Bahrein: dve leti po začetku arabske pomladi znova protesti

V bahreinskih vaseh so znova odmevali pozivi po odstopu sunitske monarhije, ki si zdaj prizadeva za konec politične krize.

Objavljeno
13. februar 2013 19.48
BAHRAIN-POLITICS-UNREST
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Manama - Na poziv opozicijskih skupin se je danes v 12 bahreinskih vaseh na ulice odpravilo več tisoč šiitov, ki sunitskim vladarjem sporočajo, da ne nameravajo pozabiti na drugo obletnico začetka protestov, ki so jih oblasti krvavo zatrle. V Bahreinu so tako danes odmevala gesla »Dol s koruptivno vlado« in »Kalifa odstopi«.

Kot poroča francoska tiskovna agencije AFP bodo množični protesti potekali tudi jutri, k njim pa je pozvala spletna skupina The Coalition Youth of the 14 Feb Revolution. Potekali naj bi na Bisernem trgu v središču prestolnice, ki je po protestih leta 2011 postal simbol upora. Komaj mesec dni po začetku vstaje šiitske večine je sunitska kraljevska družina Al Kalifa s pomočjo vojakov iz Savdske Arabije in Združenih arabskih emiratov upor ljudstva krvavo zadušila. Sledili so manjši protesti, med katerimi je življenje doslej izgubilo 80 ljudi.

Korak k spravi je v nedeljo prvič po 18 mesecih poskušala narediti bahreninska vlada. Pozvala je k pričetku »narodnega dialoga«, ki se ga je udeležila tudi opozicijska šiitska stranka Vefak. Podrobnosti o srečanju niso znane, a je po poročanju Reutersa jasno, da bodo pogajanja dolga. Predstavniki oblasti se namreč ne nameravajo ukloniti največji zahtevi opozicije po izvoljeni in ne imenovani vladi.