Ciper dobil novega finančnega ministra

Predsednik države je Harisa Georgiadesa ob tem opozoril, da so pred njim težki ndevi, a izrazil zaupanje vanj.

Objavljeno
03. april 2013 13.48
CYPRUS-ECONOMY-EU-FINANCE
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Ma. Ja., Mo. B., Delo.si, STA
Nikozija − Danes je prisegel novi ciprski finančni minister Haris Georgiades. Predsednik države Nikos Anastasiades ga je ob tem opozoril, da so pred njim težki dnevi, a izrazil zaupanje vanj, piše Slovenska tiskovna agencija.

Georgiades je bil za finančnega ministra imenovan po torkovem odstopu Mihalisa Sarisa. Ta se je za tak korak odločil po sprožitvi preiskave, v kateri bodo na otoku iskali krivce za zlom državnih financ. Saris je bil večji del lanskega leta predsednik največje ciprske banke Bank of Cyprus.

Georgiades: obeti za Ciper na daljši rok odlični

Georgiades je ob zaprisegi zagotovil, da bo Ciper v celoti spoštoval določila stabilizacijskega programa, katerega tehnične podrobnosti so s trojko predstavnikov Evropske komisije, Evropske centralne banke in Mednarodnega denarnega sklada v Nikoziji uskladili v torek.

»Dogovor bomo spoštovali brez odstopanj, spoštovali bomo vse roke in dosegli vse cilje,« je napovedal. Program za Ciper še ni dokončen. V Bruslju pojasnjujejo, da ga morajo najprej proučiti še vlade članic območja evra, nato pa naj bi ga prihodnji teden na neformalnem srečanju na Irskem potrdili finančni ministri območja evra.

Nato se bo začel postopek potrjevanja v nacionalnih parlamentih, Ciper pa bi lahko prvi obrok 10-milijardne pomoči prejel maja. Georgiades je danes opozoril, da država pomoč dejansko potrebuje že danes. Kljub trenutnim težkim razmeram je novi minister prepričan, da so obeti za Ciper na daljši rok odlični.

Anastasiades je ob prisegi Georgiadesa opozoril, da bo pri svojem delu potreboval »kolektivni duh ter konsistenco in fiskalno disciplino ter vse ukrepe, ki bodo prispevali k čim hitrejšemu ponovnemu zagonu gospodarstva«. »Ne dvomim, da boste ne le v celoti izpolnili svojo nalogo, pač pa boste to storili na najboljši možen način, ki bo vreden vašega predhodnika,« je še poudaril predsednik.

Ministrstvo za delo prevzela Zeta Emilianidu

Georgiades, 40-letni ekonomist, je bil od začetka marca minister za delo. Hkrati je tako danes zaprisegla tudi njegova naslednica na tem mestu, Zeta Emilianidu. Na ministrstvo za delo je prišla z mesta sekretarke na ministrstvu za trgovino in je tako postala prva ženska v trenutni ciprski vladi. »Ministrstvo, ki ga prevzemate, zahteva veliko mero občutljivosti,« je njej na srce položil Anastasiades.

Ciprski predsednik je v torek ob sprejemu Sarisovega odstopa poudaril, da ga poteza žalosti, hkrati pa je pohvalil njegovo visoko politično držo. Saris je namreč odstopil, ker verjame, da bo tako preiskovalcem omogočil nemoteno delo.

Ciper je nedavno moral pristati na težke pogoje mednarodne pomoči, da bi se rešil pred bankrotom. Od mednarodnih posojilodajalcev bo prejel 10 milijard evrov, za kar pa je moral zagotoviti 5,8 milijarde evrov lastnega prispevka.

Za pomoč je Ciper zaprosil že junija lani, potem ko sta banki Laiki in Bank of Cyprus po obsežnem odpisu dolga Grčiji zaprosili za državno pomoč. Kot del dogovora bodo banko Laiki dokončno zaprli, pri reševanju bančnega sektorja in države pa bodo prisiljeni pomagati tudi varčevalci, ki imajo na računih pri ciprskih bankah več kot 100.000 evrov. Ti lahko izgubijo do 60 odstotkov vrednosti svojih depozitov.

»Zaplemba dela depozitov je v nasprotju z nedotakljivostjo zasebne lastnine«

Prav ta poteza je močno razjezila Rusijo. Ruski veleposlanik pri EU Vladimir Šižov je danes v pogovoru za portal Euractiv menil, da je opredeljevanje velikega števila Rusov, ki prebivajo na otoku, za oligarhe, napačno. Oligarhi morda imajo denar na Cipru, a številni ruski rezidenti so predstavniki malih in srednjih podjetij ali upokojenci, je opozoril.

Šižov je ob tem v zvezi z zaplembo dela depozitov menil, da so morda Rusi bolj občutljivi za takšna vprašanja. »Moja država je namreč preživela boleča obdobja v lastni zgodovini, ko je bilo premoženje zaplenjeno in so ljudje izgubili prihranke,« je opozoril.

Tako je menil tudi, da je zaplemba dela depozitov ter tudi uvedba nadzora nad pretokom kapitala, ki trenutno velja na otoku, v nasprotju z »visokoletečimi besedami EU o vrednotah«. »Zaplemba dela depozitov je v nasprotju z nedotakljivostjo zasebne lastnine. Omejevanje transakcij pa ni v skladu s temeljnim evropskim načelom svobode kapitala,« je še poudaril.