Britanska policija na domu Berezovskega ni odkrila nič sumljivega

Smrt 67-letnega ruskega milijarderja Borisa Berezovskega, čigar truplo so našli včeraj, ostaja nepojasnjena.

Objavljeno
24. marec 2013 08.34
Posodobljeno
24. marec 2013 09.00
BRITAIN-RUSSIA-BUSINESS-FILES
J. S. S., Delo.si; Š. P., Delo.si; STA
J. S. S., Delo.si; Š. P., Delo.si; STA

London - Smrt 67-letnega ruskega milijarderja in vztrajnega kritika Kremlja Borisa Berezovskega, čigar truplo so v soboto našli na njegovem domu v Surreyu v Veliki Britaniji, ostaja nepojasnjena. Preiskava kemičnih, bioloških in jedrskih strokovnjakov v njegovi hiši namreč ni pokazala »nič sumljivega«.

Britanski forenziki, specializirani za odkrivanje kemičnih, bioloških, radioloških in jedrskih substanc, so že preiskali dom ruskega priseljenca, a niso odkrili ničesar sumljivega, je danes pojasnil višji policijski inšpektor Simon Bowden. Kot je napovedal, bo preiskava v nadaljevanju potekala »normalno«.

Berezovski je umrl v 67. letu starosti. Po poročanju BBC so njegovo telo našli v kadi. Berezovski je preživel že vrsto poskusov umora, vključno z bombnim napadom, v katerem je umrl njegov šofer.

Berezovski je obogatel v 90. letih prejšnjega stoletja, ko si je pridobil politični vpliv v času pokojnega ruskega predsednika Borisa Jelcina. Po prihodu Vladimirja Putina na oblast je zaradi kazenskih ovadb zaradi goljufij in nezakonitega prilaščanja državnega premoženja leta 2000 pobegnil v Veliko Britanijo in leta 2003 dobil politični azil. Leta 2011 je po poročanju BBC izgubil več kot 100 milijonov funtov zaradi ločitvenih poravnav. Lani pa je izgubil še 4,7 milijarde dolarjev zaradi odškodninskega zahtevka proti nogometnemu klubu Chelsea F. C., katerega lastnik je Roman Abramovič.

Berezovski je bil tesen prijatelj nekdanjega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je umrl leta 2006, potem, ko je popil čaj, domnevno zastrupljen z radioaktivnim polonijem.

V zadnjih letih je premoženje Berezovskega močno skopnelo

Kremeljski tiskovni predstavnik Dmitri Peskov je v soboto na državni televiziji povedal, da je Berezovski pred nedavnim pisal Putinu. V pismu naj bi ga prosil za »odpuščanje za svoje napake«. Zapisal naj bi, da se želi vrniti domov.

A zaupniki Berezovskega v to dvomijo. »Absolutno ne verjamem v to pismo. To ni mogoče,« je za televizijo TV Rain poudaril ruski opozicijski aktivist Andrej Sidelnikov. »Če je bilo takšno pismo, je morda Peskov izkrivil njegov pomen,« je bil skeptičen tudi aktivist in prijatelj Berezovskega Aleksander Goldfarb. »Če to pismo res obstaja, si zasluži mesto v muzeju,« je dodal.

V medijih se tudi ugiba, da je Berezovski naredil samomor. Na spletni strani revije Forbes Russia je tako mogoče brati, da je Berezovski izjavil, da je njegovo »življenje izgubilo smisel«.

Njegovi znanci so poročali, da je postal depresiven, potem ko je v Londonu izgubil sodno bitko z ruskim tajkunom, lastnikom nogometnega kluba Chelsea, Romanom Abramovičem, kar mu je prineslo 56 milijonov dolarjev sodnih stroškov. Tudi sicer je njegovo premoženje v zadnjih letih močno skopnelo.