Predplačila za poškodovana stanovanja 316 lastnikom

Furs je za stanovanja in hiše, poškodovane v lanskih poplavah, danes nakazal 1,4 milijona evrov predplačil.
Fotografija: Stahovica, 5. avgusta 2023. FOTO: Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Stahovica, 5. avgusta 2023. FOTO: Voranc Vogel/Delo

Finančna uprava RS (Furs) je danes 316 lastnikom v lanskih poplavah poškodovanih stanovanj in hiš nakazala za 1,4 milijona evrov predplačil za obnovo. Doslej je vlada za ta namen več kot 7000 upravičencem nakazala skupno 33,5 milijona evrov, so sporočili iz Fursa.

Seznam upravičencev je na podlagi podatkov iz spletne aplikacije Ajda pripravilo ministrstvo za naravne vire in prostor. Seznam prejemnikov predplačil bo zaradi transparentne porabe proračunskih sredstev javno objavljen.

image_alt
Popoplavna obnova brez dodatne obremenitve gospodarstva

Po noveli zakona o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov iz avgusta 2023 lahko lastnik poškodovanega stanovanja dobi predplačilo v višini 20 odstotkov ocenjene škode, kot je zavedena v spletni aplikaciji Ajda, če znaša ocenjena škoda več kot 6000 evrov, objekt pa ni predviden za nadomestno ali nadomestitveno gradnjo.

image_alt
Napačna ocena škode vodi do napačne davčne politike

»Pri tem ne gre za povračilo nastale škode na premoženju v smislu odškodnine, kot se v javnosti včasih napačno razume, temveč za nakazila iz sredstev državnega proračuna pri vzpostavitvi bivalnih pogojev, pri čemer se upoštevajo pogoji in merila, določeni z veljavno zakonodajo,« so zapisali na ministrstvu. Prejemnikom nakazil zato svetujejo, da skrbno hranijo račune o porabi prejetih sredstev.

V prvi tranši s 6. decembra je predplačila prejelo 1932 upravičencev v skupni višini 4,6 milijona evrov, v drugi tranši, izplačani 19. decembra, 2815 upravičencev v skupni višini 18,1 milijona evrov, v tretji tranši z 29. decembra 1451 upravičencev v skupni višini sedem milijonov evrov, v četrti tranši z 28. februarja pa 729 upravičencev v skupni vrednosti 2,4 milijona evrov.

Preberite še:

Komentarji: