»Če se bo kaj zgodilo, ne bo dolgo trajalo!«

Trump proti uporabi kopenske vojske med morebitnim spopadom z Iranom.
Fotografija: Ameriški predsednik Donald Trump v Washingtonu. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters
Odpri galerijo
Ameriški predsednik Donald Trump v Washingtonu. FOTO: Jonathan Ernst/Reuters

New York – Morebitni ameriški napad na Iran ne bo vključeval kopenske vojske, pravi predsednik Donald Trump. ZDA so v zelo močnem položaju in obračun ne bi trajal dolgo, je ocenil na vprašanje Marie Bartiromo iz televizijske postaje Fox, ali bodo ZDA šle v vojno s srednjevzhodno državo. »Ne govorim o vojaških škornjih na tleh, ne govorim o pošiljanju milijona vojakov,« je odgovoril prvi mož ZDA.



Kritiki pa spominjajo, da je republikanski prvak med zadnjo predvolilno kampanjo ostro obsojal demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton, ko je ta izključevala uporabo kopenske vojske v Iraku in Siriji. Celo če nočeš vojaških škornjev na tleh, tega ne poveš, naj si raje mislijo, da bodo šli skozi pekel, je leta 2016 razlagal v Washingtonu. Kot dokaz je celo navedel nekaj znamenitih generalov iz druge svetovne vojne, ki po njegovem prepričanju nikoli ne bi naredili kaj takšnega.

Ko se pod njegovim vodstvom zaostrujejo odnosi z Iranom, pa tudi Trump zavrača pošiljanje vojakov na fronto, saj bi to verjetno pomenilo visoko število smrtnih žrtev: »Če se bo kaj zgodilo, ne bo dolgo trajalo!«

Ostanki ameriškega drona. FOTO: Reuters
Ostanki ameriškega drona. FOTO: Reuters


Ameriški predsednik verjame, da je bil doslej zelo dober do Irancev kljub njihovi sestrelitvi ameriškega izvidniškega letala. Pravi celo, da pozna veliko Irancev in jih ima rad. »So človeška bitja, nisem hotel ubiti 150 ljudi zaradi drona brez človeške posadke«.

Zato pa se mu iransko vodstvo ne zdi preveč pametno, potem ko ga je predsednik Hasan Ruhani označil za duševno prizadetega.

»Poglejte, kaj se dogaja z Iranom!« je rekel in ocenil, da ljudje nimajo dovolj hrane in se upirajo na ulicah, inflacija je šestdeset odstotna »ali nekaj takšnega, mogoče še več«. Za ameriškega predsednika je tudi čisto v redu, če z Iranom še ne bodo tako kmalu sklenili dogovora, saj ima po svojem prepričanju neomejeno veliko časa.

Komentarji: