Začenja se prvi vročinski val v letošnjem poletju

V nedeljo bo pritisnila vročina, ki bo vztrajala tudi prihodnji teden. Popoldanske temperature bodo večinoma med 30 in 35 stopinjami Celzija.
Fotografija: Se veselite vročinskega vala? FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
Se veselite vročinskega vala? FOTO: Getty Images/iStockphoto

Potem ko v letošnjem poletju daljšega vročega obdobja še nismo imeli (še včeraj so ponekod divjala neurja), se zdaj začenja vročinski val. Za prihodnje dni vremenoslovci napovedujejo temperature nad 30 stopinjami Celzija.

Dežurni vremenoslovec na agenciji za okolje (Arso) Brane Gregorčič je za Delo povedal, da se vročinski val začenja v nedeljo, a tudi sobota bo že zelo topla. Od nedelje do sredine prihodnjega tedna se nam v notranjosti države obetajo temperature okoli 33 ali celo 34 stopinj Celzija, na Goriškem in Vipavskem še kakšno stopinjo več. V tem času je možnost za nevihte majhna, a ne povsem izključena, večji odstotek, da se pojavijo, velja v gorskem svetu, je pojasnil Gregorčič. 

Na Arsu še pravijo, da je morda zaradi pogostih krajevnih padavin splošen vtis o vremenu letošnjega poletja drugačen, vendar je do sedaj letošnje poletje približno eno stopinjo Celzija nad dolgoletnim povprečjem.



Kakšno vreme se obeta danes zvečer, ko bo lunin mrk, pa si preberite TUKAJ


Kako definiramo vročinski val?


Pri nas je, kot pojasnjujejo na Arsu, v uporabi definicija vročinskega vala, ki temelji na dnevni povprečni temperaturi. Ta mora vsaj tri dni zaporedoma presegati mejno vrednost, ki je določena glede na podnebno območje. 

Vrednosti so sledeče: celinsko podnebje (osrednja, JV in SV Slovenija) – temperaturno povprečje mora biti večje od 24 stopinj Celzija; zmerno podnebje hribovitega sveta (Gorenjska, Notranjska in dvignjen svet Štajerske in Dolenjske) –  temperaturno povprečje mora biti višje od 22 stopinj Celzija; omiljeno sredozemsko podnebje (Primorska) – povprečje je višje od 26 stopinj Celzija. Povprečno temperaturo pa dobivajo po enačbi: T7h + T14h + 2*T21h)/4, kjer so vrednosti v enačbi izmerjene temperature ob 7., 14. in 21. uri po lokalnem času. 

Preberite še:

Komentarji: