»Veliki popusti na goveje meso so podcenjevanje sheme Izbrana kakovost«

Kmetijski minister Jože Podgoršek se je odzval na novico o izredno nizki ceni govejega stegna. Na terenu so tudi že inšpektorji uprave za varno hrano.
Fotografija: Več organizacij kmetov je v zadnjih dneh izrazilo nestrinjanje z načinom ponudbe prehranskih izdelkov, konkretno govejega mesa. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Več organizacij kmetov je v zadnjih dneh izrazilo nestrinjanje z načinom ponudbe prehranskih izdelkov, konkretno govejega mesa. FOTO: Leon Vidic/Delo

Kmetijski minister Jože Podgoršek je v odzivu na novico, da dva trgovca v akciji ponujata goveje stegno z oznako Izbrana kakovost Slovenija po izredno nizki ceni, poudaril, da gre za podcenjevanje omenjene sheme in za napačno sporočilo potrošnikom. Na terenu so tudi že inšpektorji uprave za varno hrano, ki ugotavljajo masne tokove.

Več organizacij kmetov je v zadnjih dneh izrazilo nestrinjanje z načinom ponudbe prehranskih izdelkov, konkretno govejega mesa. Dva trgovca namreč v akciji ponujata goveje stegno z oznako Izbrana kakovost Slovenija po izredno nizki ceni, po kateri tako kakovostnega mesa ni mogoče pridelati oz. vzrediti. Na to se je ta teden odzval tudi varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič.

Ob razburjenju med kmeti je danes dogajanje komentiral tudi minister Podgoršek. Kot je povedal novinarjem, je direktorju uprave za varno hrano v ponedeljek naročil, naj inšpektorji preverijo vse masne tokove, ki so povezani z izdelki v teh akcijah. Inšpektorji so na terenu od torka, a ker akcija poteka, je po Podgorškovih besedah še prezgodaj za ugotovitve.

Skorajda je sicer prepričan, da bo uprava ugotovila, da so masni tokovi ustrezni in da do zavajanja ne prihaja. Uprava po njegovih besedah v nadzorih živilskopredelovalnega in trgovskega sektorja vedno preverja tudi masne tokove, razmere pa se v zadnjih letih izboljšujejo. Lani je bilo tako le še okoli 10 odstotkov ugotovljenih nepravilnosti, predvsem pri označevanju, je pojasnil minister.

Kot pravi Podgoršek, je prišlo do podcenjevanja sheme, ki poteka od 2016 in za katero država namenja kar nekaj milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo
Kot pravi Podgoršek, je prišlo do podcenjevanja sheme, ki poteka od 2016 in za katero država namenja kar nekaj milijonov evrov. FOTO: Leon Vidic/Delo

Če bodo ugotovili, da so masni tokovi ustrezni, potem bo sklep, da so to akcijo omogočila slovenska živilskopredelovalna podjetja in slovenske kmetije oziroma da je šlo za dogovor posameznih deležnikov v verigi preskrbe s hrano.

Cenovnih tokov sicer na upravi za varno hrano ne spremljajo, niti nimajo podlage za to. Tako je to, ali je šlo za dogovor v verigi, vprašanje za posamezne člene v verigi, varuha odnosov v verigi preskrbe s hrano, ali tudi za Agencijo za varstvo konkurence, če je prišlo do omejevanja konkurence.

Na vprašanje, če je šlo za soliranje trgovcev, je Podgoršek odgovoril, da se lahko trgovci glede blaga, če ustrezno plačajo deležnike nižje v verigi, prosto odločajo o cenah. A za ohranjanje stabilnosti in zaupanje v verigi morajo po njegovem prepričanju vsi deležniki vložiti trud, da se vzpostavijo ustrezna cenovna razmerja.

Po do zdaj znanih podatkih so bili v tem primeru koraki zakoniti, vprašanje je, če je bilo ravnanje primerno glede na shemo Izbrana kakovost Slovenija. Kot pravi Podgoršek, je prišlo do podcenjevanja sheme, ki poteka od 2016 in za katero država namenja kar nekaj milijonov evrov s ciljem, da bi omogočila boljše odnose v verigi in dvignila osveščenost med potrošniki o pomenu kakovostne hrane, ki je pridelana in predelana v Sloveniji.

»Dajemo namreč potrošnikom vtis, da se lahko hrana pridela oziroma proizvede po tako nizkih cenah,« ugotavlja minister, ki takšen razvoj dogodkov obžaluje. Na ministrstvu bodo na te vidike zdaj posebej pozorni.

Ob tem z zaskrbljenostjo spremljajo razmere v verigi in cenovna razmerja znotraj nje. Še vedno so namreč odkupne cene na kmetijskih gospodarstvih za različne skupine pridelkov in izdelkov ter tudi živali razmeroma nizke, na kar kmetje ves čas opozarjajo. Na ministrstvu bi si želeli, da bi veriga preskrbe s hrano tudi v težkih trenutkih visokih cen energije in repromateriala bolje prevzemala bremena, ki jih imajo zaradi višjih stroškov kmetje. Pod pritiskom so zaradi rasti stroškov energije, materiala in embalaže tudi živilskopredelovalna podjetja.

Ravno zaradi tega so takšne akcije trgovcev še večje negativno presenečenje, je dejal Podgoršek, še posebej, ker ima Slovenija odnose znotraj verige preskrbe s hrano podrobno urejeno tako zakonsko kot institucionalno.

Preberite še:

Komentarji: