Ne glede na resolucijo VS ZN ljudje v Gazi še naprej umirajo

Izraelska vojska nadaljuje napade na Gazo; v zadnjih 24 urah je umrlo več deset ljudi. Nove smrtne žrtve tudi v incidentih s humanitarno pomočjo iz zraka.
Fotografija: V dveh ločenih incidentih, povezanih s paketi humanitarne pomoči iz zraka, je danes umrlo 18 ljudi; šest jih je utonilo. FOTO: Stringer/Reuters
Odpri galerijo
V dveh ločenih incidentih, povezanih s paketi humanitarne pomoči iz zraka, je danes umrlo 18 ljudi; šest jih je utonilo. FOTO: Stringer/Reuters

Izrael kljub resoluciji varnostnega sveta Združenih narodov, ki zahteva takojšnjo prekinitev ognja v Gazi med muslimanskim svetim mesecem ramazanom, ne bo ustavil napadov na enklavo, je včeraj dejal izraelski zunanji minister Izrael Kac. Dodal je, da bo Izrael uničil Hamas in se boril, dokler se vsi talci ne vrnejo domov.

Medtem ko je Hamas resolucijo pozdravil in izrazil takojšnjo pripravljenost na menjavo talcev za izpustitev palestinskih zapornikov, je Izrael glasno izrazil nezadovoljstvo zlasti nad ameriško odločitvijo, da se glasovanja vzdrži. V izjavi za javnost so v pisarni premiera Benjamina Netanjahuja zapisali, da odločitev škoduje tako vojnim prizadevanjem kot tistim za izpustitev talcev, »saj Hamasu daje upanje, da lahko privoli v prekinitev ognja brez izpustitve talcev«. Netanjahu je zato odpovedal delegacijo v Washington, ki bi z Američani razpravljala o alternativah invazije na Rafo. S tem je v primeru, da ZDA ne vložijo ponovnega veta na resolucijo, zagrozil že pred včerajšnjim glasovanjem. 

Palestinec pregleduje kraj napada izraelske vojske na hišo. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Palestinec pregleduje kraj napada izraelske vojske na hišo. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

Izraelska vojska tudi danes nadaljuje smrtonosne napade na Gazo, kjer je bilo po podatkih tamkajšnjih palestinskih oblasti ubitih 81 ljudi, ranjenih pa 93. Izraelske letalske sile so med drugim napadle mesto Rafa na jugu Gaze, kjer je bila v napadih poškodovana hiša. Po navedbah Al Džazire je umrlo najmanj osemnajst ljudi, med njimi devet otrok.

V mestu tik ob meji z Egiptom je trenutno okoli 1,5 milijona Palestincev, večinoma notranje razseljenih iz preostalih delov enklave, ki so tam našli zatočišče pred spopadi.

Posebna poročevalka ZN Izrael obtožuje genocida

Posebna poročevalka ZN za zasedena palestinska ozemlja Francesca Albanese – neodvisna strokovnjakinja, ki jo je imenoval Svet ZN za človekove pravice (UNHCR), vendar ne govori v imenu Združenih narodov – je v ponedeljek objavila poročilo Anatomija genocida, v katerem trdi, da je Izrael med vojno v Gazi zagrešil več genocidnih dejanj, ki jih definira konvencija o preprečevanju zločina genocida, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ljudje žalujejo za umrlimi ob zadnjih napadih na Rafo kljub včeraj sprejeti resoluciji VS ZN. FOTO: Mohammed Salem/Reuters
Ljudje žalujejo za umrlimi ob zadnjih napadih na Rafo kljub včeraj sprejeti resoluciji VS ZN. FOTO: Mohammed Salem/Reuters

»Narava in obseg izraelskega napada na Gazo ter uničujoče življenjske razmere, ki jih je povzročil, razkrivajo namen fizičnega uničenja Palestincev kot skupine,« je med drugim zapisala in poudarila, da gre za »stopnjevanje dolgotrajnega naselitvenega kolonialnega procesa izbrisa«. Poročilo bo danes predstavila UNHCR.

Izraelsko diplomatsko predstavništvo v Ženevi po navedbah AFP trditve Francesce Albanese odločno zanika, češ da gre za »nespodobno sprevračanje realnosti«, saj da se bori proti Hamasu, ne proti civilistom, in da je poročilo »nadaljevanje kampanje, ki želi spodkopati ustanovitev judovske države«.

V Gazi je bilo v oboroženih spopadih od 7. oktobra ubitih že več kot 32.000 Palestincev, še skoraj 75.000 pa jih je ranjenih.

Preberite še:

Komentarji: