Za napako spet krivijo finančnico iz Dupleka

Fištravec po »pomoti« kupoval še obleke. Župan mislil, da mu pripadajo in je plačal z občinsko kartico.

Objavljeno
18. februar 2014 19.55
100 dni županovanja Andreja Fištravca, 18.7.2013
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor
Robert Galun, Miha Rubin, Maribor

Maribor – Potem ko se je v predlogu mariborskega proračuna za letos znašel nakup avtomobila za 40 tisočakov, ki ga je župan Fištravec po poizvedovanju Dela označil za »napako«, so mediji razkrili še eno županovo zmoto. S službeno kartico si je kupil tri obleke, ker je menil, da mu »uniforma« pripada.

»Obleko smatram kot uniformo. Jaz namreč hodim okoli v kavbojkah in jopici. Mislil sem, da če delavci, ki delajo na cesti, dobijo uniformo, ta pripada tudi županu. Pa so mi pojasnili, da ne,« je povedal Andrej Fištravec. Kot je dejal, je zmoto nekaj dni po nakupu popravil in 320 evrov vrnil v mestni proračun.

Naklepno ali manj vestno ravnanje?

Fištravec je zavrnil očitke o tem, da je medijem lagal glede nakupa oblek s službeno kartico. Po pojasnilih njegove tiskovne predstavnice Taje Kordigel je izvirni greh v nekdanji vodji urada za finance Mariji Kaučič, ki občinski piarovki ni posredovala povsem natančnih podatkov in takšni so potem šli v javnost.

Direktor mestne uprave Marko Žula je poudaril, da se pri vseh informacijah, ki se izkažejo za napačne, pojavlja isto ime; bodisi pri podatkih o uporabi kartice ali pripravi proračuna: »Vedno se pojavlja ime določene uslužbenke, ki je pred leti prišla iz občine Duplek. Ali gre pri tej uslužbenki za naklepno, manj vestno ravnanje ali pa gre le za neverjeten splet okoliščin in napak, bodo pokazali postopki v nadaljevanju.«

»Fištravec naj najprej disciplinira sebe«

»Mislim, da bi Fištravec moral najprej samega disciplinirati sebe, potem pa svoj najožji krog na čelu z direktorjem mestnem uprave Žulo, vsaj toliko, da spoštujejo dostojanstvo ljudi in da ne lažejo. Da naj takrat, ko nekaj rečejo, povedo po pravici in da ne prelagajo odgovornosti za svoja dejanja na druge,« je pojasnila mestne uprave komentiral Goran Rajić, predsednik sindikata delavcev mestne uprave. Opozoril je na več spornih kadrovskih potez na občini v času Fištravčevega mandata.

Med kazenskimi premestitvami je izpostavil ravno primer Marije Kaučič. Po pojasnilih občinskega vodstva je Kaučičeva izgubila vodstveno mesto v uradu za finance, ker da je odgovorna za napačen izračun sredstev, ki so ostala na računu občine konec lanskega leta in se prenašajo v letošnji proračun. Tako so najprej načrtovali 13 milijonov, pred drugim branjem proračuna pa le še 6,8 milijona evrov prenosa. »V tem primeru gre za izjemno grdo laž. Gospa Kaučič ni imela s pripravo proračuna kratko in malo nič. Pripravo je vodil Iztok Fras, ki je finančnik,« je pojasnil Rajić. »Kaučičeva ni bila med pripravo proračuna niti na enem sestanku. Izbrana je bila pač za dežurnega krivca, da to ne bi bil kdo iz županovega kroga.«

Vse za zaščito zaposlenih

»Razmere v mestni upravi so zaradi dogajanja zelo slabe, ljudje so zelo apatični in zaskrbljeni. To se pozna pri motivaciji in pri vseh vidikih delovanja mestne uprave,« je ocenil Rajić in napovedal, da bodo v sindikatu naredili vse za zaščito pravic zaposlenih. Kot je povedal, se je v zadnjem letu in pol, v času tik pred odhodom prejšnjega župana Franca Kanglerja do danes, članstvo v njihovem sindikatu s 70 povečalo na 127.

Rajić, ki je bil sprva član ožje ekipe novega župana, a je nato izgubil njegovo zaupanje, se je včeraj obregnil tudi ob novo zaposlovanje v slogu »kakor komu pade na pamet«. Omenil je primer Natalije Veber, ki je prišla je kot višja svetovalka s sodišča in se decembra lani zaposlila v mestni upravi v službi za javna naročila. »V njeni pogodbi ni napisano niti, od kdaj do kdaj velja, temveč le, da jo zaposlujejo zaradi povečanega obsega dela,« je dejal Rajić in opozoril, da v decembru, januarju in februarju pri javnih naročilih vlada »popolno mrtvilo«.

Znova je opozoril na velika pooblastila zunanjih svetovalcev župana, zlasti Marka Kovačiča in še nekaterih, ki se jim bodo po njegovih informacijah pridružili še novi. Po pogodbi Kovačič svetuje županu na področjih socialnega, gospodarskega, kulturnega, znanstvenega, izobraževalnega in športnega razvoja mesta, Rajić pa meni, da vsaj o nekaterih področjih »nima pojma«.