Breivik zahteval takojšnjo izpustitev

Sodišče v Oslu je zavrnilo Breivikovo zahtevo − v priporu bo tako ostal do začetka sojenja.

Objavljeno
06. februar 2012 13.26
Posodobljeno
06. februar 2012 13.39
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si
Mo. B., Ma. Ja., Delo.si

Oslo − Sodišče v Oslu je danes odločilo, da bo desničarski ekstremist Anders Behring Breivik, ki je 22. julija lani z bombnim napadom v norveški prestolnici Oslo ubil osem ljudi, nato pa se podal še na strelski pohod na bližnji otok Utøya, kjer je ubil še 69 ljudi, v priporu ostal vse do začetka sojenja, ki je predvideno za 16. april. Sodišče je tako zavrnilo njegovo zahtevo po takojšnji izpustitvi.

Norveški napadalec, ki je danes že petič stopil pred sodnika, je po pisanju francoske tiskovne agencije AFP tako sodišče kot okoli sto zbranih v sodni dvorani − večina med njimi so bili svojci ubitih in tisti, ki so preživeli masaker na Utøyi − namreč kar dvakrat presenetil z zahtevo, naj ga nemudoma izpustijo, kar so prisotni pospremili z zamolklim smehom.

Kot je dejal, je z napadom zadal udarec izdajalcem, ki sprejemajo imigracijo in promovirajo »islamsko kolonizacijo Norveške«. Poleg tega je po njegovih besedah je z napadom onemogočil uničenje norveške kulture in Norvežanov kot etnične skupine. »Mi, norveško uporniško gibanje, ne bomo križem rok opazovali, kako postajamo manjšina v lastni državi,« je dejal 32-letni napadalec. Tako kot na prejšnjih zaslišanjih je priznal, da je zakrivil napad, a zanikal odgovornost in zavrnil avtoriteto sodišča. Dodal je še, da si za svoja dejanja zasluži medaljo. 

Na Norveškem je najvišja zagrožena zaporna kazen 21 let. Če obrambi uspe dokazati, da je bil Breivik med napadom neuravnovešen, mu lahko sodišče odredi zdravljenje v psihiatrični bolnišnici. Novembra lani sta psihiatra, ki ju je pooblastilo sodišče, sicer ocenila, da napadalec trpi za paranoidno shizofrenijo, a je sodnik zaradi številnih dvomov odredil še eno oceno Breivikovega duševnega zdravja. Drugo mnenje bo znano desetega aprila, le šest dni pred začetkom sojenja.