Kobilje, občina z največjim deležem okuženih

V članku povzemamo relevantne informacije o obvladovanju epidemije covida-19.
Fotografija: Včeraj je bilo v bolnišnicah 1272 bolnikov s covidom, od teh 199 na intenzivni negi. FOTO: Matej Povše/UKC Ljubljana
Odpri galerijo
Včeraj je bilo v bolnišnicah 1272 bolnikov s covidom, od teh 199 na intenzivni negi. FOTO: Matej Povše/UKC Ljubljana



18.00 V Kobilju okuženi dobri trije odstotki občanov

Okužbe z novim koronavirusom še naprej ostajajo razpršene po državi, aktivne okužbe so prav v vseh slovenskih občinah. Medtem ko sta v občinah Kostel in Osilnica samo po dve, jih je v Ljubljani skoraj 2000. Občina z največjim deležem okuženih prebivalcev, več kot 3,3 odstotka, pa je Kobilje.

16.30 V Srbiji umrlo 57 bolnikov s covidom-19

V Srbiji so v preteklem dnevu potrdili 6903 nove primere okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 57 bolnikov s covidom-19, so danes sporočile pristojne srbske oblasti. V srbskih bolnišnicah je trenutno 7988 bolnikov s covidom-19, od tega jih je 279 priključenih na medicinske ventilatorje. V preteklem dnevu so v državi opravili 18.232 testov. V Srbiji se je od začetka epidemije z novim koronavirusom okužilo 213.843 ljudi, zaradi koronavirusne bolezni je umrlo 1891 ljudi, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

15.45 Italija med prazniki ob 10 milijonov turistov

Zaradi ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa se turistični delavci v Italiji pripravljajo na slabe božično-novoletne praznike. Ker bodo med 21. decembrom in 6. januarjem veljale stroge omejitve pri potovanjih, naj bi države ne obiskalo 10,3 milijona turistov, od tega 3,9 milijona tujcev. Izpad prihodkov ocenjujejo na več milijard evrov.

S prepovedjo potovanj je povezana tudi izguba prihodkov v višini približno 8,5 milijarde evrov, ki bi jih turisti porabili v času božično-novoletnih praznikov, so izračunali v turističnem združenju Confturismo Confcommercio.

15.30 V Iranu presegli milijon okužb

V Iranu so po zadnjih podatkih doslej potrdili več kot milijon okužb z novim koronavirusom in več kot 50.000 smrtnih žrtev covida-19, je danes sporočilo tamkajšnje ministrstvo za zdravje. V zadnjem dnevu so potrdili 12.151 novih primerov okužbe, umrlo pa je 321 covidnih bolnikov.

Da bi zajezili hitro širjenje virusa, so v Teheranu in drugih večjih mestih pred dvema tednoma uvedli strogo zaprtje družbe. Število ne narašča več, a se tudi ni bistveno zmanjšalo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

14.45 Poziv k odgovornemu ravnanju

Strokovnjaki na področju duševnega zdravja otrok in mladostnikov opozarjajo, da lahko ukrepi za obvladovanje epidemije covida-19 terjajo od otrok in mladih izjemen davek, zato odrasle pozivajo k odgovornemu ravnanju, da bo mogoče šole ponovno odpreti.

Ukrepi s področja izobraževanja, potrebni za obvladovanje epidemije, ogrožajo primarne razvojne potrebe otrok in mladih po druženju, kot tudi njihov socialni razvoj in duševno zdravje. Poleg tega izpostavljajo trajnim posledicam pomemben del otrok, ki šolanja na domu ne zmorejo ali so še posebej ogroženi. »Menimo, da mora vlada te posledice, ki lahko trajno zaznamujejo tarčne generacije otrok, obravnavati in jih naslavljati že v času trajanja epidemije, kot tudi v letih po njej,« so sporočili iz Združenja za otroško in mladostniško psihiatrijo.

13.50 V BiH skoraj 1000 novih okužb

V BiH so v preteklem dnevu opravili nekaj več kot 2700 testov na novi koronavirus in potrdili nekaj manj kot 1000 novih primerov okužbe, umrlo je še 40 bolnikov s covidom-19, so sporočile tamkajšnje zdravstvene oblasti. V državi so sicer ta teden v povprečju potrdili po 1200 novih okužb na dan. Tamkajšnji epidemiologi ocenjujejo, da je širjenje virusa pod nadzorom, zato dodatni ukrepi za zajezitev širjenja niso potrebni. V državi je prepovedano gibanje v nočnih urah in obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem. Od začetka epidemije so v BiH potrdili skoraj 94.000 primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je 2905 bolnikov s covidom-19.

13.10 Dedek Mraz bo bohinjskim otrokom prinesel evre

Epidemiološka situacija je bohinjski občini onemogočila klasično obdarovanje otrok. Zato so se odločili, da bodo otroke letos obdarili tako, da bodo vsem predšolskim in šoloobveznim otrokom s stalnim bivališčem v občini podarili 50 evrov. Skupaj bo občina za obdaritev namenila okoli 35.000 evrov.

Kot so sporočili, so se sprijaznili z realnostjo, da letos ne bo mogoče obdarovanje otrok na praznični prireditvi, kot je bilo to v preteklih letih. »Obdobje, ko smo se za dobro skupnosti odrekli druženju, vsem družabnim dogodkom in prireditvam, je posebno obdobje, ki bo predvsem v prazničnem času minilo drugače, kot bi sicer,« so pojasnili na občini.

12.40 V Belgiji letos 13.700 smrti več kot v preteklih letih

Med 1. januarjem in 22. novembrom je v Belgiji letos umrlo 111.035 ljudi, skoraj 13.700 več smrti kot znaša letno povprečje umrlih v preteklih treh letih, poroča dpa. Epidemiološke razmere se sicer v državi umirjajo, v zadnjem dnevu so potrdili še 2600 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je 109 bolnikov s koronavirusno boleznijo. 

Belgija, ki ima 11,5 milijona prebivalcev, velja za eno najhuje prizadetih evropskih držav v pandemiji covida-19. Stopnja umrljivosti je ena najvišjih v Evropski uniji.

12.20 Na Hrvaškem spet več kot 4000 novih okužb

Na Hrvaškem so v zadnjih 24 urah ob 10.662 testiranjih ugotovili 4084 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo pa je še 70 bolnikov s covidom, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Aktivno okuženih je 24.495, v bolnišnicah se zdravi 2514 okuženih, od tega jih 259 potrebuje pomoč medicinskega ventilatorja.

Na Hrvaškem so doslej potrdili 147.454 okužb z novim koronavirusom, umrla sta 2102 bolnika s covidom. Ozdravelo je 120.857 ljudi, od tega 3709 v zadnjem dnevu. Štab civilne zaščite bo predvidoma še danes predstavil načrt rahljanja ukrepov za zajezitev koronavirusa. To bo prvi dokument hrvaških oblasti od začetka epidemije, v katerem bodo navedeni konkretni parametri, v skladu s katerimi bodo opuščali trenutne stroge omejitve.

12.00 V Moskvi začeli množično cepljenje

V ruskem glavnem mestu so danes začeli množično cepljenje proti covidu-19. Odprli so 70 centrov, prednost imajo tisti, ki delajo v zdravstvu, izobraževanju in socialnih službah. Kdaj bo cepivo na voljo širši javnosti, oblasti niso sporočile. Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer v sredo pristojnim naročil, naj cepljenje širše javnosti začnejo prihodnji teden. Dodal je, da je Rusija proizvedla skoraj dva milijona odmerkov cepiva ruske izdelave Sputnik V. Država je to cepivo registrirala že avgusta, še preden se je začela tretja faza kliničnega preizkušanja. Njegova učinkovitost je po besedah tistih, ki so ga razvili, 95-odstotna.
Iz države medtem poročajo o 28.782 novih okužbah, kar je največ v enem dnevu doslej. Skupaj se je okužilo že več kot 2,43 milijona ljudi. Umrlo je 42.684 covidnih bolnikov, od tega 508 v zadnjem dnevu.

Rusija je cepivo registrirala že avgusta, še preden se je začela tretja faza kliničnega preizkušanja. Njegova učinkovitost je po besedah tistih, ki so ga razvili, 95-odstotna. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters
Rusija je cepivo registrirala že avgusta, še preden se je začela tretja faza kliničnega preizkušanja. Njegova učinkovitost je po besedah tistih, ki so ga razvili, 95-odstotna. FOTO: Maxim Shemetov/Reuters


10. 45 Zbiranje podatkov prevzema NIJZ

Od danes zbiranje skupnih podatkov o številu testiranih oseb prevzema Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ); do zdaj jih je koordiniral Inštitut za mikrobiologijo in imunologijo Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani.

»Zbiranje podatkov bo še naprej potekalo na ustaljen način. Laboratoriji, ki opravljajo PCR preiskave, vsak dan do 8. ure zjutraj NIJZ sporočijo agregirano število testiranih oseb s PCR na okužbo z novim koronavirusom, NIJZ pa poskrbi za nadaljnje obveščanje deležnikov po navodilu ministrstva za zdravje,« so pojasnili na spletni strani NIJZ.

10.20 Umrlo 47 bolnikov s covidom

V Sloveniji so v petek opravili 6344 testov in potrdili 1636 okužb z novim koronavirusom ali 25,7 odstotka, je objavila vlada. Hospitaliziranih je bilo 1272 bolnikov, od teh 199 na intenzivni negi. V domačo oskrbo so odpustili 122 oseb, umrlo pa je 47 bolnikov s covidom-19 (v četrtek 61).

Delež pozitivnih testov je bil v petek nekoliko nižji kot dan prej, ko je znašal 26,3 odstotka. Prav tako je v petek bolnišnično zdravljenje potrebovalo manj oseb kot v četrtek, in sicer 12 manj. Dva bolnika več pa sta potrebovala oskrbo na intenzivnem oddelku.

10.10 WHO poziva k pravični razdelitvi cepiva

Generalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus je na posebnem zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov o covidu-19 pozval k pravični razdelitvi cepiva proti covidu-19. »Naj bom jasen. Preprosto ne moremo sprejeti sveta, v katerem so revni in marginalizirani poteptani s strani bogatih in vplivnih v stampedu za cepiva,« je poudaril.  Pozval je k takojšnji finančni injekciji v višini 4,3 milijarde ameriških dolarjev za mednarodno pobudo Covax, katere namen je pravična razdelitev cepiva proti covidu-19 po svetu.

Posvaril je tudi, da se svet spoprijema s številnimi drugimi izzivi: »Ni cepiva za revščino, ni cepiva za lakoto. Ni cepiva za neenakost. Ni cepiva za podnebne spremembe.«

Vodja Svetovnega programa za hrano (WFP) David Beasley pa je opozoril, da bo leto 2021 verjetno leto najhujše humanitarne krize od začetka Združenih narodov pred 75 leti. 

10. 00 Trije rekordi v ZDA

V ZDA so v petek znova zabeležili rekordno število okužb z novim koronavirusom, smrtnih primerov in hospitalizacij, zdravstveni strokovnjaki pa se bojijo, da najhujše šele prihaja. Po podatkih univerze Johnsa Hopkinsa so potrdili 217.664 novih okužb, umrlo je 2879 bolnikov s covidom-19. V ameriških bolnišnicah je 100.667 bolnikov s to okužbo, kažejo podatki projekta Covid Tracking.
Čeprav vse kaže, da bodo cepiva proti covidu-19 kmalu na voljo, ameriški zdravstveni strokovnjaki pričakujejo, da bodo druženja ob zahvalnem dnevu, pa tudi med bližnjimi božično-novoletnimi prazniki, prispevala k dodatnemu širjenju virusa.

9. 40 Kmalu ureditev delovni razmer policistov na mej z Italijo

Vse od vzpostavitve kontrolnih točk na meji z Italijo ob prvem valu epidemije Policijski sindikat Slovenije opozarja na neustrezne delovne razmere policistov. Na Generalni policijski upravi zagotavljajo, da so že dosegli dogovor z dobaviteljem za ustrezno predelavo zabojnikov na kontrolnih točkah.

S spomladansko epidemijo covida-19 so na meji z Italijo uvedli kontrolne točke, kjer policisti opravljajo delo v 8- do 12-urnih izmenah. Na dveh točkah je policija postavila dva visoka šotorska nadstreška zaradi avtobusov in tovornjakov, na Fernetičih pa je obstoječ nadstrešek. »Ob slabih vremenskih razmerah, kot smo jim bili priča prejšnje dni, policisti opravljajo delo na snegu in močni burji. Postavljeni šotori in nadstrešek ne nudijo potrebne zaščite pred vremenskimi vplivi,« so poudarili. 

8. 30 Evropejci bi kljub epidemiji potovali

Evropejci na desetih največjih turističnih tržiščih na stari celini kljub epidemiji covida-19 in njenim posledicam na turistični in potovalni sektor še naprej načrtujejo potovanja, kaže najnovejša raziskava Evropske potovalne komisije (ETC). Več kot polovica, natančneje 54 odstotkov vprašanih se namerava v naslednjih šestih mesecih odpraviti na potovanje. Gre za podoben rezultat kot v raziskavi, izpeljani v spomladanskem prvem valu epidemije. Med temi, ki kažejo najmočnejšo pripravljenost, so Poljaki, Italijani, Nemci, Španci in Belgijci.

8. 15 Nezadovoljni prevozniki

Prevozniki, ki so se zaradi že druge letošnje zaustavitve javnega prometa znašli v težavah, so razočarani, da vlada prepovedi ne bo odpravila že s ponedeljkom. Prepričani so, da ob upoštevanju ukrepov, kot sta nošenje mask in razkuževanje rok na avtobusih in vlakih, ni večjih tveganj za širjenje okužb. Temu pritrjujejo tudi analize, pravijo. 

FOTO: Leon Vidic/Delo
FOTO: Leon Vidic/Delo


Čeprav naj bi javni potniški promet sprostili v prvi fazi rahljanja ukrepov, nekateri prevozniki niso optimistični. »Prepričan sem bil, da nas bodo s ponedeljkom sprostili, saj so verjetno seznanjeni s kaotičnim stanjem, v katerem smo se znašli. In potem smo bili seznanjeni z načrtom sproščanja. Glede na dnevno povprečje okužb bomo po mojem zaprti še ves december,« razočaranja ni skrival direktor Ljubljanskega potniškega prometa (LPP) Peter Horvat.

8.10 Mednarodni dan prostovoljstva v znamenju covida-19 

Letošnje leto zaradi epidemije koronavirusa še bolj kot katero drugo dokazuje, kako pomembno je, da so med nami ljudje, prostovoljke in prostovoljci, ki so ne glede na situacijo, pripravljeni podariti svoj čas in energijo za dobrobit ljudi in skupnosti, so ob mednarodnem dnevu prostovoljstva poudarili pri Slovenski filantropiji.

»Tudi čas, ko je razglašena epidemija, bi bil brez solidarnosti prostovoljcev bistveno težji in za marsikaterega posameznika in družino bistveno bolj zahteven. Prav je, da kot družba cenimo vložek vsakega posameznika, prostovoljke ali prostovoljca, ki daruje svoj čas za skupno dobro. Prav je, da solidarnost, medsebojno spoštovanje in sodelovanje, katerih pomen nam prostovoljci vsak dan kažejo s svojim delom, kot družba postavimo na najvišje mesto med vrednotami,« je zapisala izvršna direktorica Slovenske filantropije Tereza Novak.

Vse, kar velja za delo izobraževalnega sistema, nadaljevalo in da se glede načina izobraževanja s ponedeljkom ne spreminja nič, pravi Jelko Kacin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Vse, kar velja za delo izobraževalnega sistema, nadaljevalo in da se glede načina izobraževanja s ponedeljkom ne spreminja nič, pravi Jelko Kacin. FOTO: Uroš Hočevar/Delo


8. 05 Dopisna seja vlade o gradivu glede odločitve ustavnega sodišča

Vlada naj bi danes po napovedih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport obravnavala gradivo, s katerim se bo odzvala na odločitev ustavnega sodišča, da so ukrepi, povezani z izobraževanjem na daljavo, neveljavni. Ustavno sodišče je vladi dalo do nedelje čas za ukrepanje, sicer bodo od ponedeljka šole spet odprte.

image_alt
Oblast popravlja napake, da bodo ukrepi ostali
  

Na ministrstvu so še zapisali, da bo vladno gradivo sledilo oceni epidemiološke slike v državi in »s tem povezani skrbi za zaščito zdravja udeleženih v vzgoji in izobraževanju«. Vladni govorec Jelko Kacin je poudaril, da se bo vse, kar velja za delo izobraževalnega sistema, nadaljevalo in da se glede načina izobraževanja s ponedeljkom ne spreminja nič.

Preberite še:

Komentarji: