»Ameriki ni mar za Palestince. Kaj je še novega?«

Po toplem sprejemu v Izraelu je ameriškega predsednika Baracka Obamo v Ramali pričakala skupina protestnikov.

Objavljeno
21. marec 2013 09.30
Posodobljeno
21. marec 2013 09.50
ISRAEL-PALESTINIANS/OBAMA-GAZA
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Ramala - Po toplem izraelskem sprejemu so ameriškega predsednika Baracka Obamo, ko je drugi dan svoje bližnjevzhodne turneje prispel na Zahodni breg, Palestinci sprejeli z nezadovoljstvom.

Pred poslopjem palestinske vlade v Ramali se je po poročanju tiskovne agencije Reuters zbralo kakih 150 Palestincev in protestiralo proti obisku Baracka Obame. Izraelski Haarec poroča, da med Palestinci velja prepričanje, da jim Obama nima ničeasar za ponuditi. »Ameriki ni mar za nas. Kaj je še novega?« se je vprašal Aladin Husein.

Obama se je medtem že sestal s palestinskim voditeljem Mahmudom Abasom. Po srečanju je ameriški predsednik povedal, da še vedno verjame v možnost rešitve dveh držav - »izraelske in suverene palestinske države«. Po njegovih besedah si »Palestinci zaslužijo lastno državo«. Abas je poudaril, da je mir nujen in da ga ne bo mogče doseči z nasiljem, pogovore z Obamo pa označil kot koristne.

Barack Obama je včeraj začel tridnevni obisk v Izraelu in na palestinskih ozemljih. Ameriški predsednik, ki so mu številni očitali, da Izraela ni obiskal že med prvim mandatom, je v govoru povedal, da državi povezuje »skupna zgodba o domoljubih, ki hočejo svobodno živeti«. »Ob nestabilnih in negotovih razmerah na Bližnjem vzhodu je potreba po našem zavezništvu močnejša kot kadarkoli prej,« je povedal in dodal, da bo mirno sobivanje Izraela s sosednjimi državami vedno njihov cilj. »Podpora Izraelu je naš temeljni interes po nacionalni varnosti. Naše zavezništvo je večno. Je za vedno,« je včeraj v Izraelu še povedal Obama.