Počivalšek: »Koalicije z manj strankami so bolj učinkovite«

Miro Cerar se je poslavil z vrha SMC in vodenje predal Zdravku Počivalšku - ta je na kongresu SMC prepričal vse delegate, za novega predsednika stranke je bil izvoljen soglasno.
Fotografija: FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
FOTO: Mavric Pivk/Delo

»Po petih letih je čas, da predam vodenje stranke novemu človeku z veliko energije. Ostajam njen član in minister za zunanje zadeve. To bom ostal, dokler bom še imel zaupanje premiera,« je pred kongresom izjavil odhajajoči prvak SMC. 
 
Počivalšek bo po Cerarjevih besedah v kratkem predstavil tudi nove sveže programske usmeritve, ki bodo SMC kot socialno liberalno stranko še bolj približale volivcem. 
 
»Javnomnenjska podpora je zelo nizka, treba bo veliko delati, da znova dobimo podporo volivcev, kakršne si želimo,« je dodal Cerar. Kot samorastniška stranka, ki je izšla iz civilnega gibanja, je po volitvah leta 2014 Slovenijo uspešno popeljala iz krize in jo politično stabilizirala, je še ocenil.

FOTO: Mavric Pivk/Delo
FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Zdravko Počivalšek in Janez Janša sta že govorila


Kongresa se je med drugimi udeležil tudi prvak LMŠ Marjan Šarec. V imenu SD je med gosti vodja poslanske skupine Matjaž Han. SLS predstavlja Marjan Podobnik, Franc Breznik, poslanec SDS, je na kongresu v imenu največje opozicijske stranke. Povedal je, da so stare zamere s SMC pozabljene, da se sicer Janez Janša ni mogel udeležiti kongresa, ker je službeno odsoten. Da pa sta se Janša in Počivalškom slišala po telefonu. Pohvalil je številne uspešne projekte SMC v preteklosti in dodal, da so stare zamere pozabljene in da je čas za nove povezave.



Kongres SMC. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Kongres SMC. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Zdravko  Počivalšek je član SMC od lani, ker meni, da v ekipi dejansko ne moreš igrati, če ne nosiš njenega dresa. Za vstop v politiko se je odločil, ker želi soustvarjati gospodarsko uspešno Slovenijo in s tem boljše življenje za naše družine.
 

Tudi zaradi SMC se živi bolje

 
»SMC ljudje ne priznavajo njenih uspehov,« je ocenil Počivalšek. Ne strinja se s tistimi, ki pravijo, da je stranka politični mrlič in ne verjame povsem rezultatom javnomnenjskih anket, ki so ji tudi pred zadnjimi državnozborskimi volitvami napovedovale slabši rezultat od doseženega. Prepričan je, da se tudi zaradi SMC v Sloveniji živi bolje, kot leta 2014.


 
»Stranka ima zdravo jedro, ideje, znanje in ambiciozne cilje. Ne gremo ne nazaj, ne na levo, ne na desno, pač pa naprej,« je napovedal. Za boljšo prihodnost si želi preseči ideološke delitve.

Zdravko Počivalšek je na kongresu SMC prepričal vse delegate, za novega predsednika stranke je bil izvoljen soglasno. Cerar pa je na predlog Počivalška postal častni predsednik SMC.

...
...


V kakšni kondiciji Miro Cerar predaja vodenje pragmatičnemu, preprostemu, neposrednemu in odločnemu Zdravku Počivalšku, ki je tudi edini kandidat za novega predsednika? Stranka ima trenutno deset poslancev, po velikosti je torej tretja poslanska skupina tega sklica. V vladi so njeni štirje ministri, ki vodijo ministrstvo za zunanje zadeve, za gospodarstvo, za okolje in prostor ter ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Zdravko Počivalšek je pred današnjim kongresom izjavljal, da želi nadgraditi dosedanje delo stranke, kazalce javne podpore stranke obrniti navzgor ter dodatno utrditi položaj SMC, ki ima po njegovih ocenah pomemben glas tako v državnem zboru kot v vladi.

Kongres SMC. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Kongres SMC. FOTO: Mavric Pivk/Delo



 

SMC v številkah


Članarino stranki plačuje okoli 900 ljudi. SMC ima podobno število članov kot LMŠ in desetkrat manj, kot jih ima, na primer, NSi. Na državnozborskih volitvah leta 2014 je SMC prepričala dobrih 34 odstotkov volivcev in osvojila 36 poslanskih mandatov, največ v zgodovini samostojne države. Na lanskih lokalnih volitvah je dobila dva župana, trinajstkrat manj kot SLS, in 91 občinskih svetnikov, medtem ko je SDS dobila 537 svetnikov, SD pa 335. Na junijskih volitvah v evropski parlament na listi SMC ni bil izvoljen nihče. Po javnomnenjskih anketah jo zdaj podpira le še poldrugi odstotek volivcev, to pa je premalo za prestop parlamentarnega praga.

Več kot 400 udeležencev, med njimi 210 delegatov, se je v Ljubljani zbralo na volilnem kongresu SMC. Med gosti so tudi predstavniki več drugih političnih strank, navaja <em>STA</em>. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Več kot 400 udeležencev, med njimi 210 delegatov, se je v Ljubljani zbralo na volilnem kongresu SMC. Med gosti so tudi predstavniki več drugih političnih strank, navaja STA. FOTO: Mavric Pivk/Delo

 

Kaj je razlog za politično smrt


Prišel je tudi Marjan ŠŠarec. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Prišel je tudi Marjan ŠŠarec. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Peter Jamnikar
, eden najbolj izkušenih operativcev v slovenski politiki, začel je v LDS, je bil pred volitvami 2014 eden glavnih tvorcev uspeha SMC. Kmalu po tem jo je, do Mira Cerarja je zelo oster, saj je po njegovih besedah takoj po volitvah stranko nepričakovano v celoti prepustil povsem napačni in neprimerni ekipi. To so ljudje, ki so znali poskrbeti zase. Za SMC, za državo in za boljše življenje državljanov pa jim je bilo malo mar. Zanimali so jih predvsem položaji, komisarski, ministrska in veleposlaniška mesta. Etika in etičnost je skoraj postala psovka, rezultati njihovega truda pa se po njegovem mnenju jasno odraža tudi v javnomnenjskih anketah.

Igor Zorčič, vodja poslanske skupine, ki je še preden se je Cerar odločil za odhod z vrha, ocenjeval, da je čas za prevetritev vodsta, priznava, da je SMC skozi lastna ravnanja in kadrovsko selekcijo naredila nekaj napak, a da so bile te nato v nekaterih medijih za namene diskreditacije izrazito potencirane. Glede prihodnosti pa, pravi, ostaja optimističen.

Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC. FOTO: Jože Suhadolnik
Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC. FOTO: Jože Suhadolnik


Doslej sta menjavo predsednika uspešno prestali le stranki SD in NSi, ali bo tako s SMC, bo pokazal čas oziroma prihodnje državnozborske volitve. Miro Cerar ostaja zunanji minister ter kot podpredsednik tudi v vodstvu stranke, ki jo je ustanovil 2. junija 2014.
 

Preberite še:

Komentarji: