek za slovenske muslimane in pomemben mejnik v prizadevanjih islamske skupnosti za večjo vključenost in prepoznavnost muslimanov v slovenski družbi. To je tudi priložnost za krepitev medkulturnega dialoga, razumevanja in spoštovanja v družbi, so sporočili iz islamske skupnosti.

Mufti Nevzet Porić se je danes zavzel za mir in spoštovanje dostojanstva vseh, ne glede na njihovo etnično, narodnostno ali versko pripadnost.

»Vsi imamo pravico do dostojnega življenja, svobode, miru, domovine, doma in družine. Ponosni smo, da je Slovenija na pravi strani zgodovine in si prizadeva pomagati tistim, ki so potrebni pomoči,« je poudaril na bajramski slovesnosti.

»Zagovarjamo mir in sočustvujemo z vsemi, ki so pregnani iz svojih domov, ne glede na to, o katerem delu sveta govorimo,« je poudaril. Dodal je, da pozivajo k prekinitvi ognja v Palestini oz. Gazi in Ukrajini, k reševanje konfliktov s pogovori in medsebojnim spoštovanjem. Večina vojn se ne konča na bojnem polju, temveč s pogovorom in dogovorom, je poudaril.

Nevzet Porić FOTO: Osebni arhiv
Nevzet Porić FOTO: Osebni arhiv

Kot je dejal, je težko razumeti dogajanja v svetu, vojno opustošenje v Palestini in Ukrajini ter nekaterih drugih delih sveta. »Sprašujemo se, zakaj. Ali je vse skupaj vredno? Zakaj so toliko ljudem, posebej otrokom, odvzeli življenje?« je dejal in dodal, da s tem misli na vsa življenja – ukrajinska, ruska, judovska in palestinska. »Zakaj so nekateri otroci prikrajšani za dostojno in lepo otroštvo? Sprašujemo se, zakaj v svetu obstajajo dvojna merila? Zakaj so poteptane vrednote, na katerih je bila zgrajena Evropa in drugi deli sodobnega sveta? Zakaj je svet tako okruten in nepravičen? Na ta vprašanja, žal, ne dobimo odgovorov,« je dejal mufti.

V nagovoru vernikom je poudaril, da je treba življenje krepiti s pozitivnimi vrednotami, ki so v današnjem času na udaru. »Skrbeti moramo za svoje zdravje in se izogibati negativnostim, ki ogrožajo naša življenja. Krepiti moramo sožitje in medsebojno razumevanje ter se povzdigniti nad mračne sile, ki nas obdajajo in potiskajo v medsebojne konflikte in spopade. Mi se moramo opredeliti za tisto, kar je dobro in plemenito. Ne smemo opustiti vrednot, ki plemenitijo človeško življenje na tem svetu,« je pozval.

Dejal je še, da Islamska skupnost v Sloveniji deluje že več kot eno stoletje, z izgradnjo ljubljanske džamije pa so bili vpisani tudi na njen religijski zemljevid. »Naš namen je, da z različnimi programi, ki jih organiziramo znotraj Islamske skupnosti, gradimo mostove prijateljstva, razumevanja in sodelovanja,« je poudaril.

Napovedal je krepitev medverskega dialoga ter ocenil, da bo tudi dialog z državo in njenimi institucijami treba krepiti na različnih področjih. Opozoril je, da verske skupnosti opravljajo različna splošno koristna dela. Zato pričakujejo več posluha in tudi pomoči s strani države ter partnerski odnos.

Konec posta

Ramazanski bajram je ob kurban bajramu najpomembnejši praznik muslimanov. Zaznamuje konec ramazana, meseca posta, ki je čas duhovne prenove, samorefleksije, discipline in solidarnosti. V večinsko muslimanskih državah je to državni praznik, ki traja od enega do treh dni. Mesta običajno okrasijo z lučmi in pripravijo slovesnosti, navaja portal katarske televizije Al Džazira.

image_alt
Število muslimanov se krepi, tudi zaradi prepričanja, da v veri ni prisile

Muslimani praznovanje začnejo z molitvijo kmalu po zori, ki ji sledi kratka pridiga. Pred molitvijo običajno užijejo nekaj sladkega, in sicer tradicionalne bajramske sladice, kot je baklava. Ker je to čas veselja in hvaležnosti, ga praznujejo tudi z druženjem. Medsebojno se obiskujejo člani družine, sosedje in prijatelji, si podarjajo darila ter izkazujejo medsebojno pozornost in spoštovanje.

V tem duhu bo danes na ploščadi Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana že tretje leto zapored potekal družabni dogodek z naslovom ramazanski bajram s sosedi, ki se bo začel ob 17. uri. Popestrili ga bodo nastop sevdah zbora Rose, postrežba baklave ter odprtje fotografske razstave Katje Bidovec z naslovom Barve in obrazi Muslimanskega kulturnega centra Ljubljana.

Preberite še:

Komentarji: