Bliža se epilog Severininega porniča na Index.hr

Ker portal Index.hr ni plačal kazni, ki mu jo je izreklo sodišče, je hrvaška pevka zasegla žig, ki se bo zdaj znašel na dražbi.

Objavljeno
07. januar 2014 17.17
Posodobljeno
07. januar 2014 17.25
Dejan Vodovnik, Zagreb
Dejan Vodovnik, Zagreb
Zagreb – Po skoraj desetih letih pravdanja je hrvaška estradna pevka Severina Vučković le dosegla svojevrstno sodno zmago zaradi objave »domačega pornofilma«, v katerem sta glavni vlogi odigrala ona in hercegovski podjetnik Milan Lucić.

V sodni zgodbi, ki je sledila, pa je glavna vloga pripadla enemu bolj znanih hrvaških spletnih portalov Index.hr, ki je pred desetletjem prvi objavil sporni film, pospremljen z naslovom Ljudje, imamo Severinin pornič. Estradnica, ki je bila takrat na vrhuncu slave, je ponorela in zahtevala umik filma, ki si ga je v tistih dneh ogledalo na tisoče takšnih in drugačnih oboževalcev, vendar so bile njene zahteve sprva neuspešne. Vse dokler ni zagrebško sodišče s potrditvijo nižjestopenjske odločitve presodilo, da je bila kršena pevkina zasebnost in oblateno njeno ime. Sodišče je pri tem v ospredje postavilo vprašanje meje, do katere lahko sežejo mediji, ko gre za »obveščanje javnosti o javnih osebnostih«.

Potem je danes 40-letna pevka in igralka, ki je bila po lastnem zatrjevanju prepričana, da ne bo zaradi izgubljenega ugleda nikoli več stopila na oder, vložila tožbo proti portalu in leta 2011 le dosegla, da ji je moral Index.hr izplačati dobrih 10.000 evrov odškodnine. Ker se to ni zgodilo, so njeni odvetniki zdaj dosegli (sklep urada za intelektualno lastnino je pravnomočen od nedelje) zaseg žiga portalu – pravzaprav njegovemu lastniku, podjetju Prva stranica –, s čimer so mu tako rekoč onemogočili poslovanje.

Vrednost žiga bodo zdaj ocenili cenilci, nato sledi njegova prodaja na javni dražbi, morebitni kupec pa sme nato zahtevati spremembo imena portala. Če interesa ne bo, bo lastnica žiga ostala pevka, ki pa ji lastnik portala lahko le izplača odškodnino (vred z obrestmi, ki so zdaj že skoraj večje od glavnice), s tem prevzame žig in pod tem imenom deluje naprej.

O nadaljnjih potezah pevke, ki v zadnjem času izgublja rating na hrvaški glasbeni sceni, pridobiva pa ga na straneh rumenih časopisov, za zdaj še ni kaj dosti znanega, Matija Babić, prvi mož Index.hr, ki je iz njega ustvaril enega bolj znanih portalov in pravcato blagovno znamko, pa je vse skupaj označil za »veliko neumnost«.

Dobljena sodba sicer ni edina težava v pevkinem življenju. Zdaj namreč na enem od zagrebških sodišč poteka pravcata družinska bitka med njo in njenim nekdanjim zakoncem, srbskim poslovnežem Milanom Popovićem, za skrbništvo nad otrokom. Težave v njunem družinskem raju so se menda začele zelo kmalu, mediji so ju začeli ločevati že nekaj ur po poroki. Njuno »perilo« še zdaleč ni oprano, na veselje tabloidov in hrvaške javnosti.