Disciplinski postopek proti proticepilski učiteljici

V članku povzemamo relevantne podatke o obvladovanju bolezni covid-19.
Fotografija: Učiteljica je nagovarjala starše, naj otrok ne vodijo v šole. FOTO: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Učiteljica je nagovarjala starše, naj otrok ne vodijo v šole. FOTO: Jure Eržen/Delo

20.20 Na Nizozemskem sproščajo ukrepe

Na Nizozemskem bodo kmalu dodatno sprostili ukrepe za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim od 25. septembra ne bo več veljalo pravilo vzdrževanja socialne distance najmanj 1,5 metra, je danes dejal premier Mark Rutte. Bodo pa za obisk restavracij, kulturnih ali športnih dogodkov uvedli covidna potrdila.

Potrdilo o cepljenju, prebolelosti ali testiranju bodo od 25. septembra potrebovali vsi, starejši od 13 let, je napovedal Rutte po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Ker ne bo treba več vzdrževati razdalje najmanj metra in pol, bo lahko v restavracijah več ljudi hkrati, prav tako bodo lahko do konca zapolnjene kapacitete na stadionih. Sicer pa bodo na Nizozemskem še naprej obvezne maske v sredstvih javnega prevoza ter na letališčih.

18.45 Zanimanje za cepljenje se je povečalo, cepiv ponekod zmanjkuje

Zaradi odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja novega koronavirusa, ki začne veljati v sredo, se je povečalo zanimanje za cepljenje proti covidu-19. Na ministrstvu za zdravje so v dopisu pozvali cepilne centre k naročilu zadostnih količin cepiv in čim učinkovitejši organizaciji cepljenja.

Ker se izpolnjevanje pogoja PCT (preboleli, cepljeni, testirani) v sredo širi na več dejavnosti, se namreč povečuje zanimanje za cepljenje proti covidu-19. Pred cepilnim centru na Metelkovi, kjer trenutno poteka cepljenje v Ljubljani, se v zadnjih dneh vijejo vrste čakajočih. Večina tistih, ki pridejo po prvi odmerek, naj bi se odločala za cepivo Johnson&Johnson, saj je pri cepivu tega proizvajalca za doseženo polno cepljenost in s tem takojšnje izpolnjevanje pogoja cepljenosti potreben le en odmerek.

Po neuradnih informacijah STA je v nekaterih cepilnih centrih zmanjkalo cepiv, zlasti cepiva proizvajalca Johnson&Johnson.
Ministrstvo za zdravje je tako v dopisu, ki ga je pridobila STA, vse cepilne centre pozvalo, naj cepljenje organizirajo tako, da bo potekalo nemoteno ter brez nepotrebnega čakanja pacientov v vrstah in čakanja na termin. Ob tem so cepilne centre prosili tudi, naj naročijo zadostne količine cepiv in zagotovijo potreben kader za izvedbo cepljenja.

Cepljenje zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo
Cepljenje zdravstvenih delavcev v UKC Ljubljana. FOTO: Blaž Samec/Delo


18.20 Varuh človekovih pravic o duševnem zdravju med epidemijo

Na seji sveta varuha človekovih pravic so razpravljali o duševnem zdravju kot eni izmed človekovih pravic. Pri varuhu so pod drobnogled vzeli dostop do storitev duševnega zdravja v času epidemije. Zaključki analize še niso povsem oblikovani, mogoče pa je reči, da duševno zdravje ni bila prioriteta odločevalcev, ugotavlja varuh Peter Svetina.

Ugotovljeno je še bilo, da je zdravstvena obravnava duševnega zdravja mestoma zastala, z izjemo nujnih primerov, v primeru pedopsihiatrije pa so se pojavile težave, so pri varuhu zapisali v sporočilu za javnost. Varuh je zaskrbljen nad poročili o premajhnih in okrnjenih kapacitetah na pedopsihiatričnih oddelkih univerzitetnih kliničnih centrov v Ljubljani in Mariboru ter o krčenju kapacitet zaradi zagotavljanja prostora za covidne bolnike.

Varuh razume, da epidemija covida-19 zahteva določene prilagoditve in omejitve tudi pri zagotavljanju zdravstvene obravnave, vendar meni, da tovrstne prilagoditve nikakor ne smejo povzročati nevarnosti za življenja otrok in mladostnikov, ki bodisi ne dobijo ustrezne obravnave ali pa so nameščeni v bolnišnice za odrasle, kamor nikakor ne sodijo. Varuh je zato ministrstvo za zdravje pozval, da nemudoma pristopi k zagotavljanju zadostnih kapacitet pedopsihiatričnih oddelkov in tako zaščiti zdravje in življenje otrok.

17.45 Pravna mreža: Pogoj PCT na sodiščih prekomerno posega v pravico do poštenega sojenja

Pri Pravni mreži za varstvo demokracije ocenjujejo, da je obvezno izkazovanje pogoja PCT na sodiščih ukrep, ki prekomerno posega v ustavno zagotovljeno pravico do poštenega sojenja. Določba vladnega odloka o pogoju PCT za tiste, ki so uporabniki storitev ali udeleženi pri izvajanju dejavnosti, pa se po njihovem mnenju ne nanaša na sodišča.

Vrhovno sodišče na svojih spletnih straneh obvešča, da v skladu z vladnim odlokom od srede pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani) velja tudi za stranke oz. druge udeležence v postopkih in za obiskovalce sodišč. Zaposlenim kot vsem drugim osebam, ki pogoja PCT ne bodo izpolnjevale, se bo vstop v prostore sodišča zavrnil, o procesnih posledicah neudeležbe stranke oz. drugega udeleženca zaradi neizpolnjevanja pogoja PCT pa bo odločal sodnik v konkretni zadevi.

V obliki, kot je predvidena po objavi vrhovnega sodišča, pa da ima pogoj PCT za izvajanje pravice do poštenega sojenja hujše posledice, kot bi ga imelo obvezno cepljenje. Domnevajo namreč, da bi bile osebe, ki bi brez utemeljenega razloga zavračale cepljenje, sankcionirane z denarnimi kaznimi, z izgubo morebitnih ugodnosti ali pa bi bile obremenjene s posebnim načinom izvrševanja pravic.

16.45 Na avtobusih bodo izpolnjevanje pogoja PCT preverjali kontrolorji in inšpektorji

Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja PCT bodo na avtobusih Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) opravljali njihovi kontrolorji in zdravstveni inšpektorat. »Če potnik pogoja ne bo izpolnjeval, torej ne bo na vpogled imel dokazila, da je cepljen, testiran oziroma je okužbo s koronavirusom prebolel, bo moral zapustiti avtobus,« so sporočili iz družbe. Vladni odlok o načinu izpolnjevanja pogoja prebolevnosti, cepljenja in testiranja (PCT) za zajezitev širjenja okužb s koronavirusom za potnike, razen za dijake in osnovnošolce, začne veljati v sredo.

Nadzor nad izpolnjevanjem pogoja bodo opravljali njihovi kontrolorji in zdravstveni inšpektorat. Vse potnike prosijo, da spoštujejo sprejete ukrepe in tako poskrbijo za svojo varnost in varnost drugih potnikov ter voznika. Na avtobus naj ne vstopajo, če niso zdravi, upoštevajo naj higieno kašlja, spoštujejo varnostno razdaljo, nosijo zaščitno masko, si razkužijo roke pri vstopu na avtobus, se ne dotikajo oči, nosu in ust.

16.20 Disciplinski postopek proti proticepilski učiteljici

Proti proticepilski učiteljici na Osnovni šoli Franca Rozmana - Staneta Maribor so uvedli disciplinski postopek, poroča spletni Večer. Razlog naj bi bil, da ne izpolnjuje nobenega od pogojev preboleli, cepljeni, testirani (PCT), ki so obvezni za delo v šolskem prostoru.

Minuli konec tedna je zaokrožil video učiteljice, v katerem nagovarja starše, naj otroci ne hodijo več v šolo, ker je ta režimska in fašistična, v njej da celo obsevajo, in opozarja, da bodo v šoli otroke »prisilno injicirali s strupenim zvarkom«. Tudi sicer učiteljica nasprotuje ukrepom za preprečevanje širjenja novega koronavirusa in sodeluje v proticepilskem Gibanju OPS (Osveščeni prebivalci Slovenije).

Njeno razmišljanje in objave na socialnih omrežjih, so zasledili tudi starši omenjene šole, odzvala se je tudi ravnateljica Katja Pregl. »Zaposlena od sprejetja odloka, kjer so morali zaposleni izpolnjevati PCT pogoj, ni v naši delovni sredini. Zoper njo je skladno z določili delovnopravne zakonodaje trenutno v teku postopek, zato zadeve med samim trajanjem tega postopka žal ne moremo komentirati,« je ravnateljica obvestila starše.

Iz okrožnice ministrstva za izobraževanje izhaja, da neupravičena odklonitev testiranja predstavlja kršitev obveznosti iz delovnega razmerja in delodajalec lahko v skrajnem primeru kršilca tudi odpusti. Na OŠ Franca Rozmana - Staneta tako sledijo predvidenim postopkom. Vodstvo šole je učiteljico dvakrat pozvalo, naj se udeleži testiranja, pa se ga ni, zato ji je bila izrečena prepoved opravljanja dela zaradi nespoštovanja odloka. Povabljena je na razgovor in če pogojev iz odloka ne bo izpolnjevala, bo sledila odpoved iz krivdnih razlogov, še piše Večer.

15.25 Pogoj PCT bodo preverjala tudi sodišča

Pogoj PCT bo od srede veljal tudi na sodiščih, in sicer za vse osebe, ki so uporabniki storitev ali udeleženi oziroma prisotni pri izvajanju dejavnosti na slovenskih sodiščih, pri čemer dejavnost sojenja ni opredeljena kot izjema, so opozorili na vrhovnem sodišču.

Glede na navedeno PCT-pogoj do morebitne spremembe velja tudi za stranke oziroma druge udeležence v postopkih in za obiskovalce sodišč. Na sodiščih bodo izpolnjevanje pogoja PCT tudi preverjali. Tako zaposlenim in tudi vsem drugim osebam, ki pogoja PCT ne izpolnjujejo, bodo od srede vstop v prostore sodišča zavrnili, so opozorili na vrhovnem sodišču. O procesnih posledicah neudeležbe stranke oziroma drugega udeleženca postopka pri izvedbi procesnega dejanja zaradi zavrnitve vstopa ob neizpolnjevanju pogoja PCT bo odločal sodnik v konkretni zadevi, so še zapisali.

FOTO: Voranc Vogel/Delo
FOTO: Voranc Vogel/Delo


13.32 Zdravstveni zavodi pozivajo k razmisleku o pogoju PCT za uporabnike zdravstvenih storitev

Združenje zdravstvenih zavodov je v ponedeljek ministrstvo za zdravje pozvalo k ponovnemu razmisleku glede odloka, ki za pregled bolnikov odreja pogoj PCT. Odlok ne bi smel omejevati dostopa do zdravstvenih storitev, je sporočil direktor združenja Marjan Pintar. V mariborskem UKC bodo odlok dosledno upoštevali, v ZD Ptuj pogojev ne bodo preverjali. Po oceni združenja bi se lahko zaradi spoštovanja odloka o načinu izpolnjevanja pogoja prebolelosti, cepljenja in testiranja za zajezitev širjenja okužb z novim koronavirusom še dodatno poslabšala dostopnost do zdravstvenih storitev, kar bi lahko vodilo v povečanje pritiska na urgentne centre in dežurne službe. Člani združenja so naklonjeni izvajanju triaže ob naročanju na pregled in ob vstopu v zdravstveni dom.

»Paradoksalno je, da se z zahtevo po pogoju PCT omejuje tudi dostopnost do cepljenja proti covidu-19, ki ga ves čas izpostavljamo kot nujni pogoj za normalno delovanje družbe in države,« je sporočil Pintar.
V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo dosledno upoštevali odlok. Pri tem so pojasnili, da pojem »nujna medicinska pomoč« ne opredeljuje le urgentnih stanj, pač pa tudi vse zdravstvene storitve, ki bi v primeru opustitve ali prestavitve na kasnejši termin lahko ogrozile ali poslabšale zdravstveno stanje bolnika. »V primeru kakršnega koli dvoma bomo dosledno ščitili zdravje bolnika,« so zapisali.

FOTO: Matej Družnik/Delo
FOTO: Matej Družnik/Delo


V Zdravstvenem domu (ZD) Hrastnik bodo pogoj PCT preverjali na vhodu v zdravstveni dom, je za STA povedal direktor Gregor Pajić. Pogoj bo preverjala medicinska sestra, ki je že doslej sprejemala bolnike ob vstopu v zdravstveni dom. Tudi Pajić je izrazil pomislek, da bi se zaradi pogoja PCT nekateri raje odločali za obisk ambulante za nujno medicinsko pomoč, saj odlok predvideva, da za nujna stanja pogoj PCT ne bo zahtevan. V ZD Ptuj pa pogoja PCT ne bodo preverjali. Direktorica Metka Petek Uhan je za STA poudarila, da bolnikom dostopa do zdravstvenih storitev ne nameravajo omejevati. 

13.20 Janša pozval k cepljenju 

Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.026.944 oseb oziroma 49 odstotkov vseh prebivalcev, z vsemi odmerki pa 937.578 ljudi, kar je 44 odstotkov vseh prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je polno cepljenih 53 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 66 odstotkov prebivalcev. Med starejšimi od 18 let je z enim odmerkom cepljenih 58 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov prebivalcev, še kažejo podatki vlade. »Okužb je preveč in bolnišnice se pospešeno polnijo z necepljenimi covidnimi bolniki. Samo precepljenost nas lahko zavaruje pred ponavljanjem težke lanske jeseni in zime. Izkoristimo možnost, ki jo je omogočila znanost,« je ob tem danes na twitterju pozval premier Janez Janša.

12.04 Poklukar se Svizu opravičuje za izjave o nizki precepljenosti v vzgoji in izobraževanju

Sviz je po pozivu ministru za zdravje Janezu Poklukarju, naj pojasni izjave o domnevno majhnem deležu precepljenih v vzgoji in izobraževanju, prejel njegova pojasnila in opravičilo. V njem se minister sindikatu opravičuje, če so bile njegove izjave napačno razumljene, hkrati pa pojasnjuje resnični namen izjav, so sporočili iz sindikata. Ko je Poklukar 25. avgusta obiskal ustanove zdravstvenega in socialnega varstva v Celju in Šmarju pri Jelšah ter ocenjeval pripravljenost države na četrti val epidemije covida-19 in stopnjo precepljenosti prebivalstva, se je obregnil tudi ob domnevno nizko precepljenost šolnikov. Ta bi po njegovih takratnih izjavah »morala biti stoodstotna«, zato je Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) ministra v odprtem pismu pozval, naj javnost seznani s podatki o deležih precepljenosti v vzgoji in izobraževanju, v zdravstvu in v drugih delih javnega sektorja, v državni upravi, vojski in drugje.

Pred nekaj dnevi je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport na svoji spletni strani objavilo podatke o deležu cepljenih proti covidu-19 in prebolevnikov v vzgoji in izobraževanju, ki potrjujejo, da je v tej dejavnosti precepljenost nadpovprečna glede na celotno prebivalstvo, poudarja sindikat. To med vrsticami priznava tudi Poklukar v svojem pismu, ki ga je naslovil na Sviz. »Iskreno se opravičujem, v kolikor sem bil na izjavi v Šmarjah napačno razumljen, da so šolniki nizko precepljeni. Moj namen nikakor ni bil kritizirati zaposlenih v vzgoji in izobraževanju, temveč je bil moj namen spodbuditi tiste, ki oklevajo, k cepljenju. Verjamem v pozitivno komunikacijo, še posebej v teh zahtevnih časih, ko poskušamo vsakega prebivalca posebej nagovoriti k odločitvi za cepljenje,« je v pismu pojasnil Poklukar.

10.57 Trgovci s tehničnim blagom opozarjajo na neenakopraven položaj glede pogoja PCT

Člani sekcije trgovcev tehničnega blaga, ki deluje v okviru Gospodarske zbornice Slovenije (GZS), razumejo izjeme pri zahtevi pogojev PCT za delovanje živilskih trgovin, a opozarjajo na neenakopraven položaj, v katerem so se znašle trgovine s tehničnim blagom. Menijo, da bi morala ureditev pogoja PCT veljati enako za vse trgovce. »Trgovci s tehničnim blagom smo zaradi sprejetega odloka v primerjavi z živilskimi trgovinami postavljeni v neenakopraven konkurenčni položaj. Če želimo vsaj nekoliko bolj izravnati konkurenčni položaj, predlagamo, da se izjeme v živilskih trgovinah omejijo pri prodaji asortimana, ki ne sodi med živila in pijačo,« so zapisali v prejšnji teden ustanovljeni sekciji, ki deluje v sklopu podjetniško-trgovske zbornice pri GZS.
V sporočilu za javnost so dodali, da »tehnične trgovine niso bile izvor okužb s covidom-19, pretežno ne zaradi visokega zavedanja in spoštovanja vseh ukrepov, manjšega števila obiskovalcev in kontroliranega upravljanja blaga. Ker je namen odloka omejevati širjenje okužbe in preprečevati obolevanje ljudi (zaposlenih, kupcev), menimo, da bi morala ureditev pogoja PCT veljati enako za vse trgovce,« so dodali.

Člani sekcije, ki jo vodi Miha Drganec iz podjetja Big Bang, so še opozorili, da se bo zaradi obveznega preverjanja pogoja PCT od srede začela zmanjševati frekvenca obiska tehničnih trgovin, posledično bo padal promet v trgovinah, stroški pa bodo znatno narasli zaradi stroškov testiranja, dodatne delovne sile za preverjanje pogoja in stroškov za nakup dodatnih pripomočkov za preverjanje pogojev PCT pri kupcih.

09.47 Mauritius se pred popolnim odprtjem za turiste sooča z eksplozijo novih okužb

Na Mauritiusu se manj kot tri tedne pred načrtovanim popolnim odprtjem države za turiste soočajo z eksplozijo novih okužb z novim koronavirusom in smrti zaradi covida-19. Bolnišnice so preobremenjene, ventilatorje je težko najti, na glavnem pokopališču pa za umrle s covidom ni več dovolj prostora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. V samo dveh mesecih je število okužb poskočilo za petkrat na več kot 12.600. Oblasti za zdaj niso pojasnile, čemu pripisati porast števila okužb, poročila lokalnih medijev pa govorijo o tem, da ljudje ne upoštevajo ukrepov za zajezitev širjenja virusa in so po cepljenju manj previdni.

Idilična počitniška destinacija v Indijskem oceanu, znana po belih peščenih plažah in turkiznem morju, je od julija sicer delno odprta za cepljene obiskovalce. FOTO: AFP
Idilična počitniška destinacija v Indijskem oceanu, znana po belih peščenih plažah in turkiznem morju, je od julija sicer delno odprta za cepljene obiskovalce. FOTO: AFP


V nekaterih sektorjih je cepljenje proti covidu obvezno, v nasprotnem primeru zaposlenim grozijo visoke kazni in celo zaporna kazen do pet let. Doslej je bilo na Mauritiusu proti covidu precepljenih 61 odstotkov prebivalcev, kljub temu pa se okužbe še naprej hitro širijo. Uradno je na otoku vse pripravljeno na sprejem turistov s 1. oktobrom, stran od uradnih govorov in promocijskih kampanj pa se na otoku povečuje zaskrbljenost prebivalcev. »Razmere so vse slabše. Obstajajo pa navodila, da o tem ne govorimo,« je pod pogojem anonimnosti za AFP dejal eden od zdravnikov. »Prednostna naloga vlade je zagotoviti nemoteno odpiranje meja 1. oktobra,« je dodal. Ponovno odprtje otočja nestrpno pričakuje turistični sektor, ki predstavlja 25 odstotkov BDP in 250.000 neposrednih in posrednih delovnih mest.

9.39 V Sloveniji včeraj 1393 novih okužb

Včeraj so na območju Slovenije ob 5665 PCR-testih evidentirali še 1393 okužb z novim koronavirusom, je objavil Nacionalni inštitut za javno zdravje. Delež pozitivnih je 24,6-odstoten, kažejo podatki sledilnika za covid-19. To je največje dnevno število potrjenih okužb po 7. aprilu. Poleg tega so v ponedeljek opravili še 29.734 hitrih antigenskih testov. Sedemdnevno povprečje okužb znaša 918,7, 14-dnevna incidenca pa 504,9. Trenutno je v državi aktivnih 10.648 okužb. V bolnišnični oskrbi je 333 oseb, od tega 76 na intenzivni negi. Včeraj so življenje izgubili trije bolniki s covidom-19.



Z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 je pri nas cepljenih 1.032.462 oseb, z vsemi odmerki pa 939.403 osebe, še kažejo podatki NIJZ.

08.24 Na jugu Kitajske zaradi porasta števila okužb med učenci zapirajo šole in testirajo prebivalstvo

V provinci Fujian na jugu Kitajske opažajo porast števila okužb z novim koronavirusom, ki se širijo tudi med šolarji. V mestu Putian so tako odredili zaprtje šol, da bi več milijonov prebivalcev testirali na koronavirus. Gre za prvi večji izbruh koronavirusa na Kitajskem od začetka pandemije covida-19, povezan s šolami. Na Kitajskem so danes potrdili 59 lokalnih primerov prenosa virusa, vse v provinci Fujian. V ponedeljek so potrdili 22 lokalnih primerov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.
Oblasti domnevajo, da je virus na območje prinesel moški, ki se je pred kratkim vrnil iz Singapurja. Simptome bolezni je razvil šele po izteku 14-dnevne karantene. Okužen je s koronavirusno različico delta.

07.24 V Canberri zaprtje podaljšali za nadaljnje štiri tedne

Glavno mesto Avstralije Canberra bo zaprto še najmanj en mesec, to pomeni, da bo območje glavnega mesta (Australian Capital Teritorry – ACT) v lockdownu do 15. oktobra, saj nočejo, da bi bila skupnost preobremenjena s številnimi okužbami, poroča Guardian. Na tem območju so namreč zaznali 22 novih okužb, zato je glavni minister ACT Andrew Barr napovedal, da se bo zaprtje nadaljevalo tudi po petku – takrat je bil sicer predviden konec zaprtja. Tamkajšnja vlada je obljubila, da bodo podaljšali in razširili ukrepe finančne podpore. Kljub zaprtju pa se bodo dijaki 12. letnika (zaključnega letnika) na tem območju vrnili v kampus  5. oktobra, saj je to zanje pomembno obdobje izobraževanja. Prav dijaki, učitelji in osebje 12. letnika bodo imeli možnost prednostnega cepljenja, preden se vrnejo v izobraževalne ustanove.

FOTO: William West/AFP
FOTO: William West/AFP


06.00 Johnson bo potrdil poživitveni odmerek za starejše od 50 let
 
Britanski premier Boris Johnson bo danes potrdil začetek programa tretjih oziroma poživitvenih odmerkov za starejše od 50 let, potem ko so vladni znanstveniki končno odobrili cepljenje za starejše šolarje, navaja britanski Guardian. Kot je dejal premier, se želijo s tem izogniti hudi zimi oziroma razširjenju okužb, prav tako je Johnson namignil, da je proti ponovnemu zaprtju Velike Britanije. Danes bo na tiskovni konferenci pojasnil nujnost po ohranitvi nekaterih zajezitvenih ukrepov, med katerimi pa bi bile lahko tudi vrnitev obveznega nošenja mask v nekaterih okoljih, spodbujanje dela od doma, kjer je to mogoče, in ohranjanje razdalje oziroma socialno distanciranje.

Britanski premier Boris Johnson. FOTO: Toby Melville/Reuters
Britanski premier Boris Johnson. FOTO: Toby Melville/Reuters


05.00 Z jutrišnjim dnem razširitev PCT: tudi do zdravnika le s pogojem PCT

Od jutri se bo pogoj PCT (prebolelosti, cepljenosti ali testiranja) močno razširil na večino dejavnosti. Z redkimi izjemami bo PCT obvezen za vse zaposlene in uporabnike storitev oziroma potrošnike. Vlada je odlok pripravila za »kar največjo zaščito državljanov«, je na včerajšnji novinarski konferenci pojasnil državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

image_alt
Tudi do zdravnika le s pogojem PCT, izjema so nujni primeri


Pogoj PCT bo nujen na delovnih mestih, v trgovinah, nakupovalnih centrih, gostinskih obratih, turističnih namestitvah oziroma vseh organizacijah, v katerih se izvajajo delovni procesi. Obvezen bo na bencinskih servisih in pri udeležbi na verskih obredih ter v javnih prevozih (razen učencev in dijakov). Obvezen pogoj je tudi pri zdravstvenih storitvah, razen nujnih. Brez pogoja PCT bo mogoč vstop v trgovino z osnovnimi živili in potrebščinami – denimo lekarno –, a le če ta ni v nakupovalnem centru. Preverjanje pogoja PCT se bo izvajalo pred vstopom v trgovine, lokale oziroma pred vstopom na delovno mesto. Za opravljanje dela je pogoj PCT mogoče izpolniti tudi s presejalnim testiranjem s testom HAG za samotestiranje, ki se izvaja enkrat na teden v enakih presledkih. V tem primeru sredstva za testiranje zagotavlja delodajalec oziroma oseba, ki samostojno opravlja dejavnost.

Preberite še:

Komentarji: