Slovenija skupaj s Španijo, Irsko in Malto v priznanje Palestine

K priznanju Palestine je vse države EU in Veliko Britanijo pozvala tudi skupina izraelskih intelektualcev.
Fotografija: Mednarodna skupnost mora narediti jasne korake k uresničevanju rešitve dveh držav. Priznanje države Palestine kot polnopravne članice Združenih narodov bi bil pomemben korak na tej poti, so zapisali izbrani izraelski intelektualci. FOTO: Asif Hassan/AFP
Odpri galerijo
Mednarodna skupnost mora narediti jasne korake k uresničevanju rešitve dveh držav. Priznanje države Palestine kot polnopravne članice Združenih narodov bi bil pomemben korak na tej poti, so zapisali izbrani izraelski intelektualci. FOTO: Asif Hassan/AFP

Skupina vplivnih izraelskih diplomatov in intelektualcev je napisala javno pismo, v katerem vse države Evropske unije in Veliko Britanijo pozivajo k priznanju neodvisnosti Palestine in uresničevanju rešitve dveh držav. Pismo je bilo napisano v kontekstu dogajanja v Gazi in prihajajočega slovenskega, španskega, irskega in malteškega priznanja Palestine.

»Po brutalnem Hamasovem pokolu 7. oktobra in sledečemu izraelskemu uničevanju življenj in infrastrukture na območju Gaze smo mi, Izraelci, zavezani demokratični prihodnosti dveh ljudstev, prepričani, da mora mednarodna skupnost narediti jasne korake k uresničevanju rešitve dveh držav. Priznanje države Palestine kot polnopravne članice Združenih narodov bi bil pomemben korak na tej poti,« so izbrani izraelski intelektualci zapisali v uvodu pisma, ki ga je mogoče brati tudi kot hvaležnost evropskim državam, ki naj bi v prihodnjih dneh priznale palestinsko državnost.

image_alt
Golob naklonjen priznanju Palestine, a Slovenija o tem ne bo določala sama

Pismo je bilo namreč napisano v kontekstu priznanja palestinske državnosti, ki so ga napovedale Slovenija, Irska, Malta in Španija – to naj bi se, sodeč po naših (domačih in izraelskih) virih, zgodilo 21. maja.

»Podpiramo odločitev Španije, Irske, Malte in Slovenije, da nameravajo že kmalu objaviti svoje priznanje palestinske države in podpreti njeno polnopravno članstvo v Združenih narodih,« je zapisano v pismu, ki ga je podpisalo sedemnajst znanih in vplivnih izraelskih diplomatov in javnih intelektualcev, katerih glas je bil v sedmih mesecih in tednu dni po 7. oktobru in Hamasovih grozodejstvih v južnem Izraelu ter takojšnjem začetku izraelskega kolektivnega kaznovanja Palestincev v Gazi, komaj slišan.

image_alt
Ljudje panično bežijo iz Rafe, izraelska ofenziva se širi

Podpisniki pisma menijo, da je priznanje palestinske državnosti stvar načel in zgodovinske pravičnosti. »Je tudi pot, da v to od vojne uničeno regijo vrnemo možnost tišine. Takšen pomemben diplomatski manever bi odstranil dvoumnost, ki je že od začetka zaznamovala celoten 'miroven proces', in diplomacijo vrnil v kolesnice ter vse strani v konfliktu in ključne mednarodne akterje prisilil k odgovornosti,« je prepričana skupina izraelskih diplomatov in intelektualcev, ki v ozračju današnjega Izraela predstavljajo bolj izjemo kot pravilo.

Ob dejstvu, da se približuje slovensko, špansko, malteško in irsko priznanje Palestine, podpisniki javnega pisma k priznanju palestinske državnosti pozivajo tudi druge članice Evropske unije in Veliko Britanijo. »Ta vojna ne sme postati še eno poglavje v dolgi zgodovini nasilja med Izraelci in Palestinci. Za obuditev vere v diplomacijo ni boljše poti od priznanja palestinske državnosti,« skupina izraelskih javnih intelektualcev in diplomatov zaključuje svoje pismo.

Preberite še:

Komentarji: