Popovičevi privrženci sklicali shod za spremembo volilnega izida

Svetniki Aleša Bržana: Tak shod in sklic konstitutivne seje za petek popoldne pred prazniki je nasilje, zaradi katerega je bilo koprskim volivcem vsega dovolj.
Fotografija: Boris Popovič in Franci Matoz na tiskovki. Foto: Boris Šuligoj
Odpri galerijo
Boris Popovič in Franci Matoz na tiskovki. Foto: Boris Šuligoj

Koper – Čeprav dosedanji koprski župan Boris Popovič do tega trenutka še ni uradno objavil, kdaj bo sklical konstitutivno sejo novega koprskega mestnega sveta, njegovi privrženci to že natančno vedo in na tisti dan napovedujejo shod, s katerim naj bi vplivali na izid volitev, ali kot pravijo: »Vsak, ki pride, lahko naredi razliko.«

Način vladanja dosedanjega koprskega župana se kaže tudi v vabilu njegovim privržencem na shod, ki ga bodo očitno pripravili med konstitutivno sejo v Kopru. Že v torek zvečer je med Popovičevimi privrženci začelo krožiti naslednje sporočilo: »Lepo vabljen na shod 21. 12. ob 15. uri pred občino. Vem, da je zafrknjen termin zaradi službe, vendar je nujno, da pridemo v čim večjem številu. Mogoče lahko vplivamo na odločitev. Vsak, ki pride, lahko naredi razliko, zato pripeljite še prijatelje in sorodnike. Lep dan, Sandra.«



Kako lahko »vsak, ki pride, naredi razliko«, ne vemo. Tako je koprska javnost na ta posebni način izvedela, da konstitutivna seja ne bo v četrtek, 20. decembra, pač pa v petek popoldne, 21. decembra, pred prazniki. Glede na prakso podobne seje v izolski občini leta 2006 in glede na prakso občinske volilne komisije, ki je odločila zadnji trenutek, le malo pred polnočjo, bo najverjetneje tudi tokrat tako. Sklicatelj konstitutivne seje sam najbolje ve, zakaj je sklical prvo sejo mestnega sveta spet v zadnjem možnem trenutku.

Boris Popovič in njegov pravni svetovalec Franci Matoz sta za danes opoldne sklicala tiskovno konferenco. Na njej sta še enkrat pojasnila, kaj je po njunem mnenju privedlo do nepravilnosti v drugem krogu županskih volitev in za katere nepravilnosti je šlo ter kako se bosta pritožila.

Medtem se občinski svetniki preštevajo in razpravljajo o tem, kako bodo potrjevali mandate svetnikom na konstitutivni seji. Kolikor vemo, svetniki najprej potrjujejo mandate posameznih svetnikov, o čemer ni nobenih dvomov, saj doslej ni bilo nobene pripombe ali pritožbe na te svetnike. Kasneje pa svetniki glasujejo še o ugotovitvenem sklepu, da je občinska volilna komisija ugotovila, da je za župana Kopra bil izvoljen Aleš Bržan.

»Takšna napoved sklica ustanovne seje mestnega sveta, napoved shoda in sklic na petek pred prazniki so še eno nasilje, ki si ga je privoščilo dosedanje vodstvo občine Koper in zaradi česar so se volivci uprli. Vse, ki bomo odločali o teh pomembnih vprašanjih, postavlja v večplastno stisko: stisko zaradi pomanjkanja časa, tik pred prazniki, stisko zaradi napovedanega shoda Popovičevih privržencev, zaradi tega, ker bodo sejo zavlačevali in ustvarjali izredne razmere. Temu so se koprski volivci uprli. Nobenega razloga ni, da seje občinskega sveta ne bi mogli sklicati že nekaj dni prej, kot bodo to naredili v skoraj vseh slovenskih občinah,« nam je dejal svetnik iz Liste Aleša Bržana.

Preberite še:

Komentarji: