Francija bo razmislila o ukinitvi omejitev za delavce iz Romunije in Bolgarije

Minister Valls je razmislek o morebitni predčasni ukinitvi napovedal po kritikah iz lastne Socialistične stranke.

Objavljeno
16. avgust 2012 20.17
Mo. Z., Delo.si
Mo. Z., Delo.si
Pariz - Francoski notranji minister Manuel Valls je napovedal, da bo Francija razmislila o podelitvi delovnih dovoljenj priseljencem iz Romunije in Bolgarije. Kot je dejal, bi bila ukinitev omejitev na trgu dela »ena od možnih rešitev«, piše Slovenska tiskovna agencija. To vprašanje se je na dnevni red francoske politike vrnilo prejšnji teden, ko so oblasti na severu države odstranile več nezakonitih romskih naselij in v Romunijo vrnile nekaj sto Romov.

Valls, ki je nadziral odstranjevanje romskih naselij, je napovedal, da bodo o tem razpravljali prihodnji teden na ministrskem sestanku pod vodstvom premiera Jeana-Marca Ayraulta.

Francija je ena od držav članic Evropske unije, ki niso odpravile omejitev za delavce iz Romunije in Bolgarije po vstopu teh dveh držav v povezavo leta 2007. Prehodno obdobje se izteče konec leta 2013. Kritiki te politike po pisanju STA pravijo, da so romski priseljenci zaradi tega v slabšem položaju, saj jih lahko izženejo, ker ne morejo dokazati, da se lahko sami preživljajo, hkrati pa si ne morejo na zakonit način poiskati dela.

Valls je razmislek o morebitni predčasni ukinitvi omejitev na trgu dela napovedal po kritikah iz lastne Socialistične stranke, Zelenih in organizacij za romske pravice. Poslanka socialistov Pouria Amirshahi je dejala, da je vlada predolgo odlašala s spremembami na tem področju. »Končno se na to vprašanje ne bo več gledalo samo skozi očala policijske represije,« je poudarila.

Kritiki Vallsa obtožujejo, da nadaljuje politiko prejšnjega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je sprožil ogorčenje mednarodni skupnosti, ko je leta 2010 ukazal odstranitev romskih naselij in izgon Romov.