Počivalškov človek v upravni odbor DUTB

Vlada imenovala Marka Tišma za neizvršnega direktorja DUTB.
Fotografija: Kadrovanje v DUTB se nadaljuje. Foto Jože Suhadolnik
Odpri galerijo
Kadrovanje v DUTB se nadaljuje. Foto Jože Suhadolnik

Vlada je na današnji redni seji kot skupščina Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) imenovala Marka Tišmo za neizvršnega direktorja DUTB.
 
Vlada je Tišmo predlagala na predlog ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška. To mesto v upravnem odboru je bilo namreč doslej prazno.

Tišma bo mandat nastopil 14. decembra, zaključil pa ga bo konec leta 2022, ko se sklene življenjska doba DUTB.
 

Namesto v SDH v DUTB


Tišma je bil letos tudi kandidat za upravo Slovenskega državnega holdinga, a nadzorni svet marca ni imenoval nobenega od kandidatov za člana uprave, ki so se uvrstili v ožji izbor, ker niso dobili zahtevane večine glasov članov nadzornikov. Tišma, ki naj bi ga podpirala takrat vladajoča SMC in tudi Počivalšek, se ni uvrstil v ožji izbor. Tišma je sicer nadzornik Term Olimje, ki jih je pred prihodom na ministrstvo vodil Počivalšek. Ta je za Sobotno prilogo Dela letos februarja na vprašanje o podpori Tišmi dejal: »Prizadevam si le, da na to mesto pride kredibilna in kompetentna oseba, ki dobro pozna gospodarstvo in še bolje turizem. Hkrati potrebujemo nekoga, ki z nami deli vizijo trajnostnega razvoja slovenskega turizma.«

Turistična strategija namreč predvideva oblikovanje državnega sklada turističnih družb pod SDH. Gospodarsko ministrstvo predvideva, da bo v konsolidacijo turističnih družb v državni lasti vključenih osem družb – Sava oziroma Sava Turizem, Hoteli Bernardin, Istrabenz Turizem, Adria Turistično podjetje, Terme Olimia, Thermana, Hit in Unitur. Ta podjetja so v lasti različnih državnih in zasebnih lastnikov, tudi DUTB.

Ta je tudi največja upnica Istrabenza, ki prodaja šest portoroških hotelov Istrabenz Turizma. Te hotele si prizadeva pridobiti srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki je že oddal nezavezujočo ponudbo za hotele. Ponudbe so oddali tudi Sava, SDH in Kapitalska družba (Kad) z Modro zavarovalnico. Poročali smo že, da menda na gospodarskem in finančnem ministrstvu iščejo pravno vzdržen način, s katerim bi ustavili prodajo Istrabenz Turizma. Z imenovanjem Tišme v upravni odbor DUTB bi si Počivalšek lahko zagotovil večji vpliv na odločitve slabe banke.
 

Kadrovanje


Spomnimo, vlada je prejšnji teden odstavila predsednika upravnega odbora v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) Miha Juharta in na njegovo mesto imenovala Tomaža Beska. Počivalšek sicer prejšnji teden na vladi ni bil uspešen s svojim predlogom za neizvršnega direktorja DUTB. Najprej je menda predlagal Iztoka Gornika, a predlog nato ni bil uvrščen na dnevni red.


 

Komentarji: