Policija zbira informacije in poziva k ničelni toleranci do nasilja

Naj bo dogodek razlog več za ogled filma, so pozvali na Inštitutu 8. marec. Nataša Pirc Musar: Grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak nestrpnost.
Fotografija: Začetek 39. festivala LGBT filma v Ljubljani je pospremil incident. Skupina mladih je iznad vhoda v Kinodvor strgala mavrično zastavo in jo zažgala. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Začetek 39. festivala LGBT filma v Ljubljani je pospremil incident. Skupina mladih je iznad vhoda v Kinodvor strgala mavrično zastavo in jo zažgala. Fotografija je simbolična. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Po včerajšnjem incidentu, v katerem je skupina mladih ob začetku festivala LGBT filma strgala mavrično zastavo iznad vhoda v Kinodvor v Ljubljani in jo zažgala, policija vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku, poziva k posredovanju informacij. 

Kot so na Policijski upravi Ljubljana zapisali v sporočilu za javnost, so bili v soboto okoli 17.30 obveščeni o poškodovanju zastave pred stavbo na območju centra Ljubljane. Ugotovili so, da je skupina mladostnikov, starih med 15 in 18 let, pristopila do droga pred stavbo, z njega je skupina snela mavrično zastavo in jo zažgala. Oblečeni so bili večinoma v črna oblačila, zraven je bilo dekle, ki je bilo oblečeno v bel plašč. Skupina je nato zbežala v smeri Miklošičeve ceste.

V PU Ljubljana vse, ki bi karkoli vedeli o dogodku ali so opazili navedeno skupino mladostnikov, prosijo, da informacije sporočijo na Policijsko postajo Ljubljana Center, številko 113 ali anonimno na 080 1200. Kot so še poudarili, ima policija ničelno toleranco do vseh oblik nasilja; nasilje ostro obsoja in bo storila vse, da storilce odkrije in ustrezno sankcionira.

Obsodbe dogodka

Danes iz politike in civilne družbe prihajajo obsodbe včerajšnjega incidenta in tovrstnega ravnanja. »To ni sprejemljivo,« je opozorila ministrica za kulturo Asta Vrečko. »Najostreje obsojam homofobni napad na mednarodni 39. festival LGBT filma, najstarejši tovrsten festival v Evropi. Na tradiciji odprtosti in strpnosti moramo graditi družbo. Žal je nasilje in nadlegovanje nad skupnostjo LGBTQ še vedno prisotno v naši družbi,« je ministrica zapisala na družbenem omrežju X.

»Ne smemo pustiti posameznim skupinam in politiki, da nas s sovražnimi dejanji in govorom potiskajo v nazadnjaštvo in s tem določajo našo prihodnost,« je pozvala. Festivalu filma LGBT  in ekipi je ob tem izrekla sočutje ter zahvalo za pogum in delo za solidarno, odprto in vključujočo družbo.

Ob današnjem Mednarodnem dnevu človekovih pravic je dogodek obsodila predsednica države Nataša Pirc Musar. Kot je opozorila, grožnje družbi niso mavrične zastave, ampak vsakodnevno javno korakanje nestrpnosti in sovraštva. »Izražanje nestrinjanja z določeno idejo je naša pravica, vendar pa nasilje ni pot, po kateri bi to izrazili. Oglasil se je tudi predsednik vlade Robert Golob. »Mavrična zastava simbolizira ponos in pravice LGBTQ-skupnosti, vsakršno uničevanje zastave je zato nedopustno in neprimerno,« je objavil na vladnem profilu na omrežju X. Nestrpnost in diskriminacija na podlagi različnih osebnih okoliščin v družbi po njegovih besedah nimata mesta. »Zavračam vsa dejanja sovraštva in vse oblike diskriminacije.«

V društvu Parada ponosa pa so poudarili, da je prav zaradi takih dogodkov pomembno, da se še naprej organizira dogodke, kot je FGLF – GLBT Filmfest Slovenia, ki skozi umetnost opozarja na družbeno stanje ter ustvarja varne prostore za mlade iz skupnosti LGBTIQ+.

»Izražamo solidarnost z organizatoricami/ji in vas v duhu podpore zato še posebej vabimo, da si ogledate filme z letošnjega programa,« so še zapisali.

Prav tako so podporo festivalu ob obsodbi dogodka izrazili na Inštitutu 8. marec. »Naj bo to razlog več za ogled filma z letošnjega programa,« so navedli na omrežju X. »Niste sami,« so sklenili.

Festival se je v Ljubljani začel v soboto. Na njem bodo skupaj prikazali 24 igranih celovečernih in dokumentarnih ter 19 kratkih filmov iz 27 držav. V središče so tokrat postavili južnokorejski film. Festival bo potekal na treh lokacijah po mestu

Preberite še:

Komentarji: