Za 13 članic EU danes dela prost dan

Večji del kristjanov danes obeležuje praznik svetih treh kraljev.

Objavljeno
06. januar 2014 15.27
Posodobljeno
06. januar 2014 16.37
Ni. Č., Delo.si
Ni. Č., Delo.si

Ljubljana - Praznik svetih treh kraljev, ki se imenuje tudi praznik Gospodovega razglašenja, se praznuje 6. januarja v spomin prihoda treh kraljev, Gašperja, Mihe in Boltežarja, ki jih je po svetopisemskem izročilu zvezda vodila do novorojenega Jezusa. Prinesli so mu darila in ga priznali za mesijanskega kralja ter glas o njem ponesli med svoje rojake.

Po tem datumu se konča tudi božično praznovanje, ko katoliki pospravijo jaslice.

Večer pred praznikom je v Katoliški cerkvi tretji sveti večer, prvi je pred božičem, drugi pa pred novim letom. Ob teh večerih je na Slovenskem v navadi kropljenje z blagoslovljeno vodo in kajenje s kadilom po vseh prostorih hiše. Na vhodna vrata pa ob tem napišejo začetnice imen treh kraljev z letnico novega leta: 20 + G + M + B + 14.

V nekaterih državah članicah Evropske unije je 6. januar tudi dela prost dan - v Avstriji, Italiji, Španiji, na Finskem, v Grčiji, na Cipru, v Romuniji, Litvi, na Češkem, Slovaškem, v Nemčiji, na Hrvaškem in na Švedskem.

Pogosto so v svete tri kralje preoblečeni koledniki, ki v času med božičem in svetimi tremi kralji obiskujejo domove, prepevajo voščilne pesmi in nad hiše kličejo blagoslov. Danes je kolednike iz Misijonskega središča Slovenije sprejel tudi predsednik DZ Janko Veber, poroča STA.

Na današnji dan pa pravoslavni verniki obeležujejo badnji dan, ob koncu katerega bodo pričakali božič.