Farage ne bo kandidiral na decembrskih volitvah

Evroskeptik Farage je doslej sedemkrat kandidiral na britanskih volitvah, vendar mu nikoli ni uspelo, da bi bil izvoljen v britanski parlament.
Fotografija: FOTO: Jeff Overs/bbc Via Reuters
Odpri galerijo
FOTO: Jeff Overs/bbc Via Reuters

Vodja britanske populistične stranke Brexit Nigel Farage je danes sporočil, da ne bo kandidiral na decembrskih predčasnih parlamentarnih volitvah v Veliki Britaniji. Kot je dejal, se je namesto tega odločil, da bo sodeloval v kampanji proti izstopnemu dogovoru, ki ga je z EU sklenil premier Boris Johnson.

Kot je Farage danes dejal za BBC, je veliko razmišljal o tem, kako bi najbolje služil ciljem brexita, in se odločil, da bo potoval po državi in podprl kandidate njegove stranke Brexit.



FOTO: Yara Nardi Reuters
FOTO: Yara Nardi Reuters


»Veliko sem razmišljal o tem, kako naj najbolje služim cilju brexita,« je dejal za BBC. »Ali naj skušam osvojiti sedež in priti v parlament ali pa bolje služim zadevi, če potujem po Veliki Britaniji in podprem 600 kandidatov ... in odločil sem se, da je zadnja smer prava,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal 55-letni nekdanji trgovec, ki, kot zatrjuje, preostanek življenja ne želi preživeti v politiki.

Evroskeptik Farage, ki je poslanec v Evropskem parlamentu od leta 1999, je doslej sedemkrat kandidiral na britanskih volitvah, vendar mu nikoli ni uspelo, da bi bil izvoljen v britanski parlament.

Farage je sicer v petek britanskega premierja Borisa Johnsona pozval k oblikovanju predvolilnega zavezništva za brexit, pri čemer je kot pogoj postavil, da opusti izstopni dogovor, ki ga je sklenil z Brusljem. Johnson je njegov poziv v soboto zavrnil. Britanski poslanci so v torek potrdili razpis volitev 12. decembra. K tem je pozval Johnson, potem ko mu dogovora o brexitu ni uspelo spraviti skozi britanski parlament. Velika Britanija bi morala v četrtek, 31. oktobra, izstopiti iz EU, a so znova preložili brexit, tokrat na konec januarja 2020.

Preberite še:

Komentarji: