Vlada: ustavna pobuda Fidesa neutemeljena

Vlada ustavnemu sodišču predlaga, da zavrne sindikalni predlog za razveljavitev odloka.
Fotografija: Fides in vlada se sicer pogovarjata o mediaciji. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Fides in vlada se sicer pogovarjata o mediaciji. FOTO: Leon Vidic/Delo

Vlada je na dopisni seji sprejela mnenje glede pobude zdravniškega sindikata Fides za začetek postopka za oceno ustavnosti in zakonitosti odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke. Po njihovem mnenju pobuda ni utemeljena, zato ustavnemu sodišču predlagajo, da zavrne sindikalni predlog za razveljavitev odloka.

image_alt
Vladna določitev obveznosti zdravnikov med stavko za Fides nezakonita

Glavni stavkovni odbor zdravniškega sindikata Fides je na ustavno sodišče vložil zahtevo za presojo ustavnosti in zakonitosti vladnega odloka o opravljanju zdravniške službe v času stavke. Ocenjujejo namreč, da je odlok nezakonit in neustaven, saj posega v ustavno in zakonsko urejeno pravico do stavke.

Vlada je z odlokom določila zdravniške storitve, ki jih morajo zdravniki opravljati v času stavke zdravniškega sindikata Fides. Med drugim gre za storitve za ranljive skupine, storitve, na katere so pacienti napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro, izdajo zdravniških potrdil in bolniških listov, napotitve pacientov na nadaljnje zdravljenje in zagotavljanje informacij o zdravstvenem stanju oskrbovancev v domovih za starejše in posebnih socialnovarstvenih zavodih ter druge storitve, potrebne za uveljavljanje pravic iz socialnih zavarovanj.

image_alt
Stavka Fidesa pred prelomnico, vlada bo iskala rešitve za zdravstveni sistem

Po mnenju vlade odlok ni v neskladju z ustavo, saj so pred njegovo izdajo opravili skrbno presojo o tem, katere zdravstvene storitve je treba nujno opravljati v luči zakona o zdravniški službi in zakona o stavki.

Kot so še zapisali v mnenju, v predlogu pobudnikov ni izkazan obstoj težko popravljivih škodljivih posledic, s katerimi bi bilo utemeljeno začasno zadržanje izvajanja odloka.

Po mnenju vlade bi bile škodljive posledice zadržanja večje kot morebitne škodljive posledice nezadržanja, saj bi se nadaljeval poseg v ustavno varovane pravice ljudi do socialnega in zdravstvenega varstva. Zato vlada predlaga, da ustavno sodišče zavrne predlog za začasno zadržanje.

Preberite še:

Komentarji: