Železničarji zamrznili napovedane stavke

Sindikat je sporočil, da se stavka zamrzne samo za tri mesece in to zaradi nedopustnih ravnanj in dejanj predsednika Sindikata železniškega transporta Slovenije v Kopru Denisa Cvijanovića.
Fotografija: Sindikar železničarjev je med drugim zahteval, da vodstvo SŽ vse zaposlene obravnava enakopravno in da se zagotovi zadostno število zaposlenih. FOTO: Uroš Hočevar/Delo
Odpri galerijo
Sindikar železničarjev je med drugim zahteval, da vodstvo SŽ vse zaposlene obravnava enakopravno in da se zagotovi zadostno število zaposlenih. FOTO: Uroš Hočevar/Delo

Ljubljana - Sindikat železničarjev Slovenije in vodstvo Slovenskih železnic (SŽ) sta danes uspela doseči pomemben napredek pri pogajanjih o stavkovnih zahtevah sindikata. Sprva so dejali, da je stavka zamrznjena za nedoločen čas oziroma do podpisa dokončnega stavkovnega sporazuma. Zamrznili so tudi za danes napovedano štiriurno stavko v Kopru in vse nadaljnje stavkovne aktivnosti.

Iz sindikata so kasneje sporočili, da je stavkovni odbor sindikata na osnovi informacij in prijav s terena na seji sprejeli sklep, da se stavka SŽS zamrzne samo za tri mesece (90 dni). Kot so navedli v sporočilu za javnost je to posledica nedopustnih
nedopustnih ravnanj in dejanj predsednika Sindikata železniškega transporta Slovenije v Kopru Denisa Cvijanovića.

»Cvijanović na celotnem območju železniške postaje Koper vnaša nemir, razdor med zaposlenimi in agresivno s svojimi neprimernimi dejanji posega v ustavne in zakonske pravice zaposlenih na SŽ tako, da jim ponuja v podpis dokumente, ki nimajo nikakršnih pravnih podlag in jih naši člani SŽS dojemajo in obravnavajo kot kršitev njihove ustavne in zakonske pravice do stavke,« so zapisali v sindikatu.  Žalosti jih, da to dela predsednik sindikata na terenu, ki se v besedah deklarira kot bojevnik za ekonomsko socialne pravice zaposlenih na SŽ.

Kot so sporočili iz sindikata, sta pogajalski skupini zbližali stališča in se dogovorili o bistvenih razhajanjih glede stavkovnega sporazuma. S SŽ pa so sporočili, da sporazum predvideva nadaljnje reševanje problematike v okviru socialnega sporazuma, s kompromisom pa je napovedana serija stavk končana.

»Ocenjujem, da je prevladal razum, kar je podlaga za nadaljnji dialog med vodstvom Slovenskih železnic in socialnimi partnerji,« je za STA dejal prvi mož SŽ Dušan Mes.



Sindikar železničarjev je med drugim zahteval, da vodstvo SŽ vse zaposlene obravnava enakopravno in da se zagotovi zadostno število zaposlenih.

Sindikat železničarjev Slovenije je eden od 10 reprezentativnih sindikatov na SŽ in je z okoli 2000 člani največji. Preostalih devet sindikatov predstavlja dve tretjini od približno 7500 zaposlenih. Ti so prejšnji torek z vodstvom SŽ podpisali spremenjeno kolektivno pogodbo za dejavnost železniškega prometa.

Komentarji: