Golob: Ministrica naj obtožbe podkrepi z dokazi

Predsednik vlade in predsednica SD o razrešitvi pravosodne ministrice na poti v Bruselj nista govorila.
Fotografija: Predsednik vlade Robert Golob se udeležuje Vrha EU v Bruslju. FOTO: Miguel Medina/AFP 
Odpri galerijo
Predsednik vlade Robert Golob se udeležuje Vrha EU v Bruslju. FOTO: Miguel Medina/AFP 

Usoda pravosodne ministrice Dominike Švarc Pipan ostaja negotova. Predsednik vlade Robert Golob je danes s predsednico SD in zunanjo ministrico Tanjo Fajon letel v Bruselj, a o tej temi nista govorila. »Niti besede,« je zbranim novinarjem v Bruslju dejal premier, čeprav je Tanja Fajon upala drugače. »Jutri zjutraj s predsednikom skupaj potujeva v Bruselj. Upam, da se bova lahko pogovorila,« je dejala včeraj v Odmevih na RTV Slovenija.

Golob pričakuje pojasnila in dokazila

Naslednji pogovori naj bi potekali po vrnitvi obeh v Slovenijo. Golob se v Bruslju udeležuje vrha EU, Tanja Fajon pa bo do sobote na zasedanjih zunanjih ministrov v različnih formatih.     

Golob je obe strani, tako ministrico kot stranko SD, zaprosil za dodatna pojasnila.

»Ministrica za pravosodje ni kdorkoli in njena zgodba bistveno presega zgodbo ene ministrice. Obtožbe, ki jih je izrekla, so zelo resne,« je dejal. Pričakuje odziv koalicijske partnerice glede resničnosti obtožb, ministrica pa jih naj podkrepi z dokazili.  

»V moji prisotnosti so se tudi soočili in moram reči, da je bilo kar zoprno, to je pa tudi vse,« je dejal Golob. Kot svojo dolžnost vidi, da dobi več podatkov. »Najhuje, kar bi se lahko zgodilo, je, da bi reagiral prehitro, potem bi se pa izkazalo, da so obtožbe v velikem delu resnične. Tega si res ne želim,« je dodal.

SD, ki je svojo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan pozvala k odstopu, pravosodna ministrica pa je ostro nastopila proti vrhu lastne stranke, pričakuje, da bo predsednik vlade ministrico, ki ji je stranka odrekla podporo, razrešil čim prej. A premier je včeraj ob prihodu na koalicijski vrh sporočil, da obtoževanja, ki poteka med ministrico za pravosodje in vrhom njene stranke SD, še ne bo presekal. Kot je dejal, so obtožbe, ki jih je na račun posameznikov iz svoje stranke izrekla pravosodna ministrica, res hude in da se je dolžan podrobneje seznaniti pred dokončno odločitvijo, zato bo pogovore še nadaljeval. 

SD je svojo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan pozvala k odstopu. FOTO: Voranc Vogel/Delo
SD je svojo ministrico za pravosodje Dominiko Švarc Pipan pozvala k odstopu. FOTO: Voranc Vogel/Delo

image_alt
Golob pušča kri SD, a tudi koaliciji

Vprašanje razrešitve ministrice sta na včerajšnjem vrhu koalicije po naših informacijah želela načeti najprej Tanja Fajon in nato še gospodarski minister Matjaž Han, a premier te razprave ni želel odpreti. Pred prihodom na koalicijski sestanek so nekateri predstavniki SD celo predlagali, da se ga ne bi udeležili oziroma da bi vrh o prioritetah koalicije v 2024 predstavili do razrešitve vprašanja usode pravosodne ministrice. 

image_alt
Kazanje moči ob razreševanju ministrice

Zavlačevanje z razrešitvijo, za katero se je odločil premier, očitno že močno načenja zaupanje med koalicijskima partnericama. Naši sogovorniki iz SD na vprašanje, ali je že čas za razmislek o odhodu iz koalicije, sicer odgovarjajo, da je o tem preuranjeno govoriti.

Preberite še:

Komentarji: