Z »volilno skrinjico« na dom bolnih

Glasove, oddane doma, komisije premešajo med ostale glasovnice. Za tak način glasovanja se odločijo le redki. 
Fotografija: Bolni, ki na volilni dan ne zmorejo do volišča, lahko glas oddajo na svojem domačem naslovu. Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Bolni, ki na volilni dan ne zmorejo do volišča, lahko glas oddajo na svojem domačem naslovu. Foto: Jure Eržen/Delo

Ljubljana – Volivci, ki zaradi bolezni ne morejo do volišča, lahko okrajno volilno komisijo do srede obvestijo, da bodo glasovali na domu. Za to možnost se odločajo le redki, več je glasov po pošti, za katere se lahko odločijo tudi invalidi in tisti, ki so v tem času v bolnišnici ali domu starejših.

»Joj, ne bom se znašel.« »Ni problema, pridite do mene in bova skupaj pogledala volilni listič. Vi boste tajno obkrožili svojo izbiro, potem bomo volilno karto z vašim podpisom poslali nazaj,« prijazna socialna delavka Irena Novak iz Doma upokojencev Center, enote Tabor, v teh dneh pomirja svoje varovance. Tem zagotavlja individualno pomoč, ker so volilna opravila zanje včasih pretežka, razlaga. Že takrat, ko začne prihajati gradivo, jo sprašujejo, kje ga najdejo. S kolegico socialno delavko sta letos med 297 oskrbovanci zabeležili le dva ducata izjav starostnikov, da bi glas oddali po pošti.



Zakonodaja namreč predvideva več posebnih načinov uresničevanja volilne pravice, od omenjenega glasovanja po pošti, ki je mogoče tudi iz tujine, do glasovanj na veleposlaništvu, zunaj stalnega bivališča in na domu. Za vsako od teh možnosti je treba predčasno obvestiti državno, v nekaterih primerih okrajno volilno komisijo.
 

Peščica na svojem naslovu


Po izračunih predsednika Državne volilne komisije Dušana Vučka po pošti, ponavadi iz doma starostnikov ali zapora, glasuje največ od 2000 do 3000 ljudi, medtem ko je glasovanja na domu bistveno manj. Posebne evidence državna komisija o tem ne vodi, saj te glasove primešajo k navadnim glasovnicam. Nadzor nad številom imajo tako le okrajne komisije, v volilnem imeniku pa pri takšnih volivcih naredijo le opombo.

Vučko na podlagi glasovanja na domu ugotavlja, da smo se Slovenci izkazali kot pošten narod, saj te zakonodajne možnosti, da lahko bolni volimo od doma, ne zlorabljamo. Ne glede na to, da volilni organi ne morejo preveriti, ali so ljudje, ki so se odločili za to možnost, resnično zboleli.
 

Komisija mora biti obveščena tri dni prej


Oboleli morajo najkasneje tri dni pred dnem glasovanja obvestiti okrajno volilno komisijo, da želijo glasovati od doma. Za letošnje državnozborske volitve je ta rok 30. maj, vendar Vučko posebej poudarja, da morajo na ta dan volilne komisije že prejeti pisno namero volivca. Vlogo lahko oddajo tudi elektronsko, prek portala e-Uprava.

»Če bodo okrajne volilne komisije obvestilo prejele komaj 31. maja, bo že prepozno,« svari Vučko. Zamujanje rokov sicer ni nič nenavadnega. »Sem in tja bi kdo rad volil po pošti in me vpraša, ali je zamudil,« dodaja Irena Novak, ki pa stanovalce pomiri in usmeri, naj se v spremstvu svojca z vabilom in osebnim dokumentom na dan volitev zglasijo na volišču.



Če pa bo volivec zahtevek za oddajo glasu po pošti oddal pravočasno, pa ga bodo na ta dan obiskali dva ali trije člani matičnega volilnega odbora, kjer je vpisan na volišče, še pojasnjuje prvi mož Državne volilne komisije. Volivec nato tajno glasuje, glasovnico dajo v kuverto, jo odnesejo na volišče in spustijo v volilno skrinjico. Odbor o tem nato pripravi zapisnik.
 

Plakati v vsakem nadstropju


Da bi glasovali na domu, sta se za zdaj javili tudi dve gospe, ki sta stalno prijavljeni v Domu upokojencev Center. Novakova je v njunem imenu uredila vse podrobnosti za volilni dan, med drugim se je s pristojno volilno komisijo dogovorila o času prihoda, da bosta volilki takrat v svoji sobi. Tudi sicer v omenjenem domu dobro skrbijo za obveščanje o volitvah, kar je v domeni socialne službe. V ta namen je sogovornica pripravila 23 plakatov, ki visijo v vsakem nadstropju in pred vsemi dvigali, poleg tega stanovalce o tem obveščajo tudi na sestankih. Vse, da bi bilo čim manj tistih, ki so želeli izkoristiti svojo volilno pravico, vendar niso vedeli ali videli, da imajo to možnost.



Medtem pa se v domu starejših Danice Vogrinec iz Maribora v te postopke poskušajo čim manj vpletati, razlaga njegov direktor Marko Slavič, saj so pred leti nekatere varovance na njihovo željo peljali na volišče, mediji pa so na to zlili senco dvoma, češ da gre za zlorabo. Vmešavanju v to se odtlej izogibajo, zato tudi ne poznajo natančnih številk, koliko varovancev na kakršenkoli način odda svoj glas, med 20 in 30 od skupno 800 ljudi. Po njihovih ocenah na domu voli zelo malo ljudi, le tri do štiri odstotke, po pošti pa dva odstotka stanujočih.

Več iz te teme:

Komentarji: