Ciprska vlada imenovala preiskovalno komisijo o zlomu bank

Po desetih dneh so danes svoja vrata odprle ciprške banke.

Objavljeno
28. marec 2013 07.14
Posodobljeno
28. marec 2013 07.30
CYPRUS/
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si

Nikozija - Po desetih dneh so danes svoja vrata odprle ciprške banke. Po poročanju BBC je v središču ciprskega glavnega mesta policija okrepila navzočnost, policijska vozila se pomikajo od ene banke k drugi.

Ulice so včeraj, dan pred odprtjem bank, znova zavzeli protestniki. Kot je s Cipra poročal naš posebni poročevalec Boštjan Videmšek, se jih je v Nikoziji zbralo največ doslej. »Trojka, ven!« in »Roke stran od Cipra!« so kričali na ulicah, potem ko je Ciper v ponedeljek dosegel dogovor z Evropsko unijo in Mednarodnim denarnim skladom o finančni pomoči v višini deset milijard evrov. Dogovor predvideva zaprtje dveh največjih bank, Bank of Cyprus in Laika, tudi s pomočjo bančnih vlog varčevalcev.

Na otoku so pred odprtjem uvedli omejitve plačilnega prometa - posameznik bo lahko z enega računa dvignil največ tristo evrov na dan.

Ciprske banke so zaprli 16. marca, po odločitvi o pomoči Cipru, da bi preprečili zlom bančnega sistema in državnih financ na otoku.

Ciprska vlada imenovala preiskovalno komisijo o zlomu bank

Ciprska vlada je danes imenovala preiskovalno komisijo, ki bo preučila zlom bančnega sektorja na otoku. Trije bivši vrhovni sodniki bodo preiskali, ali obstaja »kazenska, civilna in politična odgovornost«, je po pisanju STA dejal svetovalec ciprskega predsednika Nikosa Anastasiadesa. Kot je še dodal, bodo preiskali vse »odločitve, dejanja ali nedelovanja na vseh ravneh - politične odločitve, odločitve v upravah bank in nadzornih svetih kot tudi vse druge osebe«. Člani komisije so George Pikis, Panajiotis Kalis in Jianaki Konstantinides.

Ciprski predsednik je danes tudi sprejel odločitev, da si bo plačo zmanjšal za 25 odstotkov, člane ciprske vlade pa bo doletelo 20-odstotno zmanjšanje plač. Tako predsednik države kot člani vlade so se tudi odrekli 13. plači, ki jim sicer pripada, še piše STA.