Začetek mednarodnega nadzora nad otroško kardiokirurgijo

Se bo program otroških srčnih operacij pod vodstvom Mishalyja nadaljeval v izolskemu Medicorju?

Objavljeno
10. julij 2014 18.54
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Brigite Ferlič Žgajnar, Ozadja
Ljubljana – Danes se namreč začenja nadzor nad programom otroške srčne kirurgije v UKC, ki bo trajal do nedelje. V Ljubljani so v ZDA delujoči kardiokirurg Igor Gregorič, nizozemska specialista kardiotorakalne kirurgije Mark Hazekamp in Tjark Ebels.

Mednarodna komisija, ki jo je imenovala zdravniška zbornica na pobudo ministrstva za zdravje, bo pregledala medicinsko dokumentacijo otrok, zdravljenih leta 2012, ter po presoji opravila pogovore z vsemi sodelujočimi v programu. »Program dela komisije je določen in bo predstavljen v času same izvedbe strokovnega nadzora. Trenutno ni mogoče natančno napovedati, kdaj bo na voljo dokončno poročilo mednarodne komisije,« so sporočili z zdravniške zbornice. Nadzor naj bi stal od petdeset do sto tisoč evrov. Poleg zgoraj naštetih bosta pri njem navzoča še pediatra Metka Derganc in Andrej Robida, zaradi obsega, občutljivosti in popolne objektivnosti pa se jim bodo lahko pridružili tudi mednarodno usposobljeni profesionalni nadzorniki s potrebnimi izkušnjami.

Dergančeva in Robida sta jeseni leta 2012 že sodelovala v komisiji za izredni strokovni nadzor, sklican v UKC v zvezi s srčno operacijo nekega novorojenčka. S težavami, ki jih imajo tam, je bil soočen tudi predsednik komisije Gregorič, ki naj bi na pobudo zdravstvenega sveta ministrstva za zdravje že pred časom predlagal, da je treba program za otroško srčno kirurgijo izpopolniti. Tudi član komisije Mark Hazekamp z nizozemskega centra v Leidnu, kjer na leto pri otrocih opravijo štiristo operacij na odprtem srcu, je bil s problematiko pri nas delno že seznanjen, saj so se aprila leta 2012 z njim pogovarjali o sodelovanju. S kolegom bi v Ljubljani operirala izmenično na 14 dni, po zadnjem kirurškem posegu bi ostala še dva dni, otroci bi manj čakali na poseg, hkrati pa bi izvajali tudi usposabljanje domačih kirurgov.

Dogovora ni bilo, zato se je nadaljevalo delo izraelskega kirurga Davida Mishalyja. To je lani vodilo do uveljavljanja ugovora vesti desetih zdravnikov, ki so se za tak, skrajen ukrep odločili po večletnih opozarjanjih na probleme. Mishaly namreč v dogovorjenem času ni izobrazil domačega kirurga, v Ljubljano je prihajal po nekaj dni na mesec, ko je bilo operiranih več otrok, to pa je povzročalo težave v delovnem procesu, so opozarjali nasprotniki takega načina dela.

Zdaj se bo mednarodna komisija trudila razkriti vzroke za nesporazume, ki so nastali v programu. Člani komisije o pričakovanjih glede nadzora in njegovem poteku ne dajejo izjav, dokler delo ne bo končano.

Govorice o selitvi v Izolo

Preverili smo, ali bi se program otroških srčnih operacij pod strokovnim vodstvom Mishalyja lahko nadaljeval v izolskemu Medicorju. Metka Zorc, predsednica uprave tega centra za kardiovaskularne bolezni, o tem ne ve nič. Poklicali so jo starši nekaterih otrok, a meni, da je treba počakati na izsledke dela komisije. »Otroške srčne operacije so poseben tip operacij in zelo zahtevno strokovno področje. Če bi se ga odločili prevzeti, bi to pomenilo, da bi morala opustiti številne druge obveznosti,« je pojasnila.