Predsednik Türk odprl kmetijski sejem Agra

Türk je pohvalil slovensko strategijo razvoja kmetijstva.

Objavljeno
20. avgust 2011 11.59
Posodobljeno
20. avgust 2011 13.00
Ti. Kr., Delo.si
Ti. Kr., Delo.si
Gornja Radgona - "Vse to so pomembne prioritete, ki definirajo okvir, znotraj katerega se mora voditi ekonomska politika naše države in ki nam mora zagotoviti tisto potrebno raven naše kakovosti bivanja, zaradi katere smo neodvisna država," je poudaril predsednik republike Danilo Türk, piše STA.

Pohvalil je tudi kmetijskega ministra Dejana Židana za konkretne rezultate in povezovanje žitno-pšeničnega sektorja, "povezovanje, preseganje razdrobljenosti v naši proizvodnji, vzpostavljanje proizvodno-prehranskih verig, poskus, da bi na podlagi izkušenj, ki smo jih pridobili in so nastale prav v zadnjem času, razvili čim bolj celovit, čim bolj učinkovit sistem kmetijstva". To nas mora voditi naprej, je dejal.

"Danes govorimo o potrebi prehranske verige na področju zelenjavno-vrtninskih pridelkov. Tu imamo velike naloge, tu imamo veliko potreb in tu imamo veliko možnosti," je dejal Türk, ob tem pa posebej poudaril, da moramo znati te možnosti veliko bolje izkoristiti, kot smo to bili sposobni doslej.

Znati moramo narediti tako, da bomo vse naše naravne vire dobro izkoristili, je prepričan Türk in kot primer navedel termalne vire za vzpostavitev rastlinjakov za gojenje vrtnin.

Opozoril pa je tudi, da ob načrtih ne smemo pozabiti, da smo del EU in sveta in da moramo vedeti, kako skupno spreminjati unijo, ob tem pa ne smemo pozabiti na številne dele sveta, kjer trpijo lakoto.

Minister Židan je v nagovoru dejal, da je bilo pri prehranski varnosti zadnje leto nekaj izzivov in afer, ki so pokazale, da proizvodnja hrane ščiti ljudi. Inšpekcije EU, ki smo jih imeli v Sloveniji, pa so pokazale, da učinkovito varujemo ljudi in delujemo zakonito, torej dobro, je dejal.

"Danes vemo, da je samooskrba dolžnost, saj svet okoli nas ni tako stabilen, kot je bil pred letom dni, zato povečujemo proizvodnjo žit in vrtnin. V tem času smo se dodatno naučili, da proizvodnja hrane je namenjena potrošnikom, potrošnik je kralj, potrošnik je tisti, ki diktira prehransko verigo in potrošnik ima pravico vedeti," je dejal minister.

Veliko akcij - trenutnih in preteklih - po njegovih besedah poteka z namenom, da potrošnik razume, kako pomembna je proizvodnja hrane in da ima na voljo vedno več informacij. "Znotraj tega smo kot prehranski sektor dokazali, česar nam skoraj nihče v Sloveniji, ko smo se o tem začeli dogovarjati, ni verjel: da lahko tudi v Sloveniji dogovori držijo," je dejal Židan, ki upa, da tudi kodeks v prehranski verigi ne bo črka na papirju.

Marek Sewicki, minister za kmetijstvo Poljske, ki predseduje EU, pa je kot prioriteto reforme kmetijske politike v EU označil varnost hrane, varovanje okolja ter razvoj obnovljivih virov. Reforma pa ne sme pomeniti samo redistribucije evropskega proračuna, ampak se mora po njegovem osredotočiti na razvoj kmetijstva, je, kot piše STA, poudaril.

Kot smo pisali, se bodo na našem največjem kmetijskem sejmu v prihodnjih dneh v Gornji Radgoni srečali razstavljalci iz 27 držav.