Egipt: trije vidnejši predstavniki opozicije osumljeni izdaje

Egiptovsko tožilstvo je sprožilo preiskavo zoper Mohameda El Baradeja, Amra Musa in Hamdena Sabahija.

Objavljeno
28. december 2012 11.32
Mideast Egypt
Mo. B., Delo.si
Mo. B., Delo.si

Kairo - Dan po tem, ko je egiptovski predsednik Mohamed Mursi opozicijo pozval k dialogu, so iz vrhovnega tožilstva sporočili, da so zaradi poskusa strmoglavljena predsednika proti trojici najvidnejših opozicijskih predstavnikov sprožili preiskavo. Pod drobnogled so vzeli Nobelovega nagrajenca za mir in nekdanjega vodjo Mednarodne agencije za jedrsko energijo Mohamed el Baradeja ter bivša kandidata za predsednika Amra Muso in Hamdena Sabahija.

Spletna stran vladajoče stranke Muslimanski bratje je na svoji spletni strani zapisala, da so opozicijski voditelji »preproste državljane Egipta nagovarjali, naj se uprejo legitimnosti in spodbujali proteste proti predsedniku«.

Opozicijska gibanja so že sporočila, da je egiptovski režim z uvedbo preiskave državo znova pahnil v čas vladavine Hosnija Mubaraka, ko so na osnovi zakonodaje preganjali politične nasprotnike. »Mursi je potrdil, da sledi politiki Mubaraka, ki je hotela zatreti opozicijo in jo blatiti z lažnivimi obtožbami,« je povedal predstavnik stranke, ki jo vodi Sabahi. Dodal je še, da je tožilstvo z uvedbo preiskave dokazalo, da ni neodvisno od vlade.

Vrhovnega državnega tožilca Talata Ibrahima je prejšnji mesec imenoval Mursi, po tem ko je s položaja razrešil prejšnjega tožilca. Po poročanju Al Džazire je predsednikova odločitev razjezila sodnike višje stopnje, ki so prepričani, da je šlo za neposredni napad na njihovo avtoriteto.

Po poročanju BBC preiskava še ne pomeni, da bo proti predstavnikom opozicije vložena obtožnica, a se je tožilstvo za ta ukrep odločilo v občutljivih časih, ko se vladajoči režim spopada z najhujšo politično krizo po padcu Mubaraka. Zanjo je odgovorna sporna ustava. Čeprav so jo potrdili na referendumu, opozicija napoveduje nadaljnji boj proti dokumentu, ki po njihovih trditvah ne ščiti osnovnih človekovih pravic.