Članici Pussy Riot zavrnili prošnjo po odlogu kazni

Sodišče je odločilo, da je dveletna kazen prisilnega dela za Marijo Aljohino že dovolj mila.

Objavljeno
16. januar 2013 17.21
Posodobljeno
16. januar 2013 17.27
Russia Pussy Riot
Ma. Ja., Delo.si
Ma. Ja., Delo.si

Moskva − Sodišče v mestu Berezniki na Uralu je danes zavrnilo prošnjo 24-letne Marije Aljohine, ene od dveh zaprtih članic ruske dekliške punkovske zasedbe Pussy Riot, naj ji prestajanje dveletne zaporne kazni odložijo, dokler njen petletni sin Filip ne dopolni 14. leta starosti.

»Res si želim, da bi se danes zgodil majhen čudež,« je po poročanju ruske tiskovne agencije RIA Novosti še preden je sodišče objavilo svojo odločitev dejala Aljohina, ki so jo zaprli avgusta, vse od tedaj pa ni videla sina.

Po navedbah nekaterih ruskih medijev je sodišče svojo odločitev pojasnilo z besedami, da je njena kazen že tako dovolj mila in da je sodišče že upoštevalo dejstvo, da je mati majhnega otroka.

Kot smo v Delu že poročali, je Aljohina ena od treh članic dekliške punkovske zasedbe Pussy Riot, ki je v zadnjih letih izvedla več provokativnih performansov, s katerimi so njene pripadnice opozarjale na položaj žensk v Rusiji in protestirale proti represivni Putinovi politiki. Večjo pozornost tako domače kot svetovne javnosti so si pridobile z nastopom, ki so ga, oblečene v kratka krilca in ob zvokih električnih kitar, februarja lani izvedle v katedrali Kristusa Odrešenika. Med spornim nastopom so namreč zapele nekaj verzov pesmi, ki je obsodila odkrito podporo ruske pravoslavne cerkve Putinu v kampanji pred predsedniškimi volitvami.

Trojico deklet − Marijo Aljohino, Nadeždo Tolokonikovo in Jekaterino Samucevič − so zaradi tega marca lani aretirali, pozneje pa jim je sodišče pripor večkrat podaljšalo. Aktivistke so se ob začetku sojenja sicer izrekle za nedolžne, hkrati pa so izrazile obžalovanje, če je njihovo politično motivirano dejanje nekatere vernike užalilo, saj to ni bil njihov namen.

Sojenje se je začelo konec julija lani, sodišče v Moskvi pa je dekleta sredi avgusta spoznalo za kriva obtožb o huliganstvu in jim izreklo kazen dve leti prisilnega dela. Trojica se je na razsodbo pritožila. Moskovsko prizivno sodišče je nato 10. oktobra lani potrdilo kazen dveh let prisilnega dela za Marijo Aljohino in Nadeždo Tolokonikovo, tretji članici zasedbe Pussy Riot Jekaterini Samucevič pa je kazen spremenilo v pogojno in odredilo, da jo izpustijo na prostost.

Obsojeni članici skupine Pussy Riot so nato konec oktobra lani prepeljali v delovni taborišči − Tolokonikovo so poslali v kazensko kolonijo številka 14 v Mordovijo, približno 440 kilometrov vzhodno od Moskve; Aljohino pa v 1150 kilometrov oddaljeno taborišče v provinci Perm.