Referendum o družinskem zakoniku morda skupaj z županskimi volitvami

Civilna iniciativa za družino bo naredila vse, da bo referendum potekal hkrati z nadomestnimi županskimi volitvami sredi marca.

Objavljeno
28. december 2011 15.17
Posodobljeno
28. december 2011 15.42
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - »Takoj po novoletnih praznikih, 3. januarja 2012, se bodo začeli prazniki materinstva in očetovstva pred upravnimi enotami in krajevnimi uradi po vsej Sloveniji,« je vnovično zbiranje podpisov za referendum o družinskem zakoniku napovedal Aleš Primc, vodja civilne iniciative za družino in pravice otrok. 

Za zbiranje podpisov, zbrali so jih več kot 25.000 od potrebnih 40.000, imajo na voljo še 33 dni. Primc je napovedal, da bodo naredili vse, da bo referendum o družinskem zakoniku izveden skupaj z nadomestnimi županskimi volitvami, torej nekje sredi marca.

Če bi podpise začeli vnovič zbirati 3. januarja, bi jih lahko zbirali najdlje do vključno 4. februarja. V DZ jih morajo nato vložiti najkasneje v roku sedmih dni, v roku sedmih dni od vložitve podpisov pa mora DZ razpisati referendum. Do dneva glasovanja ne sme preteči manj kot 30 in ne več kot leto dni od dne razpisa. Dan glasovanja v razdobju najmanj 30 in največ 45 dni sicer državni zbor na glasovanju določi z navadno večino, če pa bi do referenduma preteklo več kot 45 dni, bi morali poslanci odločati z dvotretjinsko večino.

Če bi Civilna iniciativa za družino in pravice otrok rok za zbiranje podpisov izkoristila v celoti in bi DZ referendum razpisal okoli 15. februarja, bi referendum lahko izvedli najbolj zgodaj sredi marca in bi omenjeni 11. marec zamudili. Lahko pa civilna iniciativa podpise, če jih bo zbrala, v DZ vloži tudi prej.

Služba vlade za lokalno samoupravo in regionalno politiko ter Državna volilna komisija sta za dan glasovanja nadomestnih županskih volitvah v enajstih občinah, kjer so župani po parlamentarnih volitvah postali poslanci, predlagali 11. marec.