Vlada ne bo krila minusa ZZZS

Gantar obljubil, da bo vlada zagotovila denar iz proračuna. Finančno ministrstvo pravi, da tega denarja ni načrtovanega.

Objavljeno
18. december 2013 18.32
23.1.2013 Ljubljana, Slovenija. Delavci UKC, z izjemo zdravnikov, so se zbrali pred vhodom in izrazili nestrinjanja z vladno politiko. Stavka javnega sektorja.FOTO: JURE ERZEN/Delo
Pi. K., Delo.si, STA
Pi. K., Delo.si, STA
Ljubljana - Skupščina ZZZS bo jutri obravnavala predlog finančnega načrta za prihodnje leto. Predvidoma bo imel zavod v prihodnjem letu za 22,7 milijona evrov minusa. Možnih ukrepov za kritje primanjkljaja je več, nekdanji minister za zdravje Tomaž Gantar naj bi se zavzemal, da bi minus kril proračun, a ukrep ni dobil zelene luči finančnega ministrstva.

Na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) so namreč 29. novembra dobili dopis ministrstva za zdravje, v katerem jih je takratni minister Gantar obveščal, da bo za zagotavljanje uravnoteženega poslovanja ZZZS možno na državni proračun prenesti teh 22,7 milijona evrov, kolikor bo zavod predvidoma ustvaril tekoče izgube v letu 2014.

Na ministrstvu za finance pa so jim 3. decembra ZZZS pojasnili, da za takšen ukrep, kot ga je predlagal Gantar, niso poznane pravne osnove, prav tako ta sredstva niso predvidena v proračunu. Le dobra dva tedna prej je DZ potrdil spremembe državnega proračuna, ki takšnega ukrepa ne predvideva, so jim pojasnili na finančnem ministrstvu. Svetovali so jim tudi, naj teh »transfernih« sredstev ne predvidijo pri pripravi proračuna, razen če namerava ministrstvo za zdravje zagotoviti teh 22,7 milijona evrov znotraj svojega proračuna.

Možnih več ukrepov

Med možnimi ukrepi za kritje tega nepokritega tekočega primanjkljaja je nadaljnje znižanje cen zdravstvenih storitev za 1,6 odstotka. Teoretično bi lahko do prihrankov v zdravstveni blagajni prišli tudi, če bi prenesli financiranja terciarja in specializacij v zdravstvu na državni proračun. A je to malo verjetno, saj bi za to morali spremeniti zakon, sprememb pa ni na vidiku.

Nepokrit primanjkljaj v letu 2014 bi lahko bil manjši, če bo tudi prenos plačila sredstev iz letošnjega leta na prihodnje nižji od predvidenega. Oktobra je ZZZS napovedoval, do bodo morali na prihodnje leto zamakniti za 26 milijonov evrov plačil. Lahko pa bi se ta znesek teoretično znižal, če bi na račun izplačanih božičnic prejeli več prispevkov od načrtovanega oz. če bodo nekateri odhodki manjši od predvidenih.

Odločiti bo morala vlada

Če bo poslovni rezultat ZZZS letos boljši od pričakovanega, potem se lahko zgodi, da v prihodnjem letu zdravstvenim zavodom ne bodo dodatno zniževali sredstev. Vsekakor pa bo o ukrepih, kot je morebiten prenos iz državnega proračuna ter zniževanje cen zdravstvenih storitev, na koncu morala odločiti vlada.

Začasni minister za zdravje Karl Erjavec je ob primopredaji od svojega predhodnika Tomaža Gantarja napovedal, da bo med njegovimi prioritetami tudi finančni načrt ZZZS. Prav ta razhajanja med zdravstvenim in finančnim resorjem pa naj bi bila pika na i, zaradi katere je Gantar konec novembra tudi odstopil.

Razlika med predvidenimi prihodki in odhodki zavoda v prihodnjem letu bo precej višja (okoli 100 milijonov evrov), a so se z ministrstvom za zdravje že dogovorili, da bodo del odhodkov ponovno zamaknili v naslednje leto, ne bodo usklajevali cen zdravstvenih storitev v inflacijo itd.