Sprememba minimalne plače ima široko podporo v DZ

Anja Kopač Mrak: Želim si, da delodajalci spremembi minimalne plače ne bi absolutno nasprotovali. 

Objavljeno
11. september 2015 17.04
Novinarska konferenca o sivi ekonomiji - Anja Kopač Mrak 26.maja 2014
Pi. K., Delo.si
Pi. K., Delo.si

Ljubljana − Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak je danes izrazila veselje, da spremembo definicije minimalne plače podpirajo vse koalicijske stranke. Si pa želi, da s to spremembo, ki so jo predlagali sindikati, ne zrušijo zaupanja delodajalcev, ki so ga ustvarili.

Iz Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) so že prišla opozorila, da bodo predlagane spremembe ogrozile obstoj delovnih mest in celo nekaterih podjetji. »Redefinicija minimalne plače bi bila socialni avtogol. Namesto da bi država zmanjšala pretirano obremenitev plač in tako omogočila, da delavci v žep dobijo več, jemlje zaradi dviga bruto plač tudi od tistih, ki imajo že zdaj najmanjše plače, več davka in drugih dajatev. Kar prav gotovo ni socialni ukrep,« je ob novici, da ima predlog spremembe minimalne plače, ki so ga v DZ včeraj vložili sindikati, podporo v koaliciji, dejal Samo Hribar Milič, generalni direktor GZS.

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudarila ministrica Kopač Mrakova, ima predlog zakonske spremembe minimalne plače širšo podporo v DZ. Kljub temu se je po njenih besedah treba zavedati, da »enostransko spreminjanje vedno pusti posledice za drugo stran«. Tako si bo kot ministrica za delo prizadevala, da se pogovorijo tudi z delodajalci in poskušajo najti rešitev, da spremembi ne bodo absolutno nasprotovali. Po njenem mnenju bi bilo prav tudi, da o tej temi razpravlja Ekonomsko-socialni svet.

Vseh sedem reprezentativnih sindikalnih central je v četrtek v DZ prineslo 11.000 overjenih podpisov v podporo predlogu sprememb zakona o minimalni plači, po katerem bi iz definicije minimalne plače izločili dodatke za nočno, nedeljsko in praznično delo. Za spremembe se zavzemajo, saj je krivično, da delavci z minimalno plačo, ki delajo v takšnih razmerah, za to ne prejemajo dodatkov, delavci z višjimi plačami pa jih.

v GZS so presenečeni, ker je SMC predlagane spremembe sindikatov podprla. »Nesprejemljivo je, da nekateri akterji v tej državi predlagajo rešitve, zaradi katerih bodo morala podjetja, ki po dolgih letih stagnacije končno spet lahko razmišljajo o novih projektih z vidika razvoja in investicij, ponovno zategniti pasove in dati državi še več,« so zapisali v izjavi za medije. Po njihovem mnenju se bo z redefinicijo minimalne plače delež zaposlenih z minimalno plačo le še povečal. Kot navajajo, so minimalne plače predvsem v podjetjih z nizko dodano vrednostjo na zaposlenega. »Siromašne plače so večinoma v siromašnih podjetjih. Če dvignete siromašne bruto plače v siromašnih podjetjih in panogah, neposredno ogrožate delovna mesta. Pri čemer je bruto minimalna plača v Sloveniji šesta najvišja v EU, po razmerju med minimalno in povprečno plačo pa je Slovenija celo zmagovalka med državami EU,« navajajo v GZS.